10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsternare la Curtea de Apel Craiova

Consternare la Curtea de Apel Craiova

• Judecatorii au facut o sedinta-fulger, pentru a discuta despre consecintele semnarii de catre presedintele Tribunalului Olt a hotaririlor judecatoresti cu un alt nume decit cel din buletin • Constantin Mereanu – ca Buca nu-i mai putem spune – a fost chemat ieri sa dea cu subsemnatul la Ministerul Justitiei, pentru a raspunde intii la o intrebare simpla: „Cum va numiti?“

Judecatorii Curtii de Apel Craiova s-au reunit ieri-dimineata intr-o sedinta-fulger, pentru a discuta consecintele semnarii de catre presedintele Tribunalului Olt a hotaririlor judecatoresti cu un alt nume decit cel din buletin. Prietenii de-o viata ai judecatorului Mereanu, ca Buca nu-i putem zice, s-au aratat consternati de gafa actualului presedinte al Tribunalului Olt legata de tinerea sub tacere a schimbarii numelui. Unii dintre judecatori au propus chiar, in gluma, ca presedintele Buca-Mereanu sa promoveze o actiune in constatare, prin care sa i se stabileasca numele, tot cum a facut si cu Mercedesul defunctului Zenobie Epuras, autoturism pe care l-a trecut printr-o ordonanta prezidentiala in proprietatea sa, fara a-i instiinta pe urmasii celui decedat. In privinta hotaririlor judecatoresti care ar fi fost semnate de presedintele Tribunalului Olt cu vechiul nume, Buca, dupa schimbarea administrativa a numelui in Mereanu, magistratii Curtii de Apel Craiova n-au ajuns la nici o solutie, asteptindu-se in continuare la un val de actiuni in justitie din partea unor persoane care, prin caile extraordinare de atac, sa ceara anularea hotaririlor semnate „Constantin Buca“.

„O situatie ingrata pentru noi, judecatorii“

Magistratilor Curtii de Apel Craiova inca nu le vine sa creada ca judecatorul Buca si-ar fi schimbat numele in Mereanu. „Nu avem date certe ca aceasta schimbare de nume a avut loc. E posibil, insa noi nu stim cu certitudine acest lucru. In urma aspectelor semnalate de Gazeta de Sud, a fost instiintat Ministerul Justitiei, care, prin Inspectia Generala din cadrul institutiei, urmeaza sa faca verificarile de rigoare si sa stabileasca daca au fost incalcate regulile de conduita din codul deontologic al magistratilor ori alte norme juridice. E posibil sa fie declansata si o cercetare de natura penala, in masura in care Parchetul de pe linga Curtea de Apel Craiova se va autosesiza“, a declarat judecatorul Aurel Ilie, purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova.

Presedintele Tribunalului Olt a fost chemat ieri la Ministerul Justitiei, pentru a da socoteala despre incurcaturile legate de numele sau. Despre consecintele pe care le-ar avea hotaririle judecatoresti semnate de judecatorul Mereanu cu numele de Buca, magistratul Aurel Ilie a mentionat: „Referitor la aceste hotariri, nulitatea lor nu se poate constata decit tot printr-un proces. Ramine de vazut daca este vorba de nulitate sau a fost doar o eroare materiala, care poate fi usor indreptata“.

Potrivit Legii nr.119/1996 cu privire la actele de stare civila, orice persoana este obligata sa anunte autoritatile cu care ia legatura cu privire la schimbarea numelui. „In acest context, mi se parea logic si firesc ca domnul presedinte Buca sa anunte schimbarea numelui. Am intrat intr-o situatie ingrata pentru noi, judecatorii“, a spus purtatorul de cuvint al Curtii de Apel Craiova.

Presedintele Ciontu pune din nou bete-n roate presei

Deocamdata, momentul in care Constantin F. Buca si-a schimbat numele in Constantin F. Mereanu ramine invaluit in mister. Iar conducerea Curtii de Apel Craiova ori nu stie chiar nimic despre asta, ceea ce este foarte grav, ori tace, ceea ce este la fel de grav. Magistratul Stefan Ciontu, presedintele Curtii de Apel, a dovedit ieri inca o data ca vrea sa tina departe de ochii si urechile opiniei publice toate ciudateniile care se intimpla in „ograda“ sa, interzicind eliberarea catre reprezentantii mass-media a unei copii a Ordinului ministrului justitiei prin care Constantin Buca a fost numit presedinte al Tribunalului Olt.

Mentionam ca, prin Ordinul nr.2203/C/28.09.2001 al ministrului justitiei, incepind cu 1 octombrie 2001 magistratul Constantin Buca a fost eliberat din functia de judecator-inspector al Curtii de Apel Craiova pentru a fi numit in functia de presedinte al Tribunalului Olt. Intrebarea care se pune e fireasca: oare Buca Constantin, cel numit presedinte al Tribunalului Olt, mai exista la data emiterii ordinului? Sau ministrul – in necunostinta de cauza – a pus in functie un personaj inexistent la acea data, caci intre timp Buca isi schimbase numele in Mereanu?

Despre incurcaturile create de judecatorul Constantin Mereanu, Ministerul Justitiei va formula o pozitie oficiala in zilele urmatoare, dupa incheierea anchetei administrative, ancheta in urma careia nu este exclus ca presedintele Tribunalului Olt sa… poarte un alt nume. Mai mult, ancheta Inspectiei Generale din cadrul Ministerului Justitiei i-ar putea inchide toate portile judecatorului Mereanu catre sperata numire ca judecator la Inalta Curte de Justitie si Casatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS