11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljEMINESCIADA POLITIEI

EMINESCIADA POLITIEI

ULTIMA ORA: Asera, in jurul orei 20.00, Vilifort a fost eliberat din ordinul prim procurorului Cuna, care a spus ca nu detine nici o proba impotriva lui.

La aproape o saptamina de la rascoala tiganeasca din cartierul Fata Luncii, politistii craioveni au scos la iveala primele catuse. In urma unei razii efectuate in zorii zilei de ieri, 33 de persoane au fost virite in duba si duse la sediul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj, pentru cercetari. Totodata, au fost strinse, de prin casele rasculatilor, citeva din sutele de piese din arsenalul de razboi al clanului Vilifort. Actiunea politiei a stirnit, asa cum era de asteptat, furia rudelor celor saltati, circa saptezeci de pirande si puradei venind in fata sediului IJP Dolj, pentru a le plinge de mila barbatilor retinuti si pentru a-i acuza pe politisti de coruptie. Pina la urma, 14 dintre capii rascoalei, in frunte cu Eminescu, Luceafar, fratii Vilifort si Levier Parnica vor fi prezentati instantei judecatoresti, cu propunere de arestare preventiva.

Catuse prea mici pentru Eminescu

Ieri-dimineata, la ora sase fix, cartierul tiganesc Fata Luncii a fost luat cu asalt de 265 de politisti si 300 de jandarmi, intr-o desfasurare de forte fara precedent, menita sa-i salte pe capii revoltei de joia trecuta.

In fata numarului impresionant de oameni ai legii, tiganii nu au putut opune rezistenta, in citeva zeci de minute fiind retinute 33 de persoane, suspectate ca au avut un rol in evenimentele de acum o saptamina. Tiganii, in frunte cu fratii Vilifort si Levier Parnica, au fost luati care din pat, care de la barbut si dusi la sediul Inspectoratului Judetean de Politie, pentru a fi amprentati si interogati. La razie au participat, de data aceasta, atit comandantul IJP Dolj, chestorul Constantin Codita, cit si prefectul Ion Calin, alaturi de patru procurori din cadrul Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj. Dupa cum a spus ulterior chestorul Codita, in timpul raziei nu s-au inregistrat nici un fel de incidente.

Cu toate acestea, unul dintre cei urcati in duba politiei nu a putut fi, sub nici o forma, incatusat de politisti. Asta pentru ca, dupa cum spune procurorul Robert Kelemen, pentru Emil Chiciu, zis Eminescu, nu s-a putut gasi o pereche de catuse care sa-i incapa pe incheietura miinii.

Dupa ce rasculatii au fost suiti in dube, politistii au continuat sa perchezitioneze citeva din pagodele tiganilor. Au fost ridicate, in urma perchezitiilor, noua sabii ninja si 15 cutite de diferite dimensiuni, 13 bite, sapte rangi, o secure si o toporisca, adica o parte mica din arsenalul de razboi scos la iveala in timpul razmeritei din noaptea de 17 spre 18 septembrie. In completare, au fost insa ridicate trei camere video, patru radiocasetofoane si doua combine muzicale, dar si patru icoane, dintre care una pictata pe lemn, obiecte despre care politistii cred ca au fost obtinute prin furt de catre tigani.

„Imi zisa un saf da politie ca ma f… in camera!“

Dupa ce mascatii i-au ridicat pe capii rascoalei, rudele acestora au venit la sediul IJP, pentru a protesta impotriva actiunii politistilor, care au fost din nou acuzati de coruptie si discriminare. Tigancile care au venit ieri in fata sediului IJP Dolj erau in stare de orice pentru a-si revedea rudele in libertate. Ele au inceput sa strige politistilor ca le-au batut si au vrut sa le violeze: „Cind intrara azi-dimineata peste mine in casa incepura sa ma loveasca. Ma batura mascatii si pe urma veni un saf da la politie si imi zisa ca ma baga intr-o camera si ma f…“, tipa o piranda mai nervoasa. Tigancile spuneau, totodata, ca s-a ajuns la aceasta situatie din cauza coruptiei din politia doljeana si ca ele nu mai suporta „descremenarea“: „Oamenii lui Caiac si Rosianu ne bat pe unde ne prind si nu-i lasa pe barbatii si pe copiii nostri sa intre in discoteca. Pe noi ne-a luat politia, da’ lor nu li se intimpla nimic, ca au toti politistii si procurorii in spate“, striga o alta tiganca.

Protestul tigancilor nu a avut insa urmari demne de luat in seama, violenta pirandelor fiind una exclusiv verbala.

Vilifort, miliardar fara ocupatie

In timp ce femeile isi strigau amarul la poarta Inspectoratului, politistii au hotarit ca doar 14 din cei 33 de tigani retinuti trebuie prezentati in fata instantei judecatoresti, cu propunere de arestare preventiva. Acestia sint: Ion Parnica (Vilifort), Viorel Parnica (Levier), Emil Chiciu (Eminescu), Cristian Poenaru (Cartof), Marin Vasile (Egret), Florin Velcu, zis Nazdravan, Cortizon Chiciu, Stefan Balteanu (Luceafar), Nicu Serdaru, Ionel Miclescu (Noris), Gabi Alin Poenaru (Patrian), Mihai Fieraru (Esop), Catalin Slatineanu si Neacu Florin. Toti acestia risca pedepse de pina la sapte ani inchisoare, pentru comiterea infractiunilor de ultraj contra bunelor moravuri, ultraj, distrugere si port ilegal de arme albe.

Interesant de mentionat este ca, in comunicatul remis presei de catre IJP Dolj, toti cei 14 sint descrisi ca „fara ocupatie“. Desi cu siguranta ca o ocupatie, mai mult sau mai putin legala, trebuie sa fi avut Vilifort, spre exemplu, pentru a-si putea ridica micul palat din Fata Luncii, sau Eminescu, pentru a-si cumpara celebrul Mercedes decapotabil.

Seful politiei municipale, copilul lui Vipale?

Dintre cei retinuti in urma raziei de ieri- dimineata, unul s-a dovedit a fi chiar dat in urmarire generala. Constantin Dinu, zis Versace, era dat in urmarire generala de mai bine de o luna, el fiind acuzat de comiterea unui viol.

La scurt timp dupa ce politistii anuntau ca liderii rascoalei tiganesti vor fi arestati, Dumitru Tatian, zis Terente, presedintele Filialei Dolj a Partidei Romilor Social Democrate, a sustinut o conferinta de presa, avind drept principal subiect tocmai evenimentele de acum o saptamina. Asa cum era de asteptat, Tatian a incercat sa isi apere neamul. Interesant este insa ca, in timp ce Tatian sustinea sus si tare ca vina pentru ceea ce s-a intimplat apartine nu tiganilor, ci coruptiei din politie, tiganul Vipale a avut o interventie cel putin curioasa.

„Eu nu am fost nici barbugiu, nu am facut nici scandaluri. M-am inteles bine cu politistii: pe Dananae l-am crescut din 1976, de cind a intrat in politie…“, a spus Vipale, dezamagit probabil de educatia mai tinerilor sefi ai politiei judetene.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS