10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMedic de familie acuzat de decesul unui tinar

Medic de familie acuzat de decesul unui tinar

Parintii lui Florin Paraschiva, de 25 de ani, din Tismana – Gorj, spun ca medicul de familie din sat a refuzat sa se deplaseze pentru a-l consulta pe fiul lor. Tinarul, diabetic insulino-dependent, a facut duminica o criza puternica si, desi familia l-a rugat insistent pe medicul Nicolae Brinzan sa vina sa-l consulte, acesta le-a spus parintilor ca exista medic de garda la Centrul de sanatate din localitate si sa mearga acolo. Medicul Brinzan a acceptat totusi sa anunte Salvarea, dar nu a comunicat starea grava in care se afla tinarul, astfel incit ambulanta nu a venit echipata pentru resuscitare si nu s-a mai putut face nimic pentru a-i salva viata.

Florin Paraschiva era bolnav de diabet si inca de la zece ani isi facea singur injectiile cu insulina. Tinarul lucra alaturi de tatal sau la mina si toti cei care l-au cunoscut spun ca era muncitor si cuminte. Din cauza bolii, mai facea din cind in cind crize, dar niciodata foarte grave si isi revenea sub asistenta medicala. Simbata, baiatul a fost la pomana unei rude si parintii spun ca este posibil sa fi mincat ceva care nu i-a facut bine. Starea tinarului s-a agravat duminica si oamenii au plecat dupa ajutor. Medicul de familie, Nicolae Brinzan, a refuzat sa se deplaseze pentru a-l consulta pe Florin. „Era ocupat cu o perfuzie pe care i-o punea unui vecin. Cind l-am rugat sa vina acasa la noi pentru ca Florin se simtea foarte rau, ne-a zis s-o luam inainte ca ajunge si el. A zis, dupa aceea, ca suna el la Salvare si sa mergem linistiti“, a spus Maria Paraschiva, mama lui Florin. „Ne-a mai spus sa ne ducem la Centrul de sanatate ca acolo este medic de garda pentru urgente, ca el e in timpul liber“.

Salvarea a venit dupa doua ore si fara aparatura speciala de resuscitare

Parintii spun ca salvarea a venit abia dupa doua ore, fara medic. Singura „aparatura“ a asistentei care a venit cu salvarea a fost o plasuta cu medicamente. Florin si-a dat ultima suflare sub privirea neputincioasa a personalului medical. Cei de pe salvare sustin ca au fost anuntati sa se deplaseze la o criza de diabet, asa cum le-a comunicat medicul de familie, ceea ce este o urgenta de gradul II si nu necesita aparatura de resuscitare. Ei mai spun ca au facut 20 de minute de la apel si pina la domiciliul bolnavului. Nimeni nu le-a comunicat ca, de fapt, baiatul era deja in coma.

„Eu nu sint de garda cind sint in timpul liber“

„Eu? Nu sint vinovat cu nimic. Trebuia sa fie medic de garda la Centrul de sanatate. El e responsabil“, a spus Nicolae Brinzan. Cei din sat spun ca medicul e mai ciudat si ca depinde in ce toane il gasesti. Din nefericire pentru Florin, medicul era duminica in toane proaste. „La ora aceea ar fi trebuit sa fie la centru doctorul Niculescu, el trebuia sa se ocupe de urgente. Eu nu sint de garda cind sint in timpul liber“. Medicul mai spune ca stia de ce boala suferea Florin si nu s-a gindit ca e ceva grav si a chemat salvarea, asa cum facea de obicei cind baiatul avea vreo criza.

Doctorita Aurelia Roibu, din cadrul DSP Gorj, spune ca a fost constituita o comisie care ii are in componenta pe juristul directiei si pe inspectorul teritorial. „Medicul de familie este obligat sa vina la domiciliul pacientului la orice ora din zi sau din noapte“, sustine doctorita Roibu, care a adaugat ca, daca ancheta va scoate la iveala ca exista vinovati in cazul de la Tismana, se va merge pina la ridicarea dreptului de practica medicala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS