12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalComunitatea romaneasc din Serbia solicita sprijin autoritatilor

Comunitatea romaneasc din Serbia solicita sprijin autoritatilor

Romanii de pe Valea Timocului au cerut la Drobeta Turnu Severin scoli, presa si slujbe religioase in limba materna

Recunoasterea statutului de minoritate romana in provinciile sirbesti din Vojevodina, Valea Timocului, si nu numai, a constituit subiectul dialogului pentru care o delegatie a Districtului Banatului de Sud, din Republica Serbia, condusa de prefectul Jon Cizmas, a fost ieri la Drobeta Turnu Severin, unde s-a intilnit cu partea romana, pentru a dezbate problemele cu care se confrunta comunitatea de pe celalalt mal al Dunarii.

Din partea Republicii Serbia au mai participat dr. Ion Sfera, presedintele Federatiei Romanilor din Vojevodina, Pavel Kreoneantz, secretarul general al Comunitatilor romanilor si presedinte al Societatilor Culturale romanesti din Serbia, si Dimitrie Craciunovic, presedintele Miscarii Democrate a Romanilor din Serbia, in timp ce din partea romana au fost prezenti ministrul secretar de stat Titus Corlateanu, de la Departamentul pentru romanii de pretutindeni al Ministerului Afacerilor Externe, ambasadorul Romaniei la Belgrad, Stefan Glavan, Eugen Popescu, director in Departamentul pentru romanii de pretutindeni, dar si conducerea Prefecturii Mehedinti.

„Am discutat proiecte care vizeaza activitatea asociatiilor romanesti din Serbia, pina la sfirsitul acestui an, dar si pentru 2004. Vom continua aceste discutii, in cazul unor proiecte pentru care noi sa venim cu sprijin concret. In ultimele luni, autoritatile romanesti au venit mai mult in sprijinul comunitatilor romanesti din tarile vecine. Avem proiecte referitoare la scoli in limba romana, la serviciul religios, dar vom incerca sa facem mai mult in acest sens. In perioada urmatoare, romanii din Serbia de nord vor avea un post de televiziune nou, care va fi lansat si care va emite si in limba romana. Consiliile judetene care au fonduri pot face lucruri deosebite, fie ca e vorba de participarea unor formatii folclorice comune, fie de invitarea unor copii in tabere, pe baza de reciprocitate“, a spus ministrul secretar de stat Titus Corlateanu.

Prefectul Districtului Banatului de Sud, Jon Cizmas, a pus ca situatia comunitatii romanesti din Serbia difera de la o regiune la alta: „Romanii din Vojevodina au scoli, radio si televiziuni, au slujbe religioase, pe cind cei de pe Valea Timocului nu au nimic din toate acestea. Noi ne luptam pentru recunoasterea vlahilor din aceasta regiune, dar avem nevoie de ajutorul Romaniei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS