6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn angajat trebuie dat afara de patru ori!

Un angajat trebuie dat afara de patru ori!

Pe adresa Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj s-a primit luni o dispozitie cel putin bizara, semnata de ministrul sanatatii, Mircea Beuran, prin care se cere concedierea in masa a personalului din spitalele sau sectiile care nu au suficienti bani pentru acoperirea salariilor pina la sfirsitul anului.

La aflarea vestii, unitatile spitalicesti din subordinea DSP Dolj au incercat sa-si faca repede calculele, insa… nu prea le-au iesit socotelile. Spitalul de Urgenta din Craiova, o institutie cu aproximativ 2.400 de angajati, ar trebui, potrivit dispozitiei ministrului, sa disponibilizeze peste 8.000 de persoane.

Rezultatul, cel putin bizar, are si o explicatie, oferita chiar de directorul institutiei, dr. Florin Petrescu: „Pentru a acoperi integral cheltuielile salariale pina la sfirsitul anului, ne-ar mai trebui in jur de 12 miliarde de lei. Potrivit Codului Muncii, procedura unei disponibilizari colective dureaza circa 75 de zile, ori asta inseamna ca, daca incepem acum, concedierile nu se vor putea face inainte de Craciun. Practic, vom avea la dispozitie doar o saptamina din acest an pentru a realiza o economie de 12 miliarde de lei, ceea ce este practic imposibil“. Daca ar avea la dispozitie o luna, la un salariu mediu de sase milioane de lei (cit are spitalul craiovean), conducerea unitatii ar trebui sa dea afara 2.000 de angajati. Asa, doar intr-o saptamina, ar trebui disponibilizati de patru ori mai multi, adica 8.000.

Potrivit directorului Petrescu, cele 12 miliarde de lei – echivalentul celui de-al treisprezecelea salariu acordat anul acesta, tot in urma unei dispozitii ministeriale – ar trebui suplimentate, nicidecum economisite. „Ministerul nu face altceva decit sa ceara practic cel de-al treisprezecelea salariu inapoi si sa faca disponibilizari, contrar celor stabilite in vara, la discutiile cu sindicatele“, a mentionat Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS