17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBulucea - ilegalitati in doua mandate

Bulucea – ilegalitati in doua mandate

Nebuloasa in care se afla limitele administrative ale municipiului Craiova a dat nastere unei situatii incredibile, insa perfect adevarate: cartiere intregi ale Craiovei – cum ar fi Plaiul Vulcanesti, Popoveni sau Facai – se afla in afara „granitelor“ orasului, astfel cum au fost stabilite prin Legea nr. 2/1968. Situatia este confirmata de conducerea Consiliului Judetean Dolj, care recunoaste ca administratia craioveana nu s-a obosit sa acopere anexarea ilegala a unor terenuri apartinind administrativ comunelor invecinate prin promovarea unui proiect legislativ in parlament.

Mii de craioveni care locuiesc in cartierele Facai, Popoveni ori in zona Plaiul Vulcanesti n-au habar ca, de fapt, nu domiciliaza pe teritoriul orasului, ci… la tara. Chiar daca pe buletinele sau cartile lor de identitate se mentioneaza ca isi au domiciliul in Craiova, legile in vigoare arata altceva.

Granitele administrative ale municipiului sint vechi de 35 de ani

In cadrul unei conferinte de presa sustinute joi de conducerea Consiliului Judetean Dolj, presedintele acestei institutii, Ion Voiculescu, a recunoscut ca anumite zone din Craiova nu se afla in raza administrativa a municipiului.

„Cartierul Popoveni apartine Craiovei, dar, administrativ, este al comunei Podari. La fel si cartierul Facai, care este tot al Craiovei, desi este tot pe teritoriul administrativ al Podariului. Iar o parte din zona Plaiul Vulcanesti – caci nu putem sa-i spunem cartier – tine tot de Craiova, insa se afla in Cosoveni“, a mentionat Ion Voiculescu.

La rindul sau, Dumitru Cernatescu, arhitectul sef al judetului, sustine ca astfel de probleme exista cu toate comunele din jurul Craiovei: Podari, Cosoveni, Malu Mare, Pielesti:

„Situatia a fost generata de necesitatea extinderii orasului dincolo de limitele sale administrative. Pe acest considerent, in anul 2000 a fost aprobat un Plan de Urbanism General (PUG) al municipiului Craiova, care a primit toate avizele necesare, deci este perfect legal. Doar ca acest PUG este doar o viziune asupra extinderii perimetrului construibil al orasului in urmatoarea perioada, fara sa corespunda cu granitele administrative ale municipiului, stabilite in 1968, care ramin valabile pina vor fi modificate printr-o alta lege“. Cu alte cuvinte, pina ce o noua lege va pune de acord dezvoltarea orasului cu limitele sale administrative, neschimbate de 35 de ani, o parte din oraseni tot tarani ramin.

Protocoale fara valoare legala

In ultima sedinta a Consiliului Local Craiova, primarul Vasile Bulucea sustinea ca pentru aceste teritorii exista acoperire legala, deoarece ele au fost primite printr-un protocol semnat de municipalitatea craioveana cu primariile localitatilor invecinate.

Afirmatiile primarului Bulucea nu erau decit vorbe de intoxicat consilierii locali, care trebuia sa voteze pentru un anumit proiect de hotarire, pentru ca amintitele protocoale sint doar fituici fara nici o valoare legala. Povestea acestor protocoale – cu care Vasile Bulucea doar ameninta, fara sa le scoata la lumina – o cunoaste foarte bine Marin Nicoli, actualul director al APAPS Oltenia, subprefect de Dolj in perioada semnarii lor.

„In iulie-august 1996, Primaria Craiova a semnat cu toate primariile vecine o serie de procese verbale de predare-primire a unor terenuri. Acordul primarilor era primul pas pe care il faceam in vederea acoperirii legale a extinderii teritoriului municipiului Craiova. Cum limitele administrative au fost fixate printr-o lege din 1968, urma sa promovam un proiect de lege care sa le modifice conform intinderii actuale a orasului. N-am mai apucat sa promovam legea, pentru ca au venit alegerile“, a precizat fostul subprefect de Dolj.

Marin Nicoli a tinut sa sublinieze ca amintitele protocoale cu primarii comunelor din jurul Craiovei aveau doar valoarea unor simple acorduri de principiu, fara sa fi fost respectata procedura legala:

„Aceste documente nu aveau in spate hotariri ale consiliilor locale, care sa le dea valoare. Urma ca protocoalele sa fie aprobate de consiliile locale, ceea ce nu s-a mai intimplat, pentru ca n-am mai apucat“.

METRO Craiova, construit la Cosoveni

Intr-adevar, fosta echipa din 1996 de la Prefectura Dolj si de la Primaria Craiova n-a mai apucat sa promoveze un proiect de lege pentru modificarea limitelor administrative ale orasului pentru ca a aparut pe firmament nea Vasile, pe atunci proaspat ales din partea PSM in fruntea municipiului. Si asa au trecut anii – vreo sapte la numar -, Craiova s-a tot extins, dar Vasile Bulucea n-a mai facut nimic in aceasta directie. Ilegalitatea a ramas. Intre timp, in 2000, s-a aprobat si PUG-ul, dar limitele administrative tot nu s-au modificat.

Chiar mai mult, problemele s-au agravat. A fost construit METRO Craiova, care – asa cum sustine arhitectul sef al judetului, dar si fostul subprefect Marin Nicoli – se afla, fara discutie, pe teritoriul administrativ al Cosoveniului. „METRO a fost ridicat exact pe terenurile preluate de Craiova printr-un protocol fara acoperire legala, deci care apartine si acum tot de Cosoveni“, a concluzionat Nicoli.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS