„Domnule prim-ministru, traiul nostru e sinistru!“

Autori


Peste 200 de reprezentanti ai filialelor Dolj din cele trei confederatii sindicale CSDR, BNS si CARTEL ALFA au pichetat ieri Prefectura Dolj, intre orele 12.00 – 14.00, in semn de protest fata de majorarea tarifelor pentru utilitati si de noul sistem de impozitare. Pe parcursul celor doua ore s-a observat cum „mocneste“ pacea sociala. Presedintele filialei Dolj a FSLI, Constantin Rada, a avertizat elegant guvernul si nu a exclus o posibila „escaladare“ a conflictului. Furtuna care se apropie se anunta a fi uragan.

Principalele revendicari ale confederatiilor sindicale vizeaza: „stoparea politicilor de crestere nejustificata a preturilor utilitatilor publice; un sistem echitabil pentru salariati si stimulativ pentru mediul economic; asigurarea justitiei sociale; reforma economica in folosul tuturor cetatenilor care sa dezvolte prioritatile nationale si componenta sociala; combaterea pietei negre din economie, a muncii ilegale si a coruptiei“.

Ultimul punct de pe lista revendicarilor vizeaza modificarea Constitutiei Romaniei care, in conceptia sindicalistilor, trebuie „sa se alinieze viitoarei Constitutii Europene, recunoscind partenerii sociali, rolul dialogului social si institutiile tripartite de promovare a acestuia, sa asigure respectarea principiului subsidiaritatii, sa respecte libertatile omului, drepturile tuturor cetatenilor, sa promoveze justitia sociala fara privilegii pentru anumite categorii (parlamentari) si sa introduca votul uninominal“.

„Second handu-i pentru noi / Si Parisul pentru voi!“

Liderii sindicali si presedintii de federatii sindicale au avut afise si pancarte cu texte dintre cele mai „acide“ la adresa celor care diriguiesc economia tarii: „Domnule prim-ministru, traiul nostru e sinistru“, „Ati uitat, de cei ce v-au invatat“, „Buget pentru invatamint“, „Second handu-i pentru noi / Si Parisul pentru voi“, „Voi aveti societati / Noi nici macar bani de carti“, „Guvernanti, incheiati si respectati acordul social!“, „23% mareste diferenta intre bogati si saraci“, „Stop cresterii preturilor la utilitati publice!“, „Stop coruptiei!“, „Stop evaziunii fiscale!“, „TVA zero pentru produsele si serviciile de stricta necesitate!“, „Lege unitara pentru salarizarea bugetarilor negociata cu partenerii sociali“, „Salarii compensatorii la disponibilizari colective pentru toti salariatii, inclusiv sectorul bugetar si servicii“, „Vrem sa muncim, nu sa cersim!“, „Vrem pensionare nu inmormintare!“, „Vrem locuri de munca, preturi accesibile, salarii decente!“, „Politicieni, dati o sansa agriculturii!“, „Oltenia, o Sahara a industriei?“

La pichetare au fost prezenti lideri sindicali din Uniunea Sindicatelor Universitare, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamint, Sindicatul Liber Avioane Craiova, Sindicatul Administratiei Publice Dolj etc. Constantin Rada, presedintele filialei Dolj a FSLI, si-a exprimat indignarea fata de indolenta guvernantilor la problemele reale ale sindicalistilor: „Actiunea comuna de protest va continua cu un miting la Craiova, apoi cu un miting de anvergura in inima Capitalei. Actualii guvernanti trebuie sa faca distinctie intre intelegere, negociere si toleranta. Daca la mitingul din Bucuresti – organizat de conducerile celor trei confederatii sindicale, la o data care va fi anuntata printr-un comunicat oficial – situatia va scapa de sub control, in sensul ca exista probabilitatea de a da navala si alte categorii defavorizate ale societatii civile, noi nu ne facem responsabili de o posibila escaladare a conflictului. Guvernul trebuie sa fie cel care ia cele mai intelepte decizii. Noi nu dorim nimic in afara de drepturile noastre, eludate cu buna stiinta de catre conducerea executivului. Negocierile trebuie sa existe si sa se concretizeze in limitele legii si ale bunului-simt“.

Sindicalistii mehedinteni vor protesta in fata sediului PSD

Principalele confederatii sindicale, CSDR, BNS si CARTEL ALFA, din judetul Mehedinti, vor picheta, luni, sediul filialei judetene a Partidului Social-Democrat (PSD). Desi actiunile de protest ar fi trebuit sa inceapa ieri, acest lucru nu a fost posibil, deoarece Primaria Drobeta Turnu Severin nu a aprobat pichetarea sediului Prefecturii Mehedinti, sindicalistii fiind trimisi pe platoul din fata Palatului Cultural „Theodor Costescu“.


Potrivit lui Gheorghe Balaceanu, presedintele Blocului National Sindical (BNS) Mehedinti, „sindicalistii vor sa fie auziti de prefect, nu de directorul Casei Municipale de Cultura, un profesor pensionar“. In aceste conditii, aproximativ 200 de sindicalisti vor picheta, la inceputul saptaminii viitoare, sediul PSD, de pe Calea Traian.

„Am considerat ca nu aveam ce cauta in fata teatrului si de aceea nu am mai organizat pichetarea. Acolo se desfasoara un act de cultura, nu proteste sindicale“, a spus Gheorghe Balaceanu.

Potrivit lui Mihai Dima, liderul Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamint – Mehedinti, printre revendicarile sindicalistilor se numara stoparea politicii de crestere nejustificata a preturilor, introducerea unui sistem fiscal echitabil pentru salariati, asigurarea justitiei sociale, combaterea speculei, a muncii la negru si a coruptiei.

Sindicalistii de la SANITAS Mehedinti au declansat actiunile de protest

Sectiile Spitalului Judetean Mehedinti au fost impinzite ieri de afise prin care se anunta declansarea conflictului colectiv de munca de catre salariati, printr-o greva de avertisment, fara intreruperea activitatii.

Potrivit liderului SANITAS Mehedinti, Stela Buliga, s-a recurs la aceasta masura de protest dupa ce, pina miercuri, s-a asteptat ordinul de plata necesar Casei de Asigurari de Sanatate, pentru a debloca fondurile necesare acordarii celui de al 13-lea salariu angajatilor din sanatate. Avind in vedere ca acest drept, precum si celelalte revendicari ale sindicalistilor cuprinse in protocolul incheiat in luna iulie cu Ministerul Sanatatii si cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu au fost solutionate, sindicalistii au declansat miscarile de protest.

„In tot judetul Mehedinti s-a declansat greva de avertisment, dupa tergiversarea aplicarii protocolului semnat si care privea finantarea sistemului sanitar. Exista unitati medicale care nu-si ridica salariile decit o data la doua luni, asa cum se intimpla la Spitalul Orasenesc Strehaia. In ultimele doua trimestre, nu s-au asigurat decit banii necesari pentru plata salariilor, in timp ce pentru activitatea medicala si datorii, sumele au fost insuficiente. Spitalele se confrunta cu o criza fara precedent, iar aceasta situatie nu mai poate continua“, a spus Stela Buliga. Greva de avertisment va fi urmata, pe 13 octombrie, de o greva de avertisment cu intreruperea activitatii, intre orele 9.00 si 11.00, in toate unitatile sanitare. De pe15 octombrie, ora 7.00, sindicalistii SANITAS vor intra in greva generala, in cazul nesolutionarii revendicarilor.Comenteaza acum

Alte stiri

24 mai 2019

Mehedinţi: Ordin de protecție emis de polițiști

Poliția orașului Strehaia a fost sesizată, ieri, prin SNUAU 112 de către o femeie de 60 ani, din com. Stîngăceaua, jud. Mehedinți, cu privire la faptul că fiica sa, de 40 ani, a fost agresată de soțul acesteia. La fața

Sumarul ediției de vineri, 3 octombrie 2003

Actualitate

» Patronul Alexandru Crisan ar putea ramine fara HIDROMECANICA Brasov
» Zeci de milioane de lei- irosite anual pe naveta prefectului de Olt
» Orsovenii vor plati cinci milioane de lei pentru incalzirea apartamentelor
» Singurul festival al viei si vinului din Oltenia s-a desfasurat la Vinju Mare
» Ziua Internationala a Educatiei, aniversare trista
» Mehedintenii si-au vizat permisele de portarma
» Politia si Finantele au descins la UREX Rovinari
» Presedintele Iliescu le-a zimbit infometatilor din Valea Jiului
» Olga Selejan crede ca este persecutata
» Administratorul Badala face legea in Caminul nr. 40 din Craiova
» Anton si Paraschiva au tamiiat documentele din contabilitate
» Un craiovean vrea sa-si vinda cetatenia romana
» Mai multi procurori si judecatori ancheteaza imprejurarile in care a fost furat Soarele
» Administratorii din Tirgu Jiu – in afara legii
» Bondarul gras, mincator de padurari

Local

» Pensionarul „amfibie“ – pus sa plateasca apa pentru un bloc intreg!
» Executorul Ivanovici, acuzat de fals in dosarul Staicu – BIR
» Ziua vind ardei afara, noaptea sforaie in hala
» Peste 200 de broaste testoase de uscat vor popula Parcul Natural Portile de Fier
» Ministrul Beuran, medic concediat
» La Vinju Mare au inflorit castanii
» Tinar carbonizat din cauza unui pariu
» Accidentat mortal de un tir
» Bulucea – ilegalitati in doua mandate
» „Domnule prim-ministru, traiul nostru e sinistru!“

Sport

» Puteam sa-i batem!
» Strain sau roman pe banca tehnica?
» Stefanescu, consilier principal al presedintelui?
» Macar pe astia sa-i batem!
» Armata ramine lidera
» Bicu a debutat cu victorie
» Verdict nemilos: „Piciorul sting al lui Zoli trebuie amputat!“
» Derbiul aiuritilor din provincie
» Staicu si Mitrita au ramas antreprenori la Universitatea
» „M-am saturat de fotbal!“
» Ramine doar Cristescu
» Ciurea si Badea pregatesc partida de la Ploiesti
» Nici o miscare pina la meci
» Se cauta urgent un antrenor
» Amical cu Pandurii?
» Englezii au invatat fotbal de la „profesorul“ Lucescu
» „La Chelsea s-au facut prea multe schimbari“
» Disputa de gradul zero in Valea Fetii
» Programul rundei a noua
» Beckham revine pe gazon
» Del Piero si-a prelungit contractul cu Juventus Torino

Opinii

» Alianta PNL-PD modifica scena politica
» Intrebari cu raspuns deschis
» Intrebari cu raspuns deschis
» Copii otraviti cu ciuperci

Top