12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimul Centru de Mediere din Romania, inaugurat la Craiova

Primul Centru de Mediere din Romania, inaugurat la Craiova

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Michael Guest, si ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, au inaugurat ieri, la Craiova, primul centru pilot de mediere din tara. Obiectivul acestei institutii, infiintate de Ministerul Justitiei pe linga Judecatoria Craiova si Tribunalul Dolj cu sprijinul Ambasadei SUA si al Baroului Dolj, il constituie degrevarea instantelor de o mare parte a dosarelor aflate pe rol.

Centrul Pilot de Mediere Craiova si-a inceput, de fapt, activitatea in luna noiembrie a anului trecut. Institutia isi are sediul intr-un spatiu aflat in vecinatatea Primariei Municipiului Craiova, la distante aproape egale de cele trei instante de judecata din oras – Judecatoria Craiova, Tribunalul Dolj si Curtea de Apel Craiova. In cadrul centrului isi desfasoara activitatea, pe baza de voluntariat, 22 de mediatori de diferite profesii – avocati, profesori, ingineri, juristi. Acestia au beneficiat de o pregatire speciala, asigurata de mediatori cu vasta experienta din Washington DC (SUA) – Fred Souk si Kathleen Patterson – in baza eforturilor sustinute ale Centrului Cultural din cadrul Ambasadei SUA in Romania si ale Ministerului Justitiei. Sustinerea financiara a centrului s-a facut de Ambasada SUA si Ministerul Justitiei, reusindu-se astfel crearea unui cadru adecvat care confera partilor din conflict confortul necesar desfasurarii procedurii de mediere.

Medierea reprezinta o alternativa, in raport cu justitia, de solutionare a conflictelor de natura penala, civila sau comerciala dintre parti, prin care o terta persoana neutra, impartiala si fara putere de decizie – mediatorul – ajuta partile sa gaseasca impreuna o solutie care sa rezolve neintelegerile dintre ele. In cadrul Centrului Pilot de Mediere din Craiova, serviciul de mediere este disponibil atit partilor care au litigiul pe rolul instantelor, cit si celor care nu au ajuns la instanta.

„Stiu ca nu cititi prea multe lucruri bune despre justitia din Romania, dar reforma are si rezultate bune aici, acest centru fiind unul dintre ele“

Cu o intirziere voita de citeva luni, pentru a vedea daca activitatea Centrului de Mediere Craiova da roade, ieri a avut loc inaugurarea oficiala a acestei institutii. Panglica a fost taiata de ambasadorul SUA, Michael Guest, si de ministrul justitiei, Rodica Stanoiu, in prezenta prefectului de Dolj, Ion Calin, a primarului Vasile Bulucea si a conducerilor instantelor doljene.

Ambasadorul american s-a dovedit un bun cunoscator al activitatii Centrului Pilot de Mediere din Craiova. „Este o incintare sa fiu din nou in Craiova, mai ales ca, incognito, am reusit sa cunosc mai bine, cu ceva timp in urma, acest oras. M-am simtit oarecum ciudat taind panglica centrului, deoarece stiam ca se afla in activitate de ceva vreme. L-am vazut pe domnul Adi Gavrila, coordonatorul centrului, si ne-am uitat pe cazurile care sint in atentia acestei institutii. Este vorba despre dispute de afaceri, in cel mai rau caz, care necesita discutii «umar la umar» si care n-ar trebui sa astepte rezolvarea lor in instanta, unde dureaza prea mult si costa prea multi bani. S-au rezolvat pina acum 150 de cazuri, 30% din cele care au fost programate, ceea ce este un lucru imbucurator. Stiu ca nu cititi prea multe lucruri bune despre justitia din Romania, dar reforma are si rezultate bune aici, acest centru fiind unul dintre ele. Stiu ca se afla in lucru Codul Civil si Codul Penal. De asemenea, exista proiecte pentru sisteme de tribunale specializate. Pentru a face dreptate mai repede cetatenilor acestei tari, sper ca astfel de centre sa fie deschise si in alte judete din tara“, a declarat Michael Guest.

Institutia medierii – o alternativa la cea a judecatii

Ministrul justitiei a divulgat faptul ca, peste doua saptamini, proiectul de lege al medierii va fi prezentat spre aprobare guvernului, urmind sa fie trimis in parlament. „Prin mediere, dorim sa degrevam instantele de unele cauze care pot fi rezolvate la fel de bine de altcineva. Ceea ce trebuie sa intelegem este ca la Craiova este doar inceputul, un inceput care promite. Depinde de noi sa dezvoltam acest sistem la nivelul intregii tari“, a precizat Rodica Stanoiu.

Ministrul a tinut sa mentioneze ca alegerea ca locatie a Craiovei pentru infiintarea primului Centru de Mediere din tara nu are nici o legatura cu faptul ca Rodica Stanoiu este din orasul doljean Filiasi, ci are la baza considerente pur tehnice: „A fost aleasa Craiova pe criteriul obiectiv ca instantele de aici sint supraincarcate“. Judecatorul Stefan Ciontu, presedintele Curtii de Apel Craiova, a explicat: „Institutia medierii este o alternativa la cea a judecatii, care va permite pe viitor derobarea instantelor de anumite cauze. Aceasta rezolvare prin mediere este binevenita pentru parti, intrucit acestea cistiga timp si bani rezolvindu-si mai repede problemele“. Magistratul a fost completat de ambasadorul Michael Guest, care a explicat mult mai plastic principiul de functionare a medierii: „Ambele parti se asaza la aceeasi masa, isi varsa nervii unii asupra altora, dar apoi cad la o intelegere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS