12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMaistru judecat pentru muncitorul accidentat

Maistru judecat pentru muncitorul accidentat

Parchetul de pe linga Judecatoria Craiova a dispus saptamina trecuta trimiterea in judecata a maistrului Jean Sirbu, de 50 de ani, angajat al SC COMAT Dolj SA, acuzat de vatamare corporala grava din culpa si neluarea masurilor legale privitoare la protectia muncii. Procurorii au considerat ca, din vina maistrului, un muncitor a cazut de la sase metri inaltime prin acoperisul pe care il repara, accidentindu-se grav.

O cadere in gol de la sase metri inaltime

O echipa de muncitori necalificati din cadrul SC COMAT Dolj SA s-a apucat, pe 25 septembrie 2001, sa repare acoperisul unui depozit prin ale carui placi de azbociment se infiltra apa de ploaie. Sub indrumarea maistrului Jean Sirbu, cei patru muncitori necalificati s-au apucat de treaba.

Gheorghe Mares topea bitumul si il punea intr-o galeata, Ionut Safcea ridica cu o fringhie galeata pina pe acoperis, apoi le-o ducea colegilor lui, Paul Ripa si Nicolae Boana, care acopereau cu bitum fisurile din placile de azbociment. In jurul orei 11.30, s-a intimplat nenorocirea. Aflat in picioare, Boana s-a intins sa ia galeata cu smoala pe care i-o adusese Safcea. Placa pe care se afla s-a rupt, iar Boana a cazut in gol de la sase metri inaltime pe pardoseala de beton din interiorul depozitului. Grav ranit in urma accidentului, muncitorul a avut nevoie – potrivit medicilor legisti – de 100-150 de zile de ingrijiri medicale, alegindu-se cu o fractura de coloana vertebrala, o infirmitate fizica permanenta si reducerea capacitatii de munca in conformitate cu gradul III de invaliditate.

Maistrul a incercat sa arunce vina pe muncitori

Ancheta efectuata de Inspectoratul Teritorial de Munca Dolj a scos la iveala mai multe nereguli de care se facea vinovat maistrul Jean Sirbu, nereguli retinute si de procurorul care a instrumentat dosarul penal. Este vorba despre neamenajarea si dotarea locului de munca in conditii corespunzatoare activitati desfasurate la inaltime, astfel incit sa se previna caderea muncitorului. Pe de alta parte, muncitorul nu fusese instruit corespunzator lucrului la inaltime si nu fusese dotat cu echipamentul de protectie adecvat.

Maistrul a incercat sa musamalizeze situatia, sustinind ba ca activitatea prestata de muncitori nu intra in categoria lucrului la inaltime, ba ca accidentul s-a produs din cauza muncitorilor, care si-au continuat activitatea si dupa ce le-a dat dispozitie sa se opreasca, el plecind din unitate pentru alte probleme de serviciu. Afirmatiile sale au fost contrazise atit de muncitorii, care n-au primit nici o dispozitie sa inceteze lucrul, cit si de expertii tehnici, care au mentionat ca orice activitate prestata la o inaltime mai mare de doi metri de la nivelul solului trebuie sa se supuna regulilor lucrului la inaltime.

„De toate neregulile se face vinovat seful locului de munca“

„Echipa de muncitori nu avea calificarea necesara. Toti erau muncitori necalificati si nu aveau aviz medical pentru lucrul la inaltime. Iar simpla masura a asezarii pe acoperis a unor scinduri pe care sa se deplaseze lucratorii nu a fost suficienta. De toate neregulile se face vinovat seful locului de munca“, a mentionat procurorul Adrian Gluga, din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Craiova.

Maistrul Jean Sirbu risca acum trei ani de puscarie pentru acuzatiile care i-au fost aduse. Si asta nu e tot, pentru ca muncitorul, acum invalid, a solicitat si despagubiri de 250 de milioane de lei, din care 50 de milioane daune materiale si 200 de milioane daune morale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS