11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDezvaluiri incendiare facute de fostul director general al UREX

Dezvaluiri incendiare facute de fostul director general al UREX

• Coordonatorul Comisiei de control al UREX, comisarul-sef Ion Voinescu, confirma ca un fost coleg de-ai sai de la Politia Economica, Traian Toma, activeaza la UREX • Conducerea uzinei a depus la Parchetul General
o plingere in care ii acuza pe politistii din Comisia de control de abuz in serviciu

Fostul director general al UREX Rovinari, Emil Huidu, il acuza de jaf pe patronul Alexandru Crisan, considerat de Huidu responsabil de situatia in care se afla acum Uzina de Reparatii. Emil Huidu, care s-a aflat mai bine de un an si in fruntea Companiei Nationale a Lignitului Oltenia (CNLO), a condus UREX in perioada iunie – septembrie, imediat dupa ce s-a pensionat din CNLO.

Din cauza neintelegerilor pe care le-a avut cu patronul Alexandru Crisan, Huidu s-a hotarit sa demisioneze de la uzina la infiintarea careia a contribuit cu multi ani in urma. Fostul director s-a hotarit sa rupa tacerea si sa scoata la lumina faptul ca patronul de la UREX a luat din casieria societatii sute de miliarde de lei, cu toate ca legea nu ii permitea acest lucru. Emil Huidu a afirmat ca reprezentantii lui Crisan au incercat chiar sa semneze documente fara aprobarea sa, pentru a putea sa scoata bani din uzina pe care urma sa ii transfere la mai multe firme din Brasov.

In acea perioada, angajatiii de la UREX se aflau in greva generala, Huidu nu a acceptat ca acestia sa fie trecuti absenti, in ciuda numeroaselor divergente pe care le-a avut cu patronul pe aceasta tema.

In opinia fostului director al UREX, prin aceasta mutare Alexandru Crisan dorea sa ii dea afara pe liderii de sindicat ai muncitorilor pentru a-si asigura linistea in uzina. Pe rolul instantelor din Tirgu Jiu exista si acum doua procese care ii vizeaza atit pe liderii de sindicat de la UREX, cit si modul in care s-a facut pontarea muncitorilor in zilele de greva.

UREX – „un cadou nejustificat“ pentru Crisan

Emil Huidu a facut aprecieri negative in ceea ce priveste modul in care a fost privatizata in luna iunie 1999 Uzina de Reparatii din Rovinari.

Alexandru Crisan a platit aproape trei miliarde pe o firma care avea de incasat de la Compania Lignitului 20 de miliarde de lei si care avea in depozite marfa de 30 de miliarde. Referindu-se la fostul sau patron, Emil Huidu a precizat ca „acestui domn i s-a facut un cadou nejustificat“. Fostul director afirma ca, in cursul verii, in conturile uzinei existau aproximativ 11 miliarde de lei cu care intentiona sa achite salariile restante ale angajatilor. Alexandru Crisan a venit la Rovinari si a incercat sa ia sumele respective la Brasov, lucru l-a determinat pe Emil Huidu sa isi dea demisia din functia pe care o ocupa. Dupa citeva zile de greva in luna iunie, muncitorii si-au reluat protestele in urma cu aproape doua saptamini, totul culminind cu un mars de 25 de kilometri facut de muncitori pina la Tirgu Jiu, in fata sediului Prefecturii Gorj.

Principalele motive ale grevei au fost neachitarea salariilor si modul defectuos in care este condusa uzina, care inregistreaza o datorie totala de 621 de miliarde de lei, la diverse bugete, printre care si cel de stat.

Se asteapta rezultatele controlului

Comisarul-sef Ion Voinescu, prim – adjunctul comandantului Constantin Nicolescu, a confirmat ieri faptul ca un fost coleg de-ai sai de la Politia Economica activeaza la UREX. Este vorba de Traian Toma, fost ofiter la Serviciul Economic din Inspectoratul de Politie al Judetului Gorj, momentan consilier in cadrul UREX Rovinari.

„A activat la Serviciul Economic. Cind ne-am dus in control, nu a vrut sa stea de vorba cu noi. Dinsii au contestat prezenta politiei in comisia de control si au facut o plingere pentru abuz la Parchetul de pe linga Curtea Suprema de Justitie. Noi ne-am sesizat din oficiu si acum asteptam ca Finantele sa trimita raportul respectiv la Parchet pentru a putea incepe si noi cercetarile“, a precizat comisarul-sef Ion Voinescu.

In asteptarea raportului respectiv, prim-procurorul Parchetului Judetean Gorj, Gheorghe Roibu, a intrat, cu ajutorul presei, in posesia unor informatii referitoare la aspectele constatate cu ocazia verificarii efectuate de Directia Finantelor Publice Gorj. Gheorghe Roibu a precizat ca plingerea penala depusa in iunie la Parchet de sindicate pe numele lui Crisan a fost trimisa chiar la acea data la politie. Comisarul-sef Ion Voinescu a afirmat ca politia s-a sesizat din oficiu cind a inceput controlul la UREX.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS