11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTaximetristii neautorizati stiu sa se fereasca de inspectorii primariei

Taximetristii neautorizati stiu sa se fereasca de inspectorii primariei

Prin statiile de taxi din Craiova este criza de masini de doua zile. Vestea ca echipe de control ale primariei si politiei au iesit la vinat de „neautorizati“ s-a raspindit repede si toti taximetristii care se stiau cu lipsuri la dosarul de autorizare si-au dat firmele jos de pe masini, au tras pe dreapta si au asteptat sa se linisteasca apele. Din experienta, taximetristii stiu ca un control nu are cum sa dureze mai mult de doua-trei ore. Poate nici atit, mai ales in zi de vineri, cind tuturor functionarilor publici le sta gindul mai mult la week-end decit la control.

Dovada ca nu au avut cine stie ce succes pe traseu echipele de control sta faptul ca in doua zile abia daca s-au aplicat 20 de amenzi contraventionale de cite un milion de lei fiecare, pentru nereguli marunte: lipsa legitimatiei, colantele cu tariful aplicat pe masina si, mai rar, pentru lipsa autorizatie. In zilele in care nu este nici un organ de control pe traseu, orasul este impinzit de masini de culoare galbena, care au firma de taxi deasupra. Taximetristii se cunosc intre ei si „neautorizatii“ nu sint priviti cu ochi buni. „Jumatate din ei nu au acte. Eu am platit de m-au gasit dracii tot felul de taxe si cursuri de scolarizare, iar altii circula ilegal, ne fura noua clientii si primaria ii lasa in pace. Nu mi se pare corect“, sustine Ion Petrisor, taximetrist. Desi ar fi foarte simplu ca „neautorizatii“ sa fie reclamati, taximetristii sint solidari intre ei si lasa autoritatile sa gaseasca solutii pentru a face ordine in haosul creat de noua lege a taximetriei. „Craiova e mare si-i loc pentru toata lumea. De ce sa ne reclamam intre noi? Daca primaria nu-i in stare sa gaseasca o solutie pentru a ne impiedica sa furam, noi ce treaba avem? Din cind in cind isi mai aduc aminte ca trebuie sa ne verifice si ies la drumul mare. Dupa cinci minute, toti neautorizatii dispar din traseu“, a spus Ilie. T, taximetrist din Craiova.

Abia la vara „neautorizatii“ vor fi pusi la zid

Inspectorii Primariei Craiova au ordin ca toata luna februarie sa stea in strada si sa-i depisteze pe toti „neautorizatii“. Pina in prezent au gasit in circulatie aproape 700 de taximetristi care nu aveau ce cauta pe stazile orasului.

Viceprimarul Mihai Dragu recunoaste ca in oras este o adevarata „invazie de galbioare“, dar sustine ca nu poate face mare lucru: „Pina cind le vom elibera autorizatiile definitive si primaria le va da un autocolant de identificare, nu avem decit sa facem controale zi si noapte. Autocolantele vor purta insemnele primariei si se vor da in luna iunie“. Ceea ce inseamna ca pina la vara „neautorizatii“ se pot juca de-a v-ati ascunselea cu autoritatile locale.

Pentru combaterea „invaziei de galbioare“, primaria a cerut sprijinul Directiei Finantelor Publice Dolj, al Garzii Financiare, Inspectoratului Teritorial de Munca Dolj, politiei si tuturor organelor abilitate pentru a-i identifica pe toti taximetristii care nu au actele in regula. Viceprimarul mai spune ca vinovati de numarul mare de taxiuri neinregistrate de pe piata craioveana sint operatorii de taxi, care fac contracte numai unora dintre soferii care lucreaza pentru ei, iar pe restul ii accepta sa lucreze la negru.

Amenda pentru incalcarea prevederilor Legii taximetriei este de la unu la cinci milioane de lei, dar, deocamdata, se merge pe minim. Asa a decis primaria.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS