11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalScandalul granitelor Craiovei, spre parlament

Scandalul granitelor Craiovei, spre parlament

Gazeta de Sud a trezit autoritatile doljene dintr-un somn lung de aproape 35 de ani. Cei aflati in fruntea trebii au decis pina la urma sa faca demersurile pentru a initia un proiect de lege pentru extinderea granitelor administrativ-teritoriale ale municipiului Craiova, in acord cu dezvoltarea orasului din ultimele decenii.

Mai multi ani, teritoriile limitrofe ale Craiovei au fost subiect de scandal intre primaria municipiului si localitatile vecine si nimeni nu s-a obosit sa faca ordine. Ba, mai mult, un proiect inceput in acest sens prin anii 1995-1996 a fost ingropat o data cu venirea in scaunul de primar al orasului a lui Vasile Bulucea. Acum, mai-marii judetului recunosc ca in tot acest timp au fost pe linga lege, favorizind specula cu terenuri sub obladuirea administratiei Bulucea, dar au decis sa schimbe starea de lucruri numai dupa ce subiectul a intrat din nou in atentia ziarului, in urma cu aproape doua saptamini.

Prefectul Calin recunoaste

De citeva zile, organele abilitate au primit ordin sa scotoceasca prin arhive si sa lamureasca situatia granitelor, o data pentru totdeauna.

„Am discutat in legatura cu aceasta problema si la primarie, si la consiliul judetean, si la oficiul de cadastru. Pe baza documentelor existente in arhive, le-am cerut celor implicati sa lucreze la elaborarea unui proiect care sa ajunga, dupa indeplinirea tuturor procedurilor, in parlament, pentru promovarea unei legi in acest sens. Consider ca acest lucru trebuia facut de mult timp, ca sa nu ne mai certam atita pe teritorii“, a declarat Ion Calin, prefectul de Dolj. Acesta recunoaste, asadar, ca primarul Vasile Bulucea nu are dreptate atunci cind o tine una si buna ca pentru extinderea orasului are „decret de la Ceausescu“.

Primul pas pentru promovarea legii de care vorbeste Calin, care sa aduca in consens granitele administrativ-teritoriale ale municipiului Craiova cu Planul de Urbanism General (PUG) aprobat in urma cu trei ani, ar fi obtinerea unui vot favorabil din partea consiliilor locale implicate pentru realizarea acestei extinderi. Insa, acest lucru nu este suficient: conform legii, trebuie ca si cetatenii comunelor limitrofe municipiului sa-si dea acordul prin referendum pentru „ciuntirea“ granitelor, iar craiovenii sa fie si ei de acord, tot prin referendum, pentru extinderea limitelor administrative ale orasului.

Daca prefectura va fi cea care va transmite initiativa catre autoritatile centrale, proiectul va ajunge intii la guvern, dupa care va fi trimis Parlamentului Romaniei, pentru dezbatere si aprobare. S-ar pune la punct astfel o corelare a viziunii Planului de Urbanism General al municipiului Craiova cu legea in vigoare. Asta, daca autoritatile craiovene nu vor mai face vreo alta gafa, anexind alte noi teritorii…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS