11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFarmacia Pharma Plus, evaziune fiscala de trei miliarde de lei

Farmacia Pharma Plus, evaziune fiscala de trei miliarde de lei

Farmaciile din Craiova au inceput sa invete cum sa fenteze Fiscul si sa se sustraga de la plata datoriilor catre stat. Dupa Sensiblu, farmacia Pharma Plus a incercat sa faca pierdute datorii si penalitati in valoare de aproape trei miliarde de lei.

Inspectorii Directiei de Control Fiscal din cadrul Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Dolj au luat la puricat documentele contabile ale Pharma Plus din ultimii trei ani, in care au descoperit nereguli legate de plata TVA, a impozitului pe profit si artificii contabile prin care firma incerca sa evite plata datoriilor. Pharma Plus s-a sustras de la plata unui impozit pe profit in valoare de aproape un miliard de lei prin stabilirea eronata a bazei de calcul, scazind din profit pierderile fiscale din anii precedenti, la care nu mai avea dreptul. De asemenea, a inregistrat pe cheltuieli chiria pe spatiu, punind in plus peste 260 de milioane de lei si alte 65 de milioane de lei, reprezentind contravaloarea pieselor auto si de schimb, desi firma nu detinea mijloace de transport. Farmacia a cheltuit alte 128 de milioane de lei pentru achizitionarea de obiecte de inventar care nu foloseau in nici un fel societatii.

Simona Busica, director general adjunct al Directiei de Control Fiscal, spune ca problema cea mai mare o reprezinta TVA: „Firma a contabilizat eronat vinzarile efectuate pe baza de retete compensate care urma sa fie decontate de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, reiesind un prejudiciu de aproape 1,8 miliarde de lei“.

Pharma Plus a motivat lipsa inregistrarii din contabilitate prin faptul ca nu au primit contravaloarea compensatelor de la CAS, astfel ca nu aveau cum sa plateasca TVA. „Numai ca TVA trebuia inregistrat la facturare, nu la incasare“, spune Simona Busica. In perioada urmatoare, inspectorii fiscali vor controla mai multe farmacii din oras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS