15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVerisoara lui John Fitzgerald Kennedy vrea pamint la Timna

Verisoara lui John Fitzgerald Kennedy vrea pamint la Timna

• Primaria localitatii mehedintene trebuie sa retrocedeze 200 de hectare de teren arabil si 50 de hectare de padure Patriciei Isarescu, fosta Kennedy • Americanii au si ei probleme cu aplicarea Legilor fondului funciar

Comuna Timna, din Mehedinti, s-ar putea transforma, in citiva ani, intr-un miniorasel de tip american. Acest vis al locuitorilor ar putea deveni realitate daca una dintre verisoarele fostului presedinte american, John Fitzgerald Kennedy, care mosteneste in localitate o suprafata uriasa de teren si un conac boieresc, isi va mentine intentia de a investi aici.

Doctorul Stefan Isarescu, unul din fiii comunei Timna, a plecat in Statele Unite ale Americii cu multi ani in urma. In scurt timp, medicul mehedintean a devenit renumit dincolo de ocean, unde avea s-o intilneasca pe Patricia Kennedy, nimeni alta decit verisoara presedintelui american. Aceasta avea sa devina, dupa o frumoasa poveste de dragoste, doamna Patricia Isarescu si sa mosteneasca, dupa moartea sotului ei, in decembrie 2002, o suprafata de 200 de hectare de teren arabil, 50 de hectare de padure si un conac cu anexe gospodaresti. „Potrivit Legii fondului funciar, Stefan Isarescu ar fi detinut mult mai mult teren daca s-ar fi acordat toata suprafata. Prin casatorie, domnul Isarescu s-a integrat in familia Kennedy. Doamna Patricia, sotia lui, este mostenitoarea intregii suprafete, iar noi ne-am bucurat ca avem un mostenitor de o asa talie aici“, a spus Ion Cioara, primarul comunei Timna.

Urmasii lui Kennedy vor teren arabil si au refuzat livezile de meri si pruni

Imediat dupa moartea sotului ei, de 83 de ani, Patricia Kennedy l-a imputernicit pe Traian Birau, finul lui Stefan Isarescu, sa se ocupe de intreaga actiune de retrocedare a terenului si sa redobindeasca bunurile mobile si imobile pe care le-a mostenit de pe urma sotului, in comuna mehedinteana Timna. „S-au intocmit titlurile cu tricolor, dar avem probleme cu persoana care are imputernicire sa se ocupe de retrocedare. Aceasta refuza sa ridice titlurile, motivind ca nu este trecuta intreaga suprafata de teren arabil in ele. In parte, are dreptate, pentru ca inainte de 1948, familia Isarescu detinea numai teren arabil, dar prin aparitia IAS-urilor, suprafata a fost plantata cu pomi, devenind astfel livada. Din cele 200 de hectare date, circa 85 sint cultivate cu livezi de meri si pruni. Pe linga aceste suprafete, i-au mai fost retrocedate un conac, o magazie, un patul si anexe gospodaresti din incinta conacului. Toate au fost bine conservate, pe vremea cind era fostul IAS. Prin lichidare judiciara, aceste imobile au ramas fara paza si au fost expuse furtului si deteriorarii“, a precizat primarul Ioan Cioara.

Patricia Kennedy este hotarita sa vinda o mare parte din suprafata de teren unui roman stabilit in America

Traian Birau, imputernicitul Patriciei Isarescu, fosta Kennedy, spune ca reprezinta interesele familiei americane in fata organelor statului roman, si nu va accepta sa primeasca altceva decit ce a mostenit Stefan Isarescu: „Pentru ca am intimpinat probleme, am inaintat actiune in instanta, unde am prezentat testamentul autentificat, redactat de un notar american, si pe care l-am tradus si legalizat la Drobeta Turnu Severin. Vreau un titlu de proprietate, in raport cu suprafetele validate de Comisia judeteana de fond funciar. Sa se faca punerea in posesie si schite. Sa stie si doamna Patricia ce vecini are, ca sa nu existe discutii. Primarul a spus ca din 200 de hectare de teren arabil ale lui Stefan Isarescu, va da mai mult de o suta de hectare de plantatie, care a fost casata din 1994. Anexele spun ca peste 195 de hectare trebuie date drept teren arabil, plus 40 hectare de padure. Primarul zice ca le-a dat oamenilor o parte din pamintul lor. Sint si aranjamente pe plan local si de aceea i-am dat in judecata. Judecatoria mi-a respins actiunea, am facut apel si am cistigat la tribunal. In toamna o sa se judece“. Potrivit lui Traian Birau, Patricia Kennedy este hotarita sa vinda o mare parte din suprafata de teren si cladirile mostenite unui roman stabilit in America, impreuna cu care sa faca o ferma de tip american. „Asta ar insemna si o dezvoltare a localitatii. S-ar putea incasa taxe la primarie si s-ar crea locuri de munca“, a adaugat imputernicitul Patriciei Isarescu.

„Poate sa ia tot pamintul comunei, ca noi ne-am saturat de el!“

Localnicii isi aduc aminte de vremurile cind munceau pe terenul familiei Isarescu, ce va reveni, mai nou, rudelor fostului presedinte american John Fitzgerald Kennedy. „Am muncit pe mosia lui. Avea cam 400 de hectare, dar dup-aia i-a luat statul terenul. Mi-aduc aminte ca aveam 15-16 ani cind ii munceam pamintul boierului. Tot satul muncea, ca noi nu aveam unde. Domnul doctor Isarescu a murit, saracul, anul trecut, avea 83 de ani. A venit odata, cu doamna Patricia, prin 1996, si au servit masa la conac“, a spus Alexandru Novac, de 79 de ani, din Timna. Pentru Badea Ana, de 76 de ani, doua pogoane de porumb lucrate pe terenul familiei Isarescu au insemnat doi saci de faina, cu care a reusit sa-si intretina familia: „Au fost greutati mari. Boierii aveau pamint, umpleau magaziile, iar saracii trebuia sa munceasca doua pogoane de porumb, ca sa ia doi saci de faina. Am secerat cu mina, pe pamintul lui, ca sa crestem si noi o gaina, sa avem ce minca. Am auzit ca el a murit si toata averea revine unei femei, care ar fi ruda cu un presedinte al Americii. Poate sa ia tot pamintul comunei, ca noi ne-am saturat de el, nu ne mai trebuie…“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS