11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTaximetristul-inspector in Ministerul Industriei si Resurselor

Taximetristul-inspector in Ministerul Industriei si Resurselor

• Vasile Matei, taximetrist, se plimba aproape zilnic prin minister, iar functionarii credeau ca este coleg cu ei • Identitatea acestuia a fost descoperita dupa ce un om de afaceri gorjean, care obtinuse autorizatia dind mita, s-a autodenuntat

Politistii gorjeni au descoperit trei firme din judet al caror obiect de activitate era comercializarea fierului vechi, pe baza unor autorizatii false. In urma cu doua luni, politistii au ajuns la concluzia ca autorizatiile erau obtinute prin mituirea a doi angajati din Ministerul Industriilor si Resurselor, Gabriela Baciu, de profesie jurist, si Vasile Matei, inspector in cadrul aceleiasi institutii. Dosarul a ajuns la PNA si ulterior la Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj. Aici lucrurile au luat o intorsatura neasteptata, ajungindu-se la concluzia ca asa-zisul inspector era de fapt un taximetrist recidivist, care se plimba prin minister ca la el acasa, incasind diferite sume de bani de la cei care doreau autorizatii de comercializare pentru fier vechi. Culmea este ca pina la urma chiar reusea sa faca rost de aceste autorizatii.

Intreaga afacere a fost descoperita dupa ce patronul societatii NORELOPREST COM din Tirgu Carbunesti – Gorj, Radu Dan Florea, s-a autodenuntat, pentru obtinerea unor autorizatii false de comercializare a fierului vechi. Acesta a povestit cum, incercind sa faca rost de autorizatie, a obtinut numarul juristei Gabriela Baciu, de la un cunoscut din Deva, Oproiescu Silviu, care a recomandat-o ca fiind persoana care-l poate ajuta cu autorizatia. Florea a precizat ca s-a prezentat la Ministerul Industriei si Resurselor, unde a cautat-o pe jurista, iar aceasta l-a condus la inspectorul Vasile Matei, care i-a verificat actele. „A aruncat citeva care nu erau bune si mi-a spus ca trebuie 300 de dolari, taxe pentru diferite autorizatii, plus taxa de trepadus. I-am dat noua milioane de lei si a promis ca-mi aduce in doua zile autorizatia. I-am spus sa-mi aduca si chitante pe banii cheltuiti“, a declarat Radu Dan Florea. Acesta mai spune ca a primit autorizatiile abia dupa citeva luni, cind Vasile Matei i-a dat intilnire in Gara de Nord. Administratorul mai povesteste ca in dosar, asa-zisul inspector mai avea si alte autorizatii pe care urma probabil sa le imparta beneficiarilor. „Consider ca a fost vorba de mita si atit jurista Gabriela Baciu, cit si Vasile Matei sint vinovati intrucit nu am primit nici o chitanta pe banii dati. Mai mult decit atit, dupa un timp am primit un telefon de la inspector, care imi mai cerea bani. Nu i-am mai dat si in 48 de ore am primit o adresa de la Ministerul Industriei prin care eram instiintat ca, daca nu platesc amenda de 30 de milioane in 48 de ore, mi se va retrage autorizatia“, a mai spus administratorul.

Taximetristul plimba dosare prin minister

Cercetarile anchetatorilor au scos la iveala faptul ca asa-zisul „inspector“ Vasile Matei era de fapt un taximetrist care se plimba prin Ministerul Industriei si Resurselor ca la el acasa, mai multi functionari dind declaratii din care reiese ca-l credeau coleg de-ai lor. Jurista Gabriela Baciu sustine, la rindul sau, ca a fost convinsa ca Vasile Matei este inspector si ca nu a fost de fata la schimbul de acte si bani dintre cei doi. Aceasta a declarat ca singurul sau cistig din aceasta tranzactie a fost un buchet de flori. „L-am vazut de mai multe ori cu dosare in compartimente din minister si am auzit de la colegi ca e lucrator al Directiei de Reciclare si se poate ocupa de obtinerea de autorizatii pentru comertul cu fier vechi“, se arata in declaratia juristei. O alta functionara in minister, referent in cadrul Comisiei de Reciclare, declara la rindul sau ca l-a vazut de mai multe ori pe Vasile Matei

pe holul institutiei si a crezut ca lucreaza acolo.

Jurista, scoasa de sub urmarire penala

Vasile Mihai este de fapt un taximetrist recidivist, care mai este cercetat intr-un dosar similar in Hunedoara, pentru solicitarea unor sume de bani, care i-au fost trimisi prin posta, pentru obtinerea unor autorizatii. Declaratiile acestuia contravin insa celor spuse de jurista. Vasile Mihai spune ca aceasta era complicea lui pentru ca stia care ii este de fapt ocupatia. „Am cunoscut-o cind am dus-o o data cu taxiul. Am facut schimb de numere de telefon si asa am intrat in legatura“, a declarat taximetristul. Parchetul de pe linga Tribunalul Gorj a decis trimiterea in judecata a lui Vasile Matei. Jurista Gabriela Baciu, angajata in Ministerul Industriilor si Resurselor, a fost scoasa de sub urmarire penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS