10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljTerenuri de 182 de miliarde de lei zac in paragina

Terenuri de 182 de miliarde de lei zac in paragina

Conform OUG nr. 102/2002, privind strategia de dezvoltare a constructiilor zootehnice dezafectate, aflate in patrimoniul societatilor de stat, aceste constructii ar fi urmat sa treaca in folosinta gratuita asociatiilor de crescatori cu sau fara personalitate juridica, precum si a persoanelor fizice sau juridice care desfasurau activitati de crestere si exploatare a animalelor. Perioada maxima de folosinta gratuita a fost stabilita la cinci ani, cu drept de cumparare contra unei sume egale cu zece la suta din valoarea contabila. Numai ca multe dintre societatile care detineau terenurile vizate de ordonanta se aflau in litigiu sau aveau datorii catre terti.

„Am reusit sa dam in folosinta gratuita doar cele 52 de grajduri apartinind consiliilor locale din Daneti, Dobresti, Caraula, Diosti, Bulzesti, Seaca de Cimp si Poiana Mare. Pentru spatiile apartinind fostelor IAS-uri s-a obtinut decit avizul Administratiei Domeniilor Statului, numai pentru doua locatii: Breasta si Dabuleni, dar punerea in posesie nu s-a realizat pentru ca societatea lichidatoare, SC BNP CONSULT SA, a reclamat in instanta la Curtea Constitutionala faptul ca societatile aveau datorii“, a spus Sanda Misu, consilier in cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Dolj.

In consecinta, instanta a abrogat prevederile ordonantei de urgenta care atribuia in folosinta gratuita chiar si terenurile societatilor cu datorii. Miza este mare, intrucit diferenta dintre valoarea contabila a spatiilor neatribuite, de 182 de miliarde de lei, si a celor atribuite deja, de 20 de miliarde de lei, este enorma, raportul fiind aproape noua la unu.

Atribuirea in folosinta gratuita a spatiilor ar fi dat roade, mai ales ca a fost insotita de o alta facilitate pentru beneficiari: alocatii bugetare pentru achizitionarea de animale. De acestea au beneficiat mai multe firme care au primit aproape doua miliarde de lei pentru cumpararea a peste 300 de porcine.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS