5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCornisteanu, matrapazlicuri dovedite

Cornisteanu, matrapazlicuri dovedite

Inspectorii Curtii de Conturi Dolj au concluzionat ca directorul TNC a incasat nelegal 107 milioane de lei

Mircea Cornisteanu, directorul Teatrului National din Craiova (TNC), a incasat nelegal peste 107 milioane de lei, in perioada 2001-2003, concluzioneaza un raport al Curtii de Conturi Dolj, care a incheiat recent un control la institutia amintita. Potrivit acestuia, Cornisteanu a incasat suma mentionata pentru regia unor piese, deci, in calitate de regizor, cu toate ca in acelasi timp isi lua salariul pentru functia de baza (consultant artistic si director general).

Curtea de Conturi a retinut, de asemenea, ca directorul general si-a decontat nelegal din fondurile institutiei diverse sume de bani pentru deplasari, cu toate ca se afla in concediu de odihna, sau ca a inscris in pontaje date ce nu corespund realitatii. „Abaterile au fost generate de abuzul conducatorului unitatii, care a profitat de functia si de prerogativele obtinute pentru a-si atribui contracte de colaborare si pentru a structura programul de lucru potrivit nevoilor sale“, consemneaza raportul inspectorilor financiari, mentionind, mai departe, ca atributiile celor trei functii pe care le detine directorul (director general, consultant artistic si regizor) sint, in unele cazuri, incompatibile.

Cazul a fost sesizat organelor de urmarire penala

„Scandalul Cornisteanu“ a izbucnit la sfirsitul anului trecut, in urma unui control al Serviciului de audit intern al Consiliului Judetean Dolj, la sugestia presedintelui Ion Voiculescu, cel care, atunci cind institutia craioveana de cultura a trecut in subordinea CJ, a vrut sa cunoasca situatia economica a acesteia.

Raportul Auditului este mult mai dur la adresa directorului Cornisteanu. Pe scurt, cei de la CJ Dolj il considerau pe managerul general al TNC raspunzator pentru risipirea nejustificata a circa un miliard de lei din fondurile institutiei. Presedintelui consiliului judetean i s-a parut ciudat, la vremea respectiva, ca directorul incaseaza, in plus (in baza unui contract de colaborare), mii de dolari pentru regia unor piese care se joaca pe scena TNC.

In consecinta, raportul intocmit de Serviciul de audit a ajuns pe masa inspectorilor financiari ai Curtii de Conturi, care, in urma verificarilor, l-au absolvit pe director de o mare parte din povara acelui miliard. Totusi, pentru prejudiciul de peste 107 milioane, cazul Cornisteanu a fost sesizat organelor de urmarire penala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS