11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPeste 60.000 de persoane au votat pe liste suplimentare!

Peste 60.000 de persoane au votat pe liste suplimentare!

La patru zile de la incheierea referendumului incep sa apara si in Olt motivele „explicabile“ ale prezentei la urne cu mult peste media pe tara, prezenta care a clasat judetul pe primele zece locuri la nivel national.

Potrivit statisticilor, in cadrul prezentei la urne de 64,55%, 91,35% din voturile exprimate au fost in favoarea noii Constitutii, 7,23% au fost contra si 1,5% din voturi au fost anulate.

Desi in orasele judetului rezultatele au fost modeste (la Slatina au votat doar 43% din cetatenii cu drept de vot, la Draganesti – 38%, la Bals – 48%), in mediul rural votarea a decurs intr-un mod care a surprins pe toata lumea – prezenta de peste 70%! In localitati cu 1.000 sau 2.000 de cetateni cu drept de vot inscrisi pe liste, au votat in final cu citeva sute mai multi, fapt ce a facut ca aproape zece localitati din judet sa raporteze o prezenta de 129% (Colonesti), 106% (Izvoarele), 109% (Dobrun), 103% (Oporelu, Ganeasa, Corbu).

In unele situatii, cum este cazul comunei Dobrun, desi pe listele electorale erau trecuti 2.889 de alegatori, au votat in final… 3 382! Explicatia prefectului de Olt, Marin Diaconescu, a fost lapidara: „Totul se datoreaza cetatenilor cu drept de vot care au votat pe liste suplimentare, deoarece referendumul i-a gasit pe multi departe de casa“.

Desi tirziu, opozitia din judet a trecut la atac si a facut publice unele rezultate pe care oficialii s-au grabit sa le faca „uitate“. Ieri, presedintele PRM Olt, Jenel Copilau, care este si vicepresedintele CJ Olt, a dezvaluit intr-o conferinta de presa misterul numarului mare de votanti pe listele suplimentare din judet. „Din numarul total de voturi exprimate, peste 60.000 au fost reprezentate de persoane care, chipurile!, ar fi votat pe liste suplimentare! Orice persoana care analizeaza rezultatele referendumului la Olt isi poate da seama ca este imposibil ca in judet sa se fi aflat, simbata si duminica, peste 60.000 de oameni provenind din localitati din afara judetului, fapt ce i-ar fi obligat astfel sa voteze pe liste suplimentare!“, a spus Copilau. Acesta si-a argumentat declaratiile cu exemple, afirmind ca la Potcoava au fost pe «suplimentare» 500 de persoane, la Giuvarasti – 104 persoane (din care circa 90 proveneau din… Islaz).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS