10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComitetul Olimpic Roman aniverseaza 90 de ani de la infiintare

Comitetul Olimpic Roman aniverseaza 90 de ani de la infiintare

Sirul manifestarilor prilejuite de aniversarea a 90 ani de la fondarea Comitetului Olimpic Roman a fost inaugurat ieri, in Sala Regina Maria a Hotelului Hilton Athenee Palace din Bucuresti. Potrivit unui comunicat al Comitetului Olimpic Roman (COR), la manifestare au participat Ion Tiriac, presedintele COR, Nadia Comaneci, presedinta de onoare a COR, Octavian Morariu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Sport, Dan Nica, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei. La conferinta de presa au luat, de asemenea, parte numeroase personalitati, oameni de afaceri si ziaristi.

Colanul Comitetului Olimpic Roman

Sub deviza „Respect. Loialitate. Onoare“, a fost prezentat Colanul Comitetului Olimpic Roman, distinctie care va fi acordata personalitatilor cu merite deosebite in promovarea valorilor olimpice nationale. La noua decenii de la infiintare, COR a instituit ca inalta decoratie a sa Colanul cu Insigna, creatie originala, realizata de artistul plastic Catalin Cojocaru, executata la Monetaria Statului. Colanul si Insigna sint executate din argint aurit, cu aplicatii de email.

Timbru Aniversar COR

Filatelia si Jocurile Olimpice coexista intr-o veritabila simbioza, aceasta incepindu-si existenta inca din 1896. Incepind din 1956, Posta Romana a pus in circulatie prima emisiune filatelica dedicata Jocurilor Olimpice, pina acum in Romania aparind 21 de marci postale cu tema olimpica. La aceasta aniversare a COR, Romfilatelia a marcat evenimentul printr-o emisiune filatelica intitulata „90 de ani de la fondarea Comitetului Olimpic Roman“, formata dintr-un bloc de trei timbre, fiecare avind aceeasi valoare nominala, de 21.000 de lei. De asemenea, a fost prezentata valoroasa colectie filatelica apartinind colectionarului dr. Constantin Milu, o „istorie“ filatelica a Jocurilor Olimpice din 1896 si pina in 1936.

Primele donatii pentru viitoarele constructii olimpice

Pornind de la traditia sportului romanesc si acordind cuvenita atentie perspectivelor (Jocurile Olimpice de la Atena 2004 si Beijing 2008), in centrul evenimentului de la Hotelul Hilton s-a situat si anuntarea proiectelor de investitii destinate dezvoltarii bazei materiale a COR. Este vorba despre stadiul constructiilor la Complexul „Sydney 2000“ de la Izvorani si la noul sediu al Casei Olimpice, care va gazdui si viitorul Muzeu al Sportului – proiecte deosebit de ambitioase, care presupun implicarea unor resurse financiare de ordinul a 7,5 – 8 milioane de euro fiecare.

Initiativa presedintelui COR, Ion Tiriac, privind atragerea unor sponsori ale caror contributii financiare sa sustina proiectele a demarat cu succes. Ion Ion Tiriac, fiul presedintelui COR, a semnat, in fata asistentei, un cec in valoare de 100.000 de euro, din partea intregii sale familii, la aceeasi valoare ridicindu-se si suma oferita de dr. ec. George Constantin Paunescu. Aceasta este cea de-a doua mare implicare a familiei Paunescu in sprijinirea sportului romanesc, dupa autoturismele Mercedes oferite cadou componentilor lotului national de fotbal care a participat la Cupa Mondiala din 1994.

„Am facut aceasta donatie pentru sportul romanesc si sprijinirea miscarii olimpice, pentru generatiile de sportivi care vor veni si pentru ca acestea sa ne reprezinte cu succes la cele mai mari competitii mondiale“, a declarat dr. ec. George Constantin Paunescu.

Proiectele celor doua obiective au fost realizate de catre colectivele de specialisti de la Institutul de Arhitectura „Ion Mincu“ si de la Search Corp.

Program bogat

Programul actiunilor dedicate Aniversarii Comitetului Olimpic Roman mai cuprinde, pentru zilele urmatoare, o conferinta de presa, care va avea loc miine, de la ora 12.15, la Hotel Hilton, cu presedintele si secretarul general al Asociatiei Comitetelor Olimpice Europene, spectacolul aniversar, programat miine, la ora 18.00, la Ateneul Roman, si o alta conferinta de presa, duminica, la ora 8.30, la Hotel Hilton, invitat de onoare fiind Jacques Rogge, presedintele Comitetului Olimpic International.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS