17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPatru copii, striviti sub crucea incestului

Patru copii, striviti sub crucea incestului

Mama a descoperit ca tatal nefericitilor este unchiul ei

La zece ani a fost abandonata de parinti la Caminul de la Diosti. La 18 s-a maritat, din dragoste. Dupa ce a nascut primul copil, a inceput cosmarul Ionelei: scandaluri, batai. Mai mult, a aflat ca sotul ii este si unchi. La al patrulea copil nu a mai rezistat: l-a parasit pe Vasile si a plecat sa stea cu chirie. S-a intors, doi ani mai tirziu, acasa, in Gioroc, si si-a facut adapost pentru ea si copii in fostul SMT Bratovoiesti. De o saptamina, Ionela a plecat de acasa, dormind cu cei mai mici dintre copii la prieteni, in Craiova. Atunci cind nu bea – de citeva luni a inceput sa consume alcool pentru a mai uita de necazuri – face toate demersurile posibile pentru a scapa de sotul violent. „Nu ma mai intorc daca el nu pleaca!“

Casa si masa in hala de tractoare

Ionela Sava are 33 de ani. S-a nascut la Gioroc, Bratovoiesti, intr-o familie cu patru copii. La putin timp dupa ce fetita a implinit zece ani, a trebuit sa renunte la viata fericita de pina atunci: parintii s-au despartit, luind fiecare cite doi copii. Ionela a plecat la tata. Curind insa a ramas si fara el: serviciul de la Constanta l-a obligat sa-si lase copiii la Caminul din Diosti. Aici, Ionela si fratele sau, Nicusor, au locuit pina la 18 ani, absolvind si zece clase de industrie alimentara.

„Apoi m-am maritat. Din dragoste, bineinteles. Ne iubeam mult de tot si acesta a fost motivul pentru care, cind am aflat adevarul, nu ne-am despartit. Am zis ca iubirea noastra e prea frumoasa ca sa fie pacatoasa, si Dumnezeu o sa ne ierte “, spune Ionela acum, dupa ani de zile de zbucium de cind a descoperit ca este, de fapt, nepoata sotului ei. Cei doi tineri au continuat asadar sa traiasca alaturi, fara sa asculte prea mult birfele satului ori vorbele dezaprobatoare ale rudelor. Au conceput trei fete si un baiat, pe care aveau de gind sa-i creasca in dragoste si cu nopti nedormite pentru a le pune o piine pe masa. „Am plecat la Puturi. Vasile nu se mai intelegea cu tata, incepuse sa bea, si sa ma bata. Am stat cu chirie la straini doi ani…“, isi aminteste Ionela Sava inceputul calvarului ei si al copiilor. „Apoi m-am intors la Gioroc. Dar nu m-am dus acasa, ci la SMT, in hala de tractoare…“ Nu avea lumina, nu avea apa, nu avea nimic, decit niste zdrente si acoperis deasupra capului. Si nimeni nu-i dadea nici un ajutor. Trebuia sa faca totul singura.

Intr-o saptamina, timp in care copiii au stat la Centrul de Plasament din Craiova, Ionela a ridicat cu propriile-i miini trei camere in hala de tractoare. Cu o gradina de legume, un gardut si pasari primite din sat, le-a facut casa copiilor. Tihna la care visase in noptile nedormite la capatiiul copiilor nu a durat, insa. Vasile s-a intors, mai inrait ca niciodata, mai insetat ca niciodata. Scandalurile au reinceput, de data aceasta barbatul recurgind la mijloace noi de a se face stapin in casa construita de Ionela: a vindut tot – haine, obiecte din gospodarie pe care femeia le strinsese de la vecini, animale. „Am inceput sa beau… Am facut depresie. N-am mai putut suporta iadul ala“, marturiseste Ionela singurul pacat din viata ei de care se face vinovata. Singurul pentru care se rusineaza in fata strainilor, dar, mai ales, in fata copiilor ei. Si singurul in fata caruia se simte neputincioasa.

„Mai bine mor decit sa-i las la orfelinat!“

Vinerea trecuta, Ionela nu a mai putut indura chinul ei si al copiilor. Nu a mai baut. A pus citeva haine intr-o plasa, le-a dus pe fetele mari la o vecina, iar cu cei mici, Nicusor si Luciana, a venit la Craiova, la o prietena.

„Corina m-a ajutat si inainte, cind au venit de la televiziune sa ne filmeze. De atunci a ramas prietena mea cea mai buna“, spune femeia, povestind cum, parasita de rude, de tata, a fost nevoita sa accepte sprijinul strainilor. Iar de aproape doi ani, Corina Iorga, din Craiova, nu a lasat sa treaca nici Craciun, nici Paste fara sa nu se duca la Ionela si la copiii ei cu mincare si haine. Si nu pentru ca ar dispune de o situatie financiara grozava, dar ambitia mamei care a construit cu propriile miini o casa pentru copiii ei, lunile de cosmar in care s-a oferit sac de bataie in locul copiilor au convins-o pe Corina ca toate cele cinci suflete napastuie au nevoie de ea. Iar acum o saptamina, Corina le-a facut cel mai mare dar: i-a adapostit in apartamentul ei de doua camere pe Ionela, pe Nicusor si pe Luciana. Si nu ii va lasa sa plece, pina cind nu va fi convinsa ca se vor putea intoarce acasa in siguranta.

„Am fost in audienta la consiliul judetean, la domnul Barbarasa. I-am explicat situatia si i-am spus ca trebuie sa scap de sotul meu. Bani pentru divort nu am. Nu am pe nimeni si nimic. Am facut si cerere la Primaria din Bratovoiesti, sa-mi dea hala de tractoare din care eu singura am facut casa. Oricum nu-i foloseste nimanui… Si, cind se va rezolva cu sotul, sa am unde sa ma intorc cu copiii… Sa pot sa-i cresc asa cum trebuie, sa nu le fie teama ca ne da cineva afara sau ne bate cineva… Sa-i las la casa de copii, cum mi-au spus o gramada de oameni? Niciodata nu voi face asa ceva, chit ca am sa mor! … N-am sa mai beau. Stiu ca nu e bine, stiu ca-mi fac rau si mie, si copiilor, ca alcoolul ma va distruge. Stiu. Copiii au nevoie de mine si nu-i voi dezamagi. Numai ca trebuie sa ma ajute cineva. Singura nu pot face totul… Iar fetele ma asteapta… Mi-au zis sa nu ma intorc pina nu ii voi scapa de Vasile, de tatal lor…“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS