24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomania va deveni astazi membru deplin al NATO

Romania va deveni astazi membru deplin al NATO

Ziua de astazi va fi prima zi in care Romania isi va exercita statutul de membru deplin in NATO. Dupa cum se arata intr-un comunicat al guvernului, conform Tratatului de la Washington privind crearea NATO, din punct de vedere juridic, momentul depunerii instrumentelor de ratificare a Protocoalelor de aderare la NATO echivaleaza cu aderarea efectiva la Alianta. Romania, alaturi de inca sase state din centrul si estul Europei, respectiv Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia si Slovenia, va depune astazi documentele de ratificare, in cadrul unei ceremonii care se va desfasura la Washington. Tot in baza Tratatului, Statele Unite sint statul depozitar al tuturor instrumentelor de ratificare, acest fapt explicind si desfasurarea evenimentelor si ceremoniilor curente in spatiul american.

Actuala extindere a NATO este extinderea cu cel mai mare numar de tari. Extinderile precedente au avut loc in 1952, cu Grecia si Turcia, in 1955, cu Germania, in 1982, cu Spania, si in 1999, cu Cehia, Polonia si Ungaria. Romania cuprinde peste jumatate din populatia celor sapte state care vor deveni astazi membre ale NATO.

Este prima data in istoria institutiei prezidentiale americane cind Casa Alba gazduieste, in acelasi timp, zece sefi de guvern. Peluza Casei Albe (South Lawn) este locul ideal pentru protocolul care a caracterizat alte evenimente majore si momente istorice desfasurate sub auspiciile presedintelui SUA la Casa Alba. Un exemplu in acest sens il reprezinta primirea facuta la Casa Alba, in 1978, de catre presedintele Jimmy Carter, premierului egiptean, Anwar Sadat, si premierului israelian, Menachem Begin, dupa semnarea acordurilor istorice de pace egipteano-israeliene de la Camp David.

Momentul predarii efective a instrumentelor de ratificare a Protocoalelor de aderare se va realiza in prezenta secretarului de stat Colin Powell si a secretarului general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, in cadrul unei ceremonii care va avea loc la Departamentul Trezoreriei. Dupa incheierea ceremoniei, secretarul de stat al SUA va gazdui un dejun festiv la care vor participa secretarul general al NATO, secretarul apararii, Donald Rumsfeld, membri ai Senatului SUA, prim-ministrii celor sapte noi state membre NATO, precum si membri ai delegatiilor oficiale. La Casa Alba, premierul roman, Adrian Nastase, va fi salutat de presedintele SUA, George W. Bush, in Biroul Oval, urmind sa participe, impreuna cu ceilalti premieri invitati si membri ai cabinetului american la o intrevedere in Sala Cabinetului. Momentul solemn va fi cel de pe peluza, unde premierii din cele sapte noi state membre NATO se vor aseza linga presedintele Bush, in ordinea inversa a precaderii. Conform regulilor diplomatice, premierul cel mai vechi in functie este primul in ordinea de precadere.

Premierul slovac va fi primul, iar premierul Romaniei, Adrian Nastase, al doilea. G.W. Bush va rosti o alocutiune care se asteapta sa marcheze semnificatia momentului. El va pleda pentru consolidarea relatiei transatlantice, lupta in comun impotriva terorismului si a amenintarilor la adresa securitatii transatlantice. Biroul pentru Servicii de Presa al Departamentului de Stat asigura transmiterea in direct, prin satelit, a ceremoniilor de la Departamentul Trezoreriei si de la Casa Alba, acestea putind fi preluate de televiziunile din statele participante. Dupa evenimentul de la Casa Alba, cei zece prim-ministri vor sustine o conferinta de presa comuna la Clubul National de Presa, considerat cel mai prestigios club de presa din lume si unul dintre simbolurile consacrate in viata politica a Washingtonului din ultimii 96 de ani.

Conferinta de presa de la Clubul National de Presa va fi difuzata in direct de canalul american CSPAN si, in reluare, de catre Biroul pentru Servicii de Presa al Departamentului de Stat, incepind cu ora 18.00, ora Washingtonului (2.00, ora Bucurestiului). La ora 18.00, la prestigioasele galerii de arta ale Muzeului Corcoran va avea loc o receptie organizata de ambasadorii celor sapte noi state membre NATO si Coalitia Comunitatilor Etnice Central-Europene, care reuneste 18 organizatii apartinind grupurilor etnice din Europa Centrala. In cadrul receptiei vor fi prezenti reprezentanti ai comunitatilor romanesti, bulgare, baltice, slovene si slovace, precum si ai Poloniei, Ungariei, Cehiei si ai altor tari central si est-europene care doresc sa devina membre ale NATO. Din partea administratiei SUA va fi prezent secretarul apararii, Donald Rumsfeld. De asemenea, miine, la Bruxelles, va avea loc prima reuniune ministeriala a NATO in care Romania va participa cu drepturi depline. Tot marti, la Bruxelles va avea loc si ceremonia de inaltare a steagurilor celor sapte state noi membre ale NATO.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS