10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDirectorul BCR Scornicesti, retinut de PNA

Directorul BCR Scornicesti, retinut de PNA

Procurorii Sectiei de combatere a coruptiei din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au dispus retinerea pentru 24 de ore a invinuitilor Ion Gagionea, director la sucursala Scornicesti a Bancii Comerciale Romane (BCR), Tit Liviu Pavlovschi, administrator al SC MALTEN SRL Scornicesti, si Gheorghita Vaduva, administrator al SC AUTO UNIC SRL Scornicesti. Directorul Gagionea este acuzat de luare de mita, acordarea de credite cu incalcarea legii sau a normelor de creditare, abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, participatie improprie la fals intelectual si asociere in vederea savirsirii de infractiuni, iar cei doi administratori de firme sint acuzati pentru utilizarea creditelor in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordate, complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata si asociere in vederea savirsirii de infractiuni.

Spaga de un miliard pentru un credit de trei miliarde

Anchetatorii au stabilit ca in perioada 2000-2002, in calitatea sa de director al BCR Scornicesti, Ion Gagionea a aprobat, cu incalcarea normelor bancare, 39 de credite in valoare totala de peste 48 de miliarde de lei, solicitate de Tit Liviu Pavlovschi si Gheorghita Vaduva. S-a stabilit, de asemenea, ca ambii beneficiari ai creditelor au utilizat banii dati de BCR in alte scopuri decit cele pentru care au fost acordati, insusindu-si in numerar sume cuprinse intre 400 de milioane si un miliard de lei sau acoperind diferite credite cu dobinda subventionata.

Practicile lui Gagionea au fost date in vileag de directorul unei societati comerciale din Scornicesti. In cursul lunii iunie 2002, directorul BCR Scornicesti a pretins si primit de la cel care l-a denuntat suma de un miliard de lei, cu titlu de mita, pentru a-i aproba un credit in valoare de trei miliarde lei. Banii primiti de Gagionea au fost folositi de acesta pentru acoperirea unei parti din prejudiciul de peste 48 de miliarde de lei cauzat prin activitatea sa de acordare ilegala a unor credite.

In doar doua luni de la declansarea anchetei, procurorii PNA au stabilit toate aceste elemente de vinovatie in sarcina celor trei invinuiti. Au fost ridicate multe inscrisuri atit de la BCR Scornicesti, cit si de la firmele mentionate, au fost efectuate audieri de martori, confruntari si s-a realizat un raport de constatare al specialistilor PNA, ce constituie, conform legii, mijloc de proba in procesul penal. Ion Gagionea, Tit Liviu Pavlovschi si Gheorghita Vaduva urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Olt, cu propunere de arestare preventiva.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS