24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSC ELECTRICA SA s-a inconjurat de firme-capusa

SC ELECTRICA SA s-a inconjurat de firme-capusa

• Pentru un serviciu de curierat, firmele folosesc gratis spatiile comerciale si dotarea materiala a societatii de stat, incasind si comision • Dorind sa insele Fondul Monetar International, ELECTRICA a creat propria firma-capusa, careia i-a predat cu titlu gratuit toate sediile in care se facea incasarea curentului electric consumat • ALT UNIVERS, firma-capusa, apartine unor membri de sindicat, care au contribuit fiecare cu aproximativ 1,5 milioane de lei din primele cuvenite anului 2002, pentru crearea capitalului social • Noua firma a sindicatului ELECTRICA a primit, din noiembrie 2002, mandat de a incasa contravaloarea curentului consumat • Pentru acest lucru, ELECTRICA plateste comision din valoarea facturilor, cuprins intre 1,8 si 3,15%, in functie de densitatea populatiei • Un incasator de la firma sindicatului a fugit cu suma de 56 de milioane de lei, adunata de la abonatii din satul Cleanov, iar conducerea l-a convins sa demisioneze

Una dintre conditiile puse de Fondul Monetar International in anul 2000 a fost aceea de a se reduce numarul personalului angajat la Societatea ELECTRICA, in vederea rentabilizarii societatii si privatizarii ei ulterioare. Pentru rentabilizare, au inceput sa se fie externalizate serviciile-suport, care nu tineau efectiv de producerea si furnizarea curentului electric. In acest sens a fost vizat Serviciul de incasare a facturilor curentului electric consumat. Plata se face fie catre incasatori, fie consumatorul, in urma citirii contorului electric, isi achita factura la sediile special amenajate, aflate in proprietatea sau inchiriate de SC ELECTRICA. Externalizarea acestui serviciu ar fi redus personalul angajat cu aproximativ 5.000 de persoane la nivel national, numar care nu era de neglijabil. Punerea pe liber a acestor persoane ar fi creat convulsii sociale de care nimeni nu avea nevoie. Asa ca, de comun acord cu patronatul, cele doua sindicate din sistem au creat doua societati comerciale care urma sa incaseze in toata tara contravaloarea curentului electric consumat. S-a stabilit ca, in Dolj, acest lucru sa fie facut de ALT UNIVERS SA, societate condusa de Lorenzo Cautisanu.

ELECTRICA a cedat gratuit spatii comerciale unei firme private si a mai platit si comision

Din 2002, o parte dintre incasatorii si casieritele care apartineau de ELECTRICA au fost transferati la ALT UNIVERS. ELECTRICA, pe baza unui contract de comodat (folosinta gratuita), a cedat spatiile in care se facea incasarea contravalorii facturilor de curent electric firmei sindicatului, dindu-i dreptul sa se foloseasca si de toata baza materiala creata de ELECTRICA. In acelasi an s-a incheiat un contract de mandat intre ALT UNIVERS si ELECTRICA, prin care prima era mandatata sa incaseze contravaloarea curentului electric in numele firmei statului. Din luna noiembrie, ALT UNIVERS a preluat spatiul din Craiova, aflat in cartierul Brazda lui Novac, care apartine societatii ELECTRICA. Organele de ancheta inca nu s-au lamurit daca spatiul respectiv a costat trei miliarde sau 30, desi ar fi fost destul de simplu sa se calculeze facturile emise catre firma constructoare, prin Banca Comerciala Romana. Incasatorilor de la firma sindicatelor li se predau facturile emise de ELECTRICA de catre angajatii firmei de stat, iar ei, pe baza lor, incaseaza contravaloarea pe care o depun la casieriile ELECTRICA. Angajatii ELECTRICA deconteaza cu incasatorii toate facturile date cu titlu de inventar, dar ALT UNIVERS nu emite chitante in numele si sub stampila ei, ci preda consumatorului de curent electric chitante emise de ELECTRICA. Practic, SC ALT UNIVERS face pe curierul intre ELECTRICA si consumator, luind un comision cuprins intre1,8 si 3,15%, in functie de densitatea populatiei pentru care trebuie sa faca naveta. Pe linga comisionul incasat, foloseste gratuit mii de metri patrati de spatii comerciale, precum si dotarea aferenta lor si care apartin SC ELECTRICA.

Un angajat de la ALT UNIVERS a „uitat“ in buzunarul sau 56 de milioane de lei, dupa care s-a suparat si si-a dat demisia

Nicolae Ciociu, incasator la ALT UNIVERS, a luat 56 de milioane de lei de la mai multe persoane din satul Cleanov, comuna Carpen, judetul Dolj, si nu i-a mai depus in casieria ELECTRICA. Persoanele, majoritatea oameni in virsta, au realizat ca au fost inselate de Ciociu in momentul in care Sucursala de Distributie si Furnizare a Energiei Electrice (SDFEE) ELECTRICA Oltenia SA le-a trimis o instiintare, prin care li se comunica debitul pe care-l au de achitat. Silviu Paunescu, seful centrului Craiova de la ALT UNIVERS, a spus: „Stim ce s-a intimplat la Cleanov, dar noi am trimis o adresa la ELECTRICA, prin care-i rugam sa ne comunice valoarea pagubei inregistrate. ELECTRICA ne-a comunicat ca nu are nici o paguba produsa de Ciociu, fapt pentru care el si-a dat demisia“. Directorul general al SDFEE ELECTRICA Oltenia, Vasile Toaxen, a incercat sa ne convinga ca, desi nu s-a produs nici o paguba, ea a fost contabilizata la 56 de milioane de lei. „Noua nu ne-a produs paguba pentru ca, nedepunind banii, am inregistrat cu debite consumatorii. Din cercetarile noastre a reiesit ca el ar fi luat 56 de milioane de lei, din care o parte i-a depus la noi. Paguba a facut-o consumatorului, care a avut incredere si i-a dat banii lui Ciociu fara sa primeasca, in schimb, factura. Noi am colaborat bine cu firma ALT UNIVERS. Reprezentantii ei nu pot face nimic fara sa stim noi deoarece sint inclusi in reteaua noastra de calculatoare. Spatiile sint ale noastre si le folosesc ei, dar totul este legal, pe baza de contract. Ei incaseaza in numele nostru contravaloarea curentului electric. In Dolj au cam 130 de angajati, din care mare parte sint transferati de la noi. S-a luat aceasta masura de externalizare a Serviciul de incasat pentru ca vrem ca pina la privatizare sa curatam societatea de tot ce poate fi externalizat. Decontarile intre incasatorii de la ALT si functionarii de la noi se fac in baza unor documentele justificative“, a adaugat directorul general de la SC ELECTRICA Oltenia.

Doar pentru curierat!

Crearea firmei ALT UNIVERS doar pentru a fi transformata in curier este o ipoteza pe care n-o mai cred nici macar membrii de sindicat din ELECTRICA. Privatizarea SC ELECTRICA Oltenia- in aceasta toamna, dupa toate previziunile- va aduce cumparatorul investitor in situatia de a se trezi cu o parte din spatiile comerciale ocupate de un chirias (ALT UNIVERS) pe care nu va putea sa-l dea afara decit la expirarea contractului de comodat. ELECTRICA ar fi fost mult mai credibila daca ar fi externalizat serviciul de care nu mai avea nevoie si l-ar fi privatizat, iar spatiile pe care le-a dat degeaba le-ar fi scos la licitatie. Asteptam urmatorul contract, cind toate acestea vor fi atribuite cu titlu gratuit pentru urmatorii 99 de ani!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS