10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZiarist batut in ringul Rodicai Stanoiu

Ziarist batut in ringul Rodicai Stanoiu

Un ziarist craiovean a fost agresat ieri, in incinta Judecatoriei Bals, in timpul unui proces penal, de catre celebrul Gheorghe Manea, un personaj pe care presa l-a preluat cu numele de scena „Senatorul de Vulpeni“. Manea nu este la prima fapta de acest gen, ieri fiind rindul lui Cosmin Pretorian, corespondent local al Evenimentului Zilei, sa cunoasca taria pumnului falsului senator. Incidentul nu surprinde, atita vreme cit el s-a derulat in judetul Olt, unde prefectul Marin Diaconescu a izbutit sa cistige, in ciuda oricaror reguli de procedura, un proces cu Gazeta de Sud si unde, coincidenta sau – mai degraba – nu, Rodica Stanoiu, ministra justitiei, isi are biroul senatorial. Avintul lui Manea a fost oprit, in cele din urma, de politistul prezent in incinta judecatoriei. Cosmin Pretorian acuza o coasta frinta, el urmind sa se prezinte astazi la medicul legist, pentru a-i fi eliberat un certificat medico-legal. Pentru ca este vorba de un procesoman renumit, un om cu peste o suta de procese pe rol, Sindicatul Ziaristilor din Romania a hotarit sa adreseze Ministerului Justitiei o cerere prin care lui Gheorghe Manea sa ii fie retras, in conditiile prevazute de lege, liberul acces la instante.

Ieri-dimineata, jurnalistul Cosmin Pretorian, corespondent local al Evenimentului Zilei si redactor-sef al saptaminalului craiovean Conflict, s-a prezentat la Judecatoria Bals ca inculpat intr-un proces cu Gheorghe Manea. Manea, zis si „Senatorul de Vulpeni“, pentru ca si-a inmatriculat Mercedesul cu numarul OT-15-SEN, l-a actionat in judecata pe ziaristul de la Evenimentul Zilei dupa aparitia in presa, in urma cu citeva luni, a unor dezvaluiri despre legaturile dintre afaceristul oltean si citiva procurori. In articolul respectiv se arata si ca relatiile dintre „Senatorul de Vulpeni“ si angajatii Ministerului Justitiei se afla in vizorul Parchetului National Anticoruptie. Pretorian s-a deplasat la Bals, intentionind sa-si dovedeasca nevinovatia.

Judecatoarea Busuioc l-a lasat pe „calomniatul“ Manea sa injure in sala de judecata

Pe holul Judecatoriei Bals, ziaristul a fost intimpinat cu injuraturi chiar de catre cel care figura ca parte vatamata in procesul de calomnie:

„Cind m-a vazut, Manea a inceput sa-mi spuna ca sint un zdrentaros, un jegos, iar apoi a inceput sa ma injure“, spune Pretorian. Tot el mai povesteste ca acest circ a continuat si in sala de judecata, in fata presedintei instantei, Simona Busuioc, care insa nu a schitat nici un gest atunci cind ziaristul era spurcat cu injuraturi: „Doamna judecator, care este si presedinta Judecatoriei Bals, a privit nepasatoare la toate jignirile la care am fost supus de catre reclamant. Nici macar nu a consemnat“, spune Cosmin Pretorian.

Vazind ca i se permite orice mitocanie, Gheorghe Manea a prins si mai mult curaj si, dupa incheierea audierilor, l-a inghesuit intr-un colt al judecatoriei pe ziaristul de la Evenimentul Zilei.

„Cum am iesit din sala de judecata, Manea mi-a pus mina in git, m-a impins in zid si a inceput sa dea in mine. Dupa ce mi-a carat citiva pumni in burta, a intervenit politistul care se afla acolo pentru asigurarea linistii si m-a scos din miinile lui“, declara Pretorian, care acuza dureri la una dintre coaste si spune ca va obtine astazi certificatul medico-legal doveditor.

„Un zdrentaros… N-am apucat sa-l bat!“

Contactat telefonic, Gheorghe Manea a recunoscut ca a avut ceva de impartit cu Pretorian, dar a negat ca l-ar fi lovit pe ziarist. „Cine, zdrentarosul ala? Astia au falsificat documente, domne! Am vrut doar sa-l imping un pic! Nici n-am apucat sa-l bat, ca a fugit!“, a spus Manea, care tocmai se intorcea de la Bals.

Manea este cunoscut pentru pasiunea pe care o are pentru procesele penale. Fostii parteneri de afaceri, pe care Manea a incercat de mai multe ori sa-i pacaleasca, spun ca „Senatorul de Vulpeni“ actioneaza in instanta pe oricine nu este de acord cu el, cerind sume fabuloase cu titlul de daune morale. In sprijinul lui sar tot felul de martori, care declara, cu mina pe Biblie, ca Manea plinge doua-trei zile de fiecare data cind il supara cineva, drept care i se cuvin, cu titlu de despagubiri morale, citeva sute de milioane de lei. Pentru ca instantele din Craiova sint mai greu de dus de nas, Manea si-a facut un obicei din a se judeca la Bals, unde se pare ca are relatii mult mai intime cu magistratii, mai ales ca el insusi este originar din Vulpeni – Olt. Mai merita amintit faptul ca Manea a mai incercat, in urma cu trei ani, sa boxeze cu un ziarist al Gazetei de Sud si ca, acum un an a sarit la gitul unui politist care o surprinsese pe domnisoara Manea, fiica senatorului, circulind cu masina pe sens interzis.

In consecinta, tinind cont si de faptul ca Gheorghe Manea figureaza ca reclamant sau ca parte vatamata in peste o suta de procese pe rol, Sindicatul Ziaristilor din Romania a hotarit ieri sa ceara Ministerului Justitiei ca personajului amintit sa ii fie limitat accesul la Justitie, in conditiile prevazute de lege.

Gheorghe Manea si Rodica Stanoiu, doi senatori de Olt

Dincolo de reactiile lui Gheorghe Manea, despre care multi sustin ca ar face obiectul unei analize psihiatrice, ceea ce socheaza este atitudinea magistratilor din judetul Olt. Desi, culmea, Oltul este judetul pe listele caruia si-a gasit un loc in Senat Rodica Stanoiu, cea care avea sa devina ministra justitiei. Intre inchipuitul senator de Olt Gheorghe Manea si subordonatii adevaratei senatoare Rodica Stanoiu pare sa existe o relatie foarte strinsa. Aceasta a fost dovedita ieri, tinind seama ca presedinta instantei l-a lasat, pur si simplu, pe Manea sa isi spurce adversarii in plin proces. In trecut, aceiasi judecatori din Olt i-au dat cistig de cauza vestitului procuror Eugen Iacobescu, intr-un proces cu ziaristul Bogdan Berneanu. Acuzatiile lui Cosmin Pretorian, conform carora procuroarea din completul de judecata s-a comportat, in timpul procesului de ieri, ca o avocata a partii vatamate, nici nu mai mira in aceste conditii. Pentru ca, sa nu uitam, tot judecatorii din Olt i-au acordat prefectului Marin Diaconescu despagubiri morale de 600 de milioane intr-un proces cu Gazeta de Sud, desi pesedistul din fruntea judetului nu ceruse decit o suta de milioane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS