22 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCriza de singe fara precedent in spitalele gorjene

Criza de singe fara precedent in spitalele gorjene

• La Centrul de Transfuzii sint zile cind se prezinta doar doi – trei donatori, de zece ori mai putin decit este nevoie • Bonusul care se acorda donatorilor nu a mai fost majorat de citiva ani

Spitalele gorjene se confrunta de mai multe luni cu lipsa singelui necesar transfuziilor, dar criza s-a acutizat in ultimele zile, cind numarul donatorilor a scazut drastic. La Centrul de Transfuzii Gorj, sursa de aprovizionare a spitalelor din judet, sint zile cind se prezinta doar doi – trei donatori, adica de zece ori mai putin decit ar fi nevoie pentru asigurarea rezervelor necesare. „Pentru a asigura urgentele pentru toate spitalele, ar trebui sa avem in jur de 25 de donatori pe zi, dar numarul acestora este de cele mai multe ori mai mic de jumatate. De mai bine de o saptamina ne confruntam cu o criza acuta la grupa A. Nu stim exact care este cauza, dar situatia este foarte dificila“, a precizat medicul Maria Cazan, directoarea Centrului de Transfuzii Gorj. Pentru a face fata urgentelor medicale, personalul Centrului de Transfuzii este nevoit sa apeleze saptaminal la colegii din judetele invecinate, de la care imprumuta pungi cu singe, oferind in schimb singe din grupele unde mai exista rezerve. Metoda nu poate fi folosita de fiecare data, existind situatii cind criza se declanseaza simultan in mai multe judete.

„Nici militarii nu ne mai ajuta“

Cauzele care au generat criza de singe sint mai multe, dar cea mai importanta o reprezinta recompensa mica pe care o primesc donatorii. Valoarea de 200.000 de lei, in bonuri, nu a mai fost majorata de citiva ani, iar oamenii nu mai sint interesati sa doneze singe, mai ales ca majoritatea au venituri reduse si apelau la aceasta metoda pentru bonurile valorice. Nici actiunile de popularizare a importantei actului de donare de singe facute de medici in scoli si unitati economice nu par sa dea rezultate. „Cind ne aflam intr-o asemenea situatie, faceam apel la intreprinderile din judet sau la unitatea militara. Acum nici militarii nu ne mai ajuta. Singura sansa pentru pacientii care au nevoie urgenta de transfuzii o reprezinta apartinatorii, rude si prieteni, dispusi sa doneze singe pentru a salva viata pacientului“, a mai spus sefa Centrului de Transfuzii Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS