16.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCase de vacanta in mijlocul Dunarii

Case de vacanta in mijlocul Dunarii

Un nou tip de afacere ia proportii in zona lacului de acumulare Portile de Fier, intre Orsova si Dubova – vinzarea pamintului din lac. Persoanele care cumpara terenuri, cu sume de zeci de euro pe metru patrat, aduc balast si construiesc mici insule pe care inalta case de vacanta, chiar in mijlocul Dunarii. Desi reprezentantii Primariei Orsova sustin ca asemenea constructii sint ilegale si ca situatia este extrem de grava, exista in Orsova cabinete notariale care perfecteaza acte pe aceste terenuri. Intrucit cei care au dobindit un astfel de teren sint persoane instarite, ei ridica foarte repede constructiile aici, iar autoritatile nu au curaj sa mai darime cladirile.

Desi pare de necrezut, aceasta situatie dureaza de mai multi ani. Atunci cind s-a construit Hidrocentrala de la Portile de Fier, lacul de acumulare a acoperit citeva localitati, printre care si vechiul oras Orsova, care a fost stramutat cu citiva kilometri in amonte. In locul unde este acum Orsova era localitatea Jupalnic, care a fost si ea pe jumatate acoperita de ape. Cei care fac acum afaceri cu pamint din ape, si care sint deja foarte bine organizati, se ocupa, pe de-o parte, cu aflarea eventualilor mostenitori din Jupalnic ai terenurilor din apropierea malului, apoi cu aflarea clientului cu multi bani care il cumpara.

Exista cabinete notariale care intocmesc acte de vinzare – cumparare pentru aceste terenuri. Adeseori, harta aflata la notar nu corespunde cu ceea ce este in teren sau se vinde legal doar o fisie care este inca pe uscat. Notarii sustin ca tranzactiile, care sint cu sutele, sint perfect legale. Dumitru Oprisor, notar public, indicat drept unul din principalii actori ai acestei afaceri, spune ca nu poate fi vorba de vinzari de luciu de apa: „Nu s-au facut vinzari de luciu de apa, ci de terenuri riverane lacului, terenuri care exista in cartea funciara. Cum sa fie in lacul de acumulare? In nici un caz nu este vorba de luciu de apa“. Reprezentantii primariei mai spun ca notarii isi sfatuiesc clientii sa se apuce de constructie cit mai repede, mizind pe faptul ca autoritatile nu au curaj sa darime impunatoarele case de vacanta, mai ales ca pina acum nimeni nu a luat vreo masura de acest fel.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS