21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalCine n-are batrini sa-si cumpere!

Cine n-are batrini sa-si cumpere!

Are 83 de ani si este pensionar. Dar asta nu il impiedica sa aiba acelasi ritm de viata si de munca, nu ii diminueaza setea de cunoastere si dorinta de perfectionare. Este veteran de razboi, a supravietuit celui de-al doilea razboi mondial si i-au fost atribuite numeroase medalii de merit. A colindat lumea, este o enciclopedie ambulanta si a scris si publicat o carte. Este medic veterinar pentru ca „de cind am cunoscut mai bine oamenii, iubesc mai mult animalele“, Victor Stoicea s-a calauzit toata viata dupa vorbele lui Tudor Musatescu: „Nu este destul sa fii numai bun, trebuie sa fii si bun de ceva“. Si totusi, dupa o viata in care a incercat in fiecare zi sa fie mai bun, a ajuns la o singura concluzie: „N-am decit regretul ca, desi am vazut, am auzit si am invatat multe, acum, la sfirsit, ma simt inconjurat mai mult de intrebari decit de raspunsuri“.

Intilnirea cu Victor Stoicea te marcheaza. Are o figura distinsa, ochi albastri, ochelari cu rama subtire, tinuta dreapta, iar virsta ii este tradata numai de obrazul ridat, parul nins si miinile usor tremurinde. Il privesti si iti spui ca este, ca oricare dintre batrini, „o carte“ prafuita, cu pagini bogate, dar greu de descifrat, din cauza timpului care a trecut peste ele. Daca ai rabdare insa sa deschizi copertele, iti dai seama ca veteranul de razboi este una dintre acele carti in care fiecare rind este o pilda si in care apar mereu pagini noi. Pentru ca Victor Stoicea n-a incetat niciodata sa caute raspunsuri, sa se intrebe, sa se imbogateasca.

„M-am nascut aici, in Stoenesti, si viata m-a adus mereu inapoi, in satul copilariei mele. Numai gindul la satul unde imi ramasesera parintii condamnati la rusine pentru ca fusesera harnici mi-a mentinut stabilitatea entitatii spirituale. Familia noastra a fost instarita, am avut moara si paminturi. Nu le-am revendicat dupa revolutie. Bogatia sufletului si cea a mintii au fost intotdeauna mai importante pentru mine. Am doi copii realizati, o nepoata in America…Asta mi-e bogatia“.

In slujba semenilor si la 83 de ani

Batrinul este veteran de razboi, a colindat lumea si a detinut numeroase functii, diplome si titluri cu care se poate mindri: a fost directorul Laboratorului sanitar-veterinar din Craiova, seful Directiei Veterinare pe vremea Regiunii Oltenia, la Vilcea, a fost distins cu „Crucea Meritului Sanitar cl.II“, „Victoria impotriva Germaniei fasciste“, „Crucea Comemorativa a celui de-al doilea Razboi Mondial 1942-1944“ si „Medalia pentru Progresul Medicinei Veterinare“.

De meserie nu se poate lasa nici acum, la 83 de ani. In fiecare an, in preajma Craciunului si nu numai, el analizeaza carnea animalelor sacrificate din toata comuna Stoenesti. „Analizele le fac in laboratorul meu propriu, la microscopul care e de-o seama cu mine. Atunci muncesc foarte mult, fac si cite 60 de analize de trichineloza pe zi, desi microscopul este proiectat sa faca numai 30. Dar nu pot sa-i spun asta omului care vine la poarta si imi zice ca il asteapta nevasta si copiii acasa cu tigaia pe foc“.

Sfaturi de bun-ramas

Victor Stoicea este multumit de ce a realizat in viata, chiar daca recunoaste cu regret acum, la sfirsit de drum, ca n-a reusit sa gaseasca raspuns la toate intrebarile. De aceea nu isi permite sa iroseasca nici timpul care i-a mai ramas pina la „marea calatorie“. El si-a scris memoriile, cu speranta ca tot ce a infaptuit in viata le va fi poate de folos celor care vin din urma: „Pe cei din generatia tinara trebuie sa-i invatam sa mearga inainte, dar cu capul intors mereu inapoi. Sa nu uite ca vorba buna spusa la timpul potrivit e aur curat, ca vorba buna, desi pretuieste mult, nu costa nimic; ca vorba buna spusa tare se aude, dar ca aceea soptita se-ntelege. Si sa nu uite ca omul este mare nu prin nastere, avere sau nume, ci prin fapte bune. Asa va spune al dumneavoastra rugator de bine“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS