Acasă Local Dolj Livada de pruni din satul Baran – mistuita de flacari

Livada de pruni din satul Baran – mistuita de flacari

In timp ce pompierii se luptau cu focul, satenii stateau la taclale

Livada de pruni din satul Baran, din comuna doljeana Argetoaia, a luat foc ieri, in jurul orei 14.00. Se pare ca focul a izbucnit din cauza unei tigari aprinse aruncate in vegetatia uscata de catre un satean care a cules prune.

Din cauza vintului, focul s-a extins cu repeziciune si a cuprins Dealurile Baranului, mai bine de 20 de hectare de teren acoperite cu vegetatie uscata. Initial, localnicii s-au panicat de teama ca nu cumva focul sa ajunga la casele lor. Dar dupa ce au vazut ca pompierii au stins incendiul din apropierea satului si ca vintul „nu ducea focul spre casele lor“ s-au intors la treburile lor. Este mai buna taina in drum decit sa stea pe crapatul de caldura in cenusa si fum.

Nici macar Gheorghe Antonie, seful formatiei civile de pompieri din Argetoaia, nu a dat o mina de ajutor. In timp ce dealurile erau in flacari, el facea pe secretara la primarie.

„Ba, tarane, iti arde satu’! Si ce daca, ma mut in altu’!“

La locul incendiului erau doar primarul, secretarul si 20 de pompieri militari de la Grupul de Pompieri Oltenia.

„Toti satenii stateau pe marginea drumului si se uitau la pompieri cum se lupta cu flacarile. Nici unul nu a dat o mina de ajutor. Asa ceva nu mi-am imaginat ca se poate intimpla!“, sustine primarul Ioan Docaru.

Zicala „Ba, tarane, iti arde satu’! Si ce daca, ma mut in altu’“ se potriveste de minune ciobanului Ion Antonie. In momentul in care a izbucnit incendiul, el dormea dus la umbra unui prun. Noroc cu secretarul primariei, care l-a trezit la timp. „A vazut ca tirla este in flacari, si-a luat oile si a plecat catre sat, unde nu ajunsese focul. Avea doi cai inchisi in tirla, dar nu i-a pasat. Grija lui erau oile“, povesteste Ion Bucur, secretarul Primariei Argetoaia.

Pompierii miliari s-au luptat mai bine de trei ore cu flacarile. Din cauza vintului, exista pericolul ca focul sa ajunga in culturile oamenilor din tarlaua Mohorna, catre satul Tiu, din comuna Cernatesti.

Autoritatile locale au incercat sa traga brazda de pamint in fata flacarilor, dar, din cauza terenului accidentat, a fost imposibil. „Stateam si ne uitam cum se intinde focul. Avem si noi o autospeciala la primarie, dar este defecta. Stiu pompierii“, sustine secretarul primariei. Dupa cum spune secretarul, s-a facut apel de nenumarate ori la spiritul civic al satenilor din Baran pentru a stinge incendii de prin alte localitati, dar, cind nu a fost vorba de propria ograda, au dat dovada doar de indolenta.

Exit mobile version