11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenta medicala agresata de tatal unui sinucigas

Asistenta medicala agresata de tatal unui sinucigas

Asistenta Lidia Lazurca, de 56 de ani, din Craiova, era de serviciu luni seara la punctul de ambulanta din Craiovita Noua, cind, in jurul orei 22.00, doi barbati au navalit in camera de garda, solicitind urgent o autosanitara pentru a-l transporta la spital pe un tinar care isi taiase venele. Initial, asistenta i-a sfatuit sa astepte pentru ca nici una dintre cele doua ambulante aflate in dotare nu era disponibila, insa, la insistentele rudelor si aflind ca victima se afla chiar in blocul I 159, situat vizavi de punctul de ambulanta, a hotarit sa se deplaseze la locuinta acesteia ca sa-i acorde primul ajutor.

Salvatoarea sinucigasului, data cu capul de pereti

Viorel Pahonie, de 22 de ani, a baut pina l-a apucat depresia. Furios pe viata, a luat un cutit din bucatarie si s-a refugiat in balcon, unde si-a taiat venele sub privirile neputincioase ale tatalui si fratilor sai. Rudele au fugit imediat sa anunte salvarea.

Cind asistenta medicala a intrat pe usa apartamentului, l-a gasit pe Viorel intr-o balta de singe. „Intrase in soc hemoragic din cauza ca pierduse foarte mult singe. Eram stresata, crezind ca dintr-o clipa in alta ar fi putut sa moara“, a declarat Lidia Lazurca.

Dupa ce a fost bandajat, ranitul a fost transportat pe brate pina la punctul de ambulanta, unde, in asteptarea unei autosanitare care sa-l duca la spital, asistenta incerca sa-l tina in viata cu perfuzii: „I-am administrat hemisuccinat, ca sa-i ridic tensiunea, apoi perfuzii cu glucoza si ser fiziologic, cum se obisnuieste in astfel de cazuri“.

In tot acest timp, tatal ranitului, Ion Pahonie, de 52 de ani, privea neputincios cum starea baiatului se deteriora rapid. „Era socat, crezind ca-i moare fiul. Vazind ca salvarea intirzie, si-a varsat nervii pe mine chiar in momentul in care ma pregateam sa-i fac o injectie baiatului. Mi-a dat o palma si m-a izbit de mai multe ori cu capul de perete. Am reusit sa fug si am anuntat prin statie Serviciul de Ambulanta Dolj ca am fost agresata si ca am neaparata nevoie de o salvare ca sa duca un ranit la spital“, a povestit asistenta.

Viorel Pahonie a fost transportat in cele din urma la Spitalul de Urgenta din Craiova. Cadrele medicale de aici au constatat insa ca bolnavul fusese bine ingrijit, interventia asistentei Lidia Lazurca salvindu-i viata.

Cine pazeste Ambulanta?

Fratii lui Viorel Pahonie sustin ca asistenta nu a fost batuta, ci cel mult lovita din greseala de ranit, care era extrem de agitat.

Politistii de la Sectia 5 au ajuns insa la concluzia ca asistenta a fost agresata si, chiar daca aceasta a anuntat ca nu va depune plingere impotriva agresorului, s-a gasit ac si de cojocul lui. „I-am dat amenda de 30 de milioane de lei pentru tot circul pe care l-a facut, fiind frint de beat. Nu este admisibil sa o agreseze pe cea care i-a salvat viata fiului sau“, a declarat comisar-sef Cornel Tomescu, seful Sectiei 5 de Politie Craiova.

Lidia Lazurca sustine ca in cei peste 25 de ani de cind lucreaza la punctul de ambulanta din Craiovita Noua a avut mereu de-a face cu persoane agresive. In urma cu sase ani, un bolnav psihic a atacat-o cu toporul, femeia fiind salvata de soferul de pe ambulanta, care a avut inspiratia sa demareze inainte ca toporul sa-i reteze piciorul. Altadata, un alt bolnav psihic a atacat-o cu un cutit, asistenta ferindu-se in ultima clipa de lovitura. „Este o meserie periculoasa si n-ar fi rau sa ne pazeasca si pe noi cineva, macar un gardian, de acesti oameni agresivi cu care avem de-a face“, considera Lidia Lazurca.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS