22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de mehedinteni au fost intorsi de la granita

Sute de mehedinteni au fost intorsi de la granita

• Unele firme de transport au suspendat cursele din cauza restrictiilor impuse la granita de sud-vest • Politistii de frontiera spun ca masurile nu se adreseaza cetatenilor de buna-credinta

Drumul spre Grecia, Italia sau Spania a fost oprit pentru sute de mehedinteni la punctul de trecere a frontierei Portile de Fier I, dupa ce politistii au luat masuri pentru a reduce numarul persoanelor care pleaca in strainatate, fara a indeplini conditiile impuse de lege.

Cei mai afectati au fost transportatorii, care au fost nevoiti sa-si anuleze o mare parte din curse, o data cu aparitia acestor probleme la granita.

„Nimeni nu ne da explicatii despre ce se intimpla. Am inteles ca Autoritatea Rutiera Romana ar fi trimis un fax la frontiera, prin care se preciza ca firmele care au masini cu numar mare de locuri trebuie sa detina nu stiu ce autorizatii. Noi avem masini mici, nu ne trebuie, dar asta e un nod in papura ca sa nu ne dea voie sa trecem dincolo. Cum, pina acum s-a putut trece, si acum, dintr-o data, nu ne mai dau voie?“, a spus Cristian Roman, patronul unei societati de transport international de persoane, din Drobeta Turnu Severin.

„Ni s-a spus ca vor trece granita numai zece persoane, ca sa fie mai usor“

Politistii de frontiera au intors de la granita in special persoanele care plecau ca turisti.

Potrivit reprezentantilor firmelor de transport, tuturor clientilor le-au fost verificate minutios documentele, de la pasaport pina la asigurari, dar si voucherele care dovedesc ca au cazarea rezervata la hoteluri din tarile Uniunii Europene.

Cei ale caror documente nu au fost in regula si care nu dispuneau de sumele minime pentru iesirea din tara au fost nevoiti sa se intoarca. Din cauza interdictiilor de la frontiera, transportatorii pierd in aceste zile sume importante.

„Am avut rezervare la o firma din Severin pentru Italia si mi s-a spus ca plecam pe 5 octombrie. Aflasem ca se descurca ei la granita cu vamesii, chiar daca nu aratam cei 500 de euro. A trebuit sa mai platesc si asigurarea, iar cind sa plecam ni s-a spus ca vor trece granita numai zece persoane din cele 24, ca sa fie mai usor de trecut. Nu stiu dupa ce criteriu au ales turistii, dar nu sint deloc multumita. Am aflat intre timp ca nu se mai pot intelege cu politistii de frontiera. Din pacate, trebuie neaparat sa ajung in Italia si voi fi nevoita sa gasesc alta firma“, a spus Sabina Coman, de 47 de ani.

„Nu vom ezita sa restrictionam dreptul de folosinta a pasaportului!“

Desi interdictiile la iesirea din tara au aparut dupa ce Austria s-a plins de infractionalitatea generata in principal de cetatenii romani si a propus chiar ridicarea dreptului de libera circulatie a romanilor in spatiul Schengen, reprezentantii Politiei de Frontiera Mehedinti spun ca nu s-a schimbat nimic in comportamentul autoritatilor.

„Faptul ca la acest punct de trecere a frontierei controlul se desfasoara cu exigenta a fost adus la cunostinta cetatenilor. Masurile restrictive nu vizeaza cetatenii de buna-credinta, care respecta legislatia in vigoare, ci persoanele care intentioneaza sa emigreze ilegal in Occident, sa munceasca la negru, sa practice cersetoria si prostitutia in tarile spatiului Schengen, dar si asa-numita activitate de taximetrie mascata. In aceste conditii, nu vom ezita sa restrictionam dreptul de folosinta a pasaportului, sa intocmim dosar penal pentru inselarea autoritatilor, prin declararea in fals cu privire la scopul si destinatia calatoriei“, a spus subcomisar Mariana Cenea, purtatorul de cuvint al Politiei de Frontiera Mehedinti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS