10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalNoua medici fac injectii si consulta la luminare

Noua medici fac injectii si consulta la luminare

Noua medici ai Centrului de Permanenta din comuna doljeana Melinesti muncesc in conditii inumane. Fara curent electric, fara apa, instrumentar medical si medicamente, oamenii in halate albe depun eforturi supraomenesti pentru a acorda primul ajutor pacientilor care se prezinta la urgenta. Retete scrise la luminare sau injectii si perfuzii facute la lanterna, consultatii la o temperatura de sub 0 grade Celsius sint doar citeva dintre problemele pe care le intimpina cei care asigura serviciul de garda pentru patru comune.

Spitalul Orasenesc Melinesti a functionat fara probleme pina in luna mai a acestui an, cind a fost desfiintat. Tot personalul a plecat la Filiasi la 1 noiembrie, fiind repartizat la spitalul din localitate. Imediat dupa ce spitalul a fost desfiintat, nimeni nu s-a mai interesat de soarta medicilor care asigura serviciul de permanenta si care au ramas in vechea cladire a fostului spital. Prin reorganizare, incepind cu 1 ianuarie 2004, in aripa noua a spitalului va fi mutata Sectia de neuropsihiatrie de la Leamna, lucrarile de amenajare si reconsolidare a cladirii fiind deja incepute, si tot atunci va fi infiintat un centru socio-medical. Intre timp insa, facturile la utilitati nu au mai fost platite de nimeni, curentul a fost taiat vinerea trecuta, iar apa – in luna septembrie. Medicii si asistentii de pe salvare, inclusiv administratorul si portarul, sint revoltati din cauza situatiei create si cer sa se rezolve cit mai repede problema apei si a curentului. Claudiu Argetoianu este asistent pe salvare si face naveta alaturi de colegii sai de la Craiova. Nu l-ar deranja acest lucru, in cazul in care ar avea niste conditii decente de munca: „In primul rind, sint si medic, si asistent. Eu dau ordine, eu execut. Am fost debransati de la curent pentru ca nu s-a platit factura, iar acum facem internari si consultatii la felinar, luminare sau lanterna. Din noiembrie si pina in prezent, 11 gravide au nascut in masina, pentru ca nu avem conditii. Una este sa nasca pe patul din ambulanta, si alta pe capra. In plus, e frig, copilul iese, nu-ti cere voie, si trebuie sa-l incalzesti. Am ajuns ca in evul mediu, sa incalzim copiii in brate, ca nu avem incotro. Am ajuns ca medicii, portarii si asistentii sa ne odihnim in timpul garzii la cabina de la poarta. Tot acolo facem si consultatii. Este un frig de ingheata apele, plus ca nu avem nici macar vata, ca sa nu mai zic de alte instrumente necesare. Nu mai vorbim de epidemia de gripa, ca noi sintem primii expusi la asa ceva. La frigul pe care il induram, nici nu ma mir“.

Salariu mizer si un primar indiferent

Singurii angajati ai fostului spital care au ramas la Melinesti si mai fac din cind in cind naveta la Filiasi sint administratorul si portarita, care, la rindul lor, sint foarte indignati. Din martie anul trecut, acestia si toti ceilalti angajati au luat doar 50-70 % din salarii, iar cel de-al treisprezecelea salariu nici nu incape vorba sa le fie acordat: „E groaznic, domn’e, si pentru noi, ca suferim alaturi de ceilalti care au ramas aici. Salarii de mizerie si injumatatite pe deasupra. In toate camerele, un frig de ingheata pietrele. Nu stiu de ce dracu’ l-au mai desfiintat si a ramas garda aici, ca tot nu sint conditii. Zice ca vine anu’ urmator si ne da si noua din urma tot, le da si lor aparate si medicamente, dar nu mai credem“, a spus Nicolae Ghinea, administratorul spitalului. Supararea oamenilor are motive intemeiate, iar ieri-dimineata, medicii legisti sositi la Melinesti pentru a face autopsia unei femei decedate au fost nevoiti sa improvizeze sursa de lumina din camaruta destinata acestei activitati. De administrarea centrului medico-social care ar trebui ca la 1 ianuarie 2004 sa-si deschida portile se ocupa Primaria Melinesti si implicit primarul Ilie Troaca. Foarte ocupat cu destuparea unor conducte de apa, Troaca nu si-a gasit timp pentru a clarifica situatia in care se afla centrul de permanenta din comuna sa: „N-am timp sa discut acum despre asta. Nu am ce sa le fac, chiar daca au ramas fara curent. De la 1 ianuarie eu raspund. Pina atunci sa se descurce! Poate o sa-i cuplez la iluminatul public, sa aiba lumina, dar altceva nu pot face“. Pentru salarii si cheltuielile aferente achizitionarii materialelor medicale, Consiliul Local Melinesti va aloca anul viitor cinci miliarde de lei. Indiferenta primarului Troaca si lipsa de atentie din partea autoritatilor judetene i-au dezamagit pe sateni si pe medici. Totusi, acestia isi fac datoria in continuare.

„Nu stiu de ce l-au mai infiintat daca nu i se acorda atentie“

Ioana Sinescu este unul dintre medicii de familie care face parte din colectivul Centrului de Permanenta de la Melinesti. Femeia a spus ca nu vrea sa aiba probleme cu Directia de Sanatate Publica si din acest motiv a refuzat sa fie fotografiata, in schimb, a dezvaluit ce inseamna sa faci de garda in conditii inumane: „Nu stiu de ce l-au mai infiintat daca tot sustin ca nu au bani sa-l finanteze. Telefonul a fost taiat de tot, de la curent am fost debransati, apa nu avem, cam de nici unele. Din mai, nimeni nu a pus umarul sa ne ajute. Atunci era vara si aveam, si curent, si apa, dar de cind au plecat toti la Filiasi, nu mai e nimic. Noi trebuie sa deservim patru comune- Melinesti, Goesti, Negoiesti si Farcas, dar vin si din Gorj. Ducem lipsa de medicamente, nici macar trusa medicala nu avem. Nu mai spun ca pe patul pentru consultatii nu exista cearsaf. Cum sa primesti un copil in frig si sa-l consulti? Am fost in audienta la directorul Popescu si a spus ca de la 1 ianuarie se va rezolva treaba. Speram in continuare. Daca nici pina pe 15 ianuarie nu se va lua nici o masura, vom merge peste ei si vom inchide centrul. Pentru ce sa suportam conditiile inumane de acolo, betivii care vin peste noi si ne agreseaza, cind putem sta frumos, fiecare la cabinetul lui?“. Un alt medic indignat de situatia creata este Mihaela Mihailescu, care spune ca reprezentantii DSP i-au replicat: „Daca nu va convine, se desfiinteaza“. Mai mult, doctorita afirma ca medicamentele sint cumparate de medici si conducerea Spitalului din Filiasi este indiferenta de cind si-a dus acolo personalul medical: „Avem nevoie de cel putin patru camere: una de garda, una pentru gravide, una pentru pacienti si una pentru necesarul medical. Sapte dintre noi facem naveta cu autobuzul de la Craiova si nici nu incape vorba despre vreo decontare“. Si Doina Danciulescu este nemultumita de conditiile in care isi desfasoara activitatea la centru: „Eu chiar am fost de garda simbata noapte si am fost nevoita sa fac o injectie la lanterna, pentru ca s-a intrerupt curentul de vineri si nu am avut incotro. Nu cunosc motivele pentru care s-a luat aceasta decizie, dar pentru noi este groaznic. Am facut referat catre Spitalul din Filiasi, iar doamna directoare ne-a raspuns ca, in momentul in care se va ridica inventarul de la Melinesti, ne va lasa si noua instrumentar medical. Stiu ca acum aproximativ trei saptamini au venit la Melinesti si prefectul de Dolj, si doctorul Ecobici, dar ce au vazut si ce masuri s-au luat nu va pot spune. Noi pe tura avem in medie cam zece cazuri. Depinde de zile si de gravitatea acestora“.

Centrul este subordonat primariei

Punctul de vedere al reprezentantilor Directiei de Sanatate Publica Dolj nu este acelasi cu cel al primarului din Melinesti, Ilie Troaca. Directorul DSP, Constantin Ecobici, explica cine este de vina de fapt pentru starea creata in comuna doljeana: „Centrele de permanenta sint in principiu in responsabilitatea primariei din comuna in care se afla. Deocamdata, in comuna Melinesti este vorba de o gazduire provizorie a acestui centru in cadrul fostului spital orasenesc. Intr-adevar, pentru centrul socio-medical exista fonduri prinse la Ministerul Muncii, fonduri special destinate reconsolidarii cladirii respective. In ceea ce priveste medicamentele, doctorii sint obligati ca din cele doua milioane, cit le da CAS-ul pentru o garda sa isi asigure medicatia necesara acordarii primului ajutor. Nici nu stiam ca nu mai au curent si apa. Chiar acum voi lua legatura cu cei de la ELECTRICA, pentru a gasi o solutie pentru remedierea situatiei. Nici o unitate spitaliceasca nu poate ramine fara curent. Absolut toate datoriile pe care le are fostul spital fac parte din partea a treia a arieratelor si urmeaza sa vina banii pentru a fi platite. Sint convins ca se va remedia situatia“. Directoarea Spitalului Filiasi, Ioana Dumitru, condamna atitudinea celor de la ELECTRICA si spune: „Exista o factura destul de mare la energie, dar s-au grabit, nu stiu de ce, pentru ca puteau sa mai aiba rabdare macar o jumatate de luna. Ar fi bine sa se remedieze cumva aceasta situatie. Cit priveste necesarul medical, cind vom termina de inventariat tot, vom lasa exact ce ne-au cerut. Pina atunci, sper sa faca fata cu ce au“. Pina cind primarul din Melinesti isi va lua rolul in serios si va constata ca de Domnia sa depinde soarta Centrului de Permanenta, medicii vor face consultatii tot la luminare, iar femeile vor naste in salvare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS