11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn miliard de lei aruncat pe povesti din UE

Un miliard de lei aruncat pe povesti din UE

Aproape toti consilierii locali din Tirgu Jiu au facut, de la inceputul mandatului, cite o calatorie in strainatate, pe banii publici, in cadrul unor misiuni economice organizate de Camera de Comert. Costul deplasarilor a totalizat un miliard de lei. Desi de la vizitele unora dintre ei au trecut aproape doi ani, nici o idee deprinsa din calatoriile respective nu a fost materializata. Intrebati ce au facut pentru oras in urma vizitelor, consilierii au dat raspunsuri evazive sau care sfideaza penibilul. Toti au tinut sa spuna ca au capatat experienta si si-au largit universul cunoasterii, fara sa se gindeasca daca asta ii incalzeste pe cetatenii care le-au platit deplasarile.

Experienta si multe idei, cam acesta ar fi rodul vizitelor in strainatate ale consilierilor locali din Tirgu Jiu. Aproape toti dintre alesii locali au avut ocazia de la inceputul mandatului sa vada citeva tari straine in cadrul unor vizite facute prin intermediul misiunilor economice organizate de Camera de Comert Alba. Ca sa nu se supere nimeni, consilierii au plecat pe rind in Spania, Franta, Italia, Suedia, Germania sau Danemarca. In conformitate cu datele furnizate de administratia locala, cheltuielile implicate de deplasarile consilierilor au totalizat un miliard de lei. Concret, nici o deplasare nu s-a soldat cu nimic nou pentru oras. Pentru ca nu mai au mult si isi vor termina mandatul, este putin probabil ca acestia vor mai putea sa aplice ceva din ceea ce au vazut.

Festivaluri ca in Spania si iluminat ca pe Champs Elysée

Consilierii intrebati despre rezultatele vizitelor peste hotare au evitat un raspuns concret. „Un negustor batrin spunea ca nu stie cel ce citeste, ci cel care vede. Si noi am vazut multe. Deplasarile facute ne deschid ochii spre viitor. Am invatat despre cum se mentine curatenia, despre masinile cu care sint dotate primariile. Toate aceste informatii vor fi aplicate in strategia de dezvoltare locala“, a spus Vasile Rosu, consilier local. Pentru ca nu putea sa dea nici un exemplu concret, un alt consilier local, Gheorghe Temereanca, s-a gindit ca ar fi bine sa spuna ca ideea organizarii de festivaluri le-a venit alesilor dupa ce au vizitat Europa. „De exemplu, in Spania am vazut festivaluri si ati vazut ce eforturi facem si noi sa organizam astfel de manifestari. Am mai vazut cum isi organizeaza ei alimentarea cu apa si ati vazut ca si la noi merge bine si nu avem probleme cu apa“, a spus Temereanca, desi orasul trece la aceasta data printr-o criza de apa. Gheorghe Temereanca a spus ca personal a incurajat arta si a propus ca iluminatul public intre Coloana Infinitului si Parcul Central sa se faca precum la Paris: „Eu am incurajat organizarea taberelor de sculptura si vom face iluminatul public ca pe Champs Elysée“.

Primarul recunoaste ca vizitele nu s-au prea materializat

Unii dintre cei intervievati au avut puterea sa recunoasca faptul ca vizitele in strainatate nu s-au soldat cu nimic concret. „Personal, daca as putea sa fac ceva pentru Romania, as duce fiecare roman sa vada cum se munceste si cum se gindeste in alte tari“, a spus consilierul Adrian Zamfirescu. La rindul sau, primarul Florin Circiumaru a recunoscut ca vizitele in strainatate ale consilierilor nu s-au soldat cu nimic concret, ci doar cu rapoarte si experienta personala. „Dupa aceste deplasari au facut rapoarte si au venit cu idei si propuneri. Este nevoie de bani pentru aplicarea lor si probabil le vom lua in calcul la organizarea bugetului din anii viitori“, a spus primarul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS