10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSatul Tencanau sub ape

Satul Tencanau sub ape

• 43 de gospodarii au fost afectate ieri de apa provenita din topirea zapezilor • Opt case au devenit de nelocuit, nivelul apei atingind in interior aproape un metru • Autoritatile locale nu pot face altceva decit sa le sugereze satenilor afectati de inundatie sa se cazeze pe timpul noptii pe la vecini

Oamenii din satul Tencanau din comuna doljeana Salcuta se pregateau ieri, pe la ora 12.00, sa ia masa de prinz, cind apa din piriul care trece prin spatele caselor – atit de neinsemnat ca oamenii nici macar nu s-au obosit sa-i dea un nume – s-a umflat brusc, cuprinzindu-le gospodariile. Localnicii au iesit repede afara, primul lor gind fiind sa-si salveze pasarile din curte si animalele din grajduri. Unii au apucat sa-si duca animalele la loc ferit de apa, altii n-au reusit sa faca asta, privind neputinciosi la gainile care se inecasera.

Agoniseala de-o viata, luata de ape in citeva minute

Apa, provenita din zapada care s-a topit sub efectul temperaturilor crescute din ultimele zile, a afectat 43 de gospodarii din Tencanau. Opt dintre case au devenit de nelocuit, unele stind sa cada, sub efectul apei care atinsese in interior nivelul de aproape un metru. Oamenilor nu le venea sa creada prapadul pe care-l facuse inundatia: mobila rasturnata, aparatura electrocasnica distrusa, paturile acoperite de apa, iar in ograda cocenii si lemnele pluteau la vale.

„La mine in casa apa are mai mult de o juma’ de metru. Tot e ud. Apa ne cuprinse deodata, abia daca apucai sa iau pasarile si sa le duc la fereala“, a declarat Nicolae Udrea, un munte de om care ajunsese sa plinga ca un copil privind dezastrul care se abatuse peste agoniseala lui de-o viata. „Nu mai avem nimic, in casa e inundat tot. Nu mai avem unde sa stam, unde sa dormim, iar nevasta mi-e bolnava, nu se poate misca“, spunea Nicu Mihailescu, vecinul de alaturi.

Pe prispa inalta a altei case, Maria Talinga, o batrina cu ochii in lacrimi, sprijinita intr-un toiag, se uita lung la apa din ograda si isi astepta moartea: „La mine n-ajunse apa pina in casa, da’ eu nici nu pot sa fug de apa pentru ca sint batrina si nu pot sa ridic picioarele ca sa ies. Ma astept ca la noapte apa sa ajunga si la mine in casa, iar eu, cum nu pot sa ies, o sa mor inecata“.

„Unde dorm eu la noapte?“

Vecina sa de alaturi, o alta batrina, apucase sa iasa in ulita cind incepusera sa creasca apele, iar acum nu mai avea cum sa ajunga in casa. Oricum, mare lucru nu mai avea pe acolo, apa distrugindu-i bunurile. „Unde dorm eu la noapte?“, se intreba Elena Udrea, raspunzindu-si tot ea: „O sa stau pe afara, ce altceva sa fac!“. „Am 55 de ani si n-am vazut niciodata asa ceva. Apa s-a mai umflat, dar nu atit de mult. Ce sa facem, ca doar impotriva naturii nu ne putem pune… Noi speram sa nu mai creasca nivelul apei, da’, acum, ce-o da Dumnezeu…“, spunea, resemnat, un alt satean, pe nume Puiu Miescu.

Autoritatile locale din Salcuta au sosit imediat la fata locului sa vada prapadul. Au anuntat Prefectura Dolj despre eveniment, dar in rest… „N-avem nici o posibilitate sa-i ajutam pe oameni din punct de vedere financiar. N-avem decit sa-i adapostim pe la vecini, sa-i sfatuim sa-si ia tot ce au prin case si sa se duca pe la cei ale caror locuinte nu au fost afectate de ape“, a declarat Calina Cirpici, viceprimarul comunei Salcuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS