11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGHERILA OLTENEASCA

GHERILA OLTENEASCA

Tiganii din vestitul cartier al Craiovei, Fata Luncii, au iesit miercuri noapte la lupte de strada. Inarmati cu sabii ninja, furci si topoare, peste 300 de romi erau hotariti sa-i macelareasca pe capii lumii interlope, pe lista linsarilor fiind trecute nume precum Caiac, Cimino, Rosianu si Gigioc. Razmerita, care putea in orice clipa sa degenereze intr-un conflict deschis intre romani si tigani, a fost cu greu oprita de politisti, jandarmi si mascatii de la DPIR. Oamenii legii au fost depasiti de situatie, ei suportind, ore in sir, amenintarile cu moartea si injuraturile tiganilor. In timp ce mascatii erau scuipati intre ochi, ziaristii erau fugariti pe bulevard de catre romi, pe linga umbrele tremurinde ale politistilor. Incercarile politiei de a negocia o pace cu tiganii au fost mai degraba esuate, de vreme ce rasculatii nu s-au dus acasa decit dupa folosirea, de catre mascati, a armelor de foc din dotare. In urma interventiei politiei, sapte dintre romii razboinici au fost atinsi de gloante, ei fiind internati la Spitalul de Urgenta Craiova. Tiganii considera ca principalii vinovati de aceasta situatie fara precedent in Craiova sint autoritatile locale, in frunte cu seful IJP Dolj, care au tolerat atitudinea interlopilor pina acum.

„Le luam capatinile lu’ Caiac, Rosianu si Cimino!“

Tiganii care au pornit razboiul fac parte din clanul lui Vilifort, unul dintre cei mai cunoscuti camatari din Craiova. Conflictul dintre Vilifort si capii lumii interlope din Craiova dateaza de mai mult timp: tiganii spun ca, in urma cu circa doua luni, Mihai Pirvu, zis Caiac, l-a batut pe unul dintre membrii familiei lui Vilifort.

Drept razbunare, Viorel Parnica, poreclit Levier, fratele lui Vilifort, l-a prins fara garda pe Caiac si l-a articulat chiar in fata sediului Inspectoratului de Politie Dolj. Mai departe, acestia au hotarit sa ii lichideze, la pachet, pe capii lumii interlope, care, prin firmele de paza Federal Guard si Total Security, le-ar bloca accesul in barurile si discotecile din Craiova.

Aproximativ o suta de tigani, suiti in 25-30 de masini, au ajuns, in prima ora a zilei de joi, la restaurantul Genovesse, care apartine chiar lui Cimino. Desi stiau ca nu-l vor gasi acolo pe proprietarul localului, care era plecat din Craiova, tiganii au spart geamurile restaurantului si au terorizat angajatii, fluturindu-le pe la nas sabii ninja.

Incurajati ca nu li s-a intimplat nimic in restaurantul lui Cimino, ei s-au intors la casa familiei Parnica, unde s-au hotarit sa ii viziteze in aceeasi noapte pe toti interlopii orasului si sa-si faca dreptate. Motivul invocat de tigani nu tinea insa de scandalul dintre Caiac si Vilifort, ci de faptul ca, in Craiova, tiganii nu mai au voie sa frecventeze cluburile si discotecile romanilor.

„In noaptea asta am vrut sa-i omorim si pe Caiac, si pe Cimino, si pe Rosianu. Le luam gitu’ la toti, ca nu mai suportam ce se intimpla in orasul asta. Ei controleaza prefect, primar, procurori, politisti. Toti isi ia spaga de la ei. Daca nu am putut acum sa rezolvam situatia, ii vom omori si terminam povestea, ca altfel nu se poate“, spunea intruna Vilifort.

Sapte tigani au fost impuscati

Drumul tiganilor catre centrul orasului a fost insa blocat de interventia suficient de rapida a politiei, care a blocat principalele iesiri din cartierul Fata Luncii. La fata locului au fost fost trimisi 60 de politisti, condusi de Constantin Petrescu, prim-adjunct al IJP Dolj, alaturi de aproximativ 50 de mascati din Departamentul Politiei pentru Interventie Rapida (DPIR) si doua plutoane de jandarmi. Din acel moment, supararile tiganilor au inceput sa se verse in capul politistilor, care au devenit tinta pentru pietrele, bolovanii si bitele aruncate de rasculati. „Baga-mi-as p… in gura voastra de milogi, ca ce mincati voi nu maninca nici ciinii tiganilor!“, le spunea oamenilor legii acelasi Vilifort, in timp ce rudele si prietenii sai ii intareau afirmatia, tragind flegme pe uniformele Ministerului de Interne. Pentru ca, la un moment dat, tiganii au incercat sa forteze barajul fortelor de ordine, unul dintre romi fiind la un pas de a infige o furca in gitul unui politist, luptatorii DPIR au deschis focul, tragind in aer patru cartuse de 9 mm. Pentru ca nici asta nu a parut sa-i calmeze pe tigani, politistii au inceput sa traga cu gloante de cauciuc, sapte tigani fiind raniti si dusi la Spitalul de Urgenta, cu diagnosticul plaga impuscata.

Negocieri cu sabia la git

Spiritele s-au mai calmat abia dupa citeva ore, cind politistii au apelat la Dumitru Tatian, Presedintele Partidei Romilor, pentru a-i opri pe tigani in a mai incerca fortarea barajului fortelor de ordine. Chiar daca nu au mai aruncat cu pietre si bite, romii au continuat sa aduca injurii si amenintari la adresa angajatilor Ministerului de Interne, iar in dialogul cu sefii Inspectoratului Judetean de Politie tiganii nu au renuntat nici o clipa la sabii si cutite, fluturindu-le si amenintind ca vor trece la folosirea lor chiar in dialogul cu mai-marii politiei doljene.

Romii au mers acasa abia in jurul orei patru, iar in zonele frecventate de membrii celor doua grupari s-au luat masuri speciale de patrulare pentru ca situatia de miercuri noapte sa nu se mai repete. Ca replica la acuzele tiganilor, Fanel Trandafir, zis Cimino, spune ca nu a interzis niciodata tiganilor civilizati sa intre intr-un local:

„Daca as fi fost in Craiova, nu aveau curaj sa faca asta. Acum am fost nevoit sa-mi anulez intilnirile de afaceri, sa pierd bani, ca trebuia sa plec in Turcia. M-au amenintat ca ma omoara, ca-mi omoara copilul, dar mie nu mi-e frica de tigani. Mi-e frica numai de Dumnezeu. La mine la circiuma au venit tot timpul tigani: Renato, Balan, Paris, pina si pe Badea a lu’ Razvan, care este cel mai amarit dintre ei, l-am primit aici. Ginerele lui Dumitru Tatian, Vaticanu, era un client al barului. Eu am afaceri cu Fulguta, Walter… Daca aveam ceva cu tiganii, ii mai primeam la mine in casa? Oricum, legile sint aceleasi pentru toti si am incredere in politistii craioveni ca isi vor face treaba, asa cum au facut si pina acum“, a declarat Cimino, cel care a fost cautat, miercuri noapte, de 300 de tigani.

Codita nu crede ca e cazul sa demisioneze

Judecind astfel, vina pentru ce s-a intimplat miercuri noapte o poarta nu scandalul dintre Caiac si Vilifort, ci toti anii in care politia a preferat sa ia partea infractorilor. In timp ce comandantii IJP isi plimba limuzinele sau isi construiesc vile, politistii, jandarmii si chiar mascatii s-au pomenit batjocoriti de niste infractori de drept comun: „Ba, copiii vostri n-o sa se duca la scoala, pentru ca o sa fie orfani de tata!“, zbiera un rom discriminat. Toate acestea au fost filmate si difuzate de toate posturile de televiziune. In acest timp, Constantin Codita nu a gasit ca e necesar sa se deplaseze macar la fata locului, justificindu-si lasitatea prin aceea ca era nevoie de competenta sa la sediul inspectoratului.

„Era nevoie de cineva care sa gestioneze criza de la centru“, spune Codita. „Este de datoria mea de sef sa stau si sa coordonez activitatea politistilor“, mai spune sufletul de poet din fruntea IJP Dolj. Tot in posturi de coordonare au ramas, probabil, atit prefectul Ion Calin, cit si primarul Vasile Bulucea, nici unul dintre ei nefiind prezent in Fata Luncii in noaptea scandalului. Constantin Codita nici nu isi pune problema demisiei.

„Evenimente de genul acesta se tot intimpla. Eu consider ca am rezolvat foarte bine situatia, asa ca nu am motive sa demisionez“, spune Codita, care pare insa a uita ca de datoria sa este ca astfel de rascoale sa nu apara deloc, nu sa fie „rezolvate foarte bine“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS