Acasă Local Scurte stiri

Scurte stiri

Se deschid cursurile de vara „Constantin Brancusi“

Universitatea din Craiova organizeaza in perioada 1-24 august cea de-a VIII-a editie a cursurilor de vara „Constantin Brancusi“ – limba, literatura si civilizatie romaneasca. Deschiderea festiva va avea loc vineri, 1 august, incepind cu ora 10.00, in Sala Albastra a Universitatii. Cursurile se adreseaza romanistilor (profesori, cercetatori, studenti), precum si tuturor celor care sint interesati de cunoasterea limbii si literaturii romane, culturii si civilizatiei poporului roman. Organizarea cursurilor se va face pe trei niveluri (incepatori, intermediari si avansati), avind ca scop invatarea limbii romane sau perfectionarea cunostintelor dobindite anterior. Participantii vor urma cursuri dupa un program de 20 de ore pe saptamina, de luni pina vineri, de la ora 8.30 la 12.30. Taxa de participare este de 1.200 USD, reprezentind contravaloarea cheltuielilor pentru cursuri, masa, cazare si program cultural-turistic.

150 de sateni din Urzica sufera de sete

Aproximativ 150 de locuitori ai catunului Urzica din comuna gorjeana Danesti nu au apa de baut, fiind nevoiti sa mearga un kilometru la cea mai apropiata fintina. In Urzica traiesc 50 de familii si nu exista decit doua puturi care sint aproape fara apa. Din cauza terenului dificil, fintinile trebuie sapate la 40 de metri adincime. Viceprimarul Nicolae Sorop a declarat ca animalele sint adapate la niste izvoare pe cimpurile din apropierea catunului, iar apa de baut este adusa cu butoaiele din localitatile Ungureni si Sasa, la aproape un kilometru distanta. Viceprimarul a mai spus ca primaria nu are fonduri pentru o aductiune de apa, care ar insemna achizitionarea a 700 de metri de conducta.

Amenda pentru munca la negru

Desi legile pentru utilizarea fortei de munca fara forme legale sint foarte drastice, angajatorii le incalca in mod voit ori de cite ori au ocazia. Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Dolj a depistat saptamina trecuta 18 societati comerciale care foloseau forta de munca la negru, iar amenzile aplicate au fost de peste 200 de milioane de lei. „Cei care au nevoie de o slujba trebuie sa isi cunoasca drepturile. Potrivit noului cod al muncii, contractul de munca se incheie chiar din prima zi in care angajatul se prezinta la lucru. Chiar si atunci cind li se spune ca sint in probe trebuie sa li se incheie contractul de munca, iar perioada de proba este trecuta ca si clauza in contract“, a spus Mihail Mohora, directorul ITM Dolj. Pentru utilizarea fortei de munca la negru, amenda minima este de 20 de milioane de lei.

Tinar de 16 ani gasit mort in Jiu

Cadavrul unui baiat de 16 ani din Bolbosi-Gorj a fost scos ieri de pompieri din riul Jiu, in zona localitatii Vladuleni. Nicolae Moraru plecase luni impreuna cu fratele sa stringa nisip pentru constructia unei case. Tinarul i-a spus fratelui sau ca merge sa faca baie, insa nu s-a mai intors. Cadavrul lui Nicolae Moraru a fost transportat la morga Spitalului din Rovinari.

Se cauta victima

Politistii gorjeni sint in cautarea unui biciclist care a fost lovit ieri de o Dacie, in apropiere de Piata Centrala din Tirgu Jiu. Cu toate ca starea sa nu era dintre cele mai bune, biciclistul s-a ridicat de pe strada si a pornit in urmarirea Daciei care era condusa de un sofer din Olt. Politistii l-au identificat pe conducatorul auto, care este Constantin Grecu, si, dupa ce au reusit sa il convinga pe soferul fugar sa se predea la cel mai apropiat post de politie, oamenii legii si-au dat seama ca lipseste victima accidentului. Biciclistul este acum cautat pentru a putea fi declansata o ancheta.

Insotit pe ultimul drum de peste 100 de colegi

Eugen Haidau, taximetristul din Tirgu Jiu mort simbata intr-un grav accident de circulatie, a fost insotit ieri pe ultimul drum de peste 100 de fosti colegi de breasla. Taximetristii au tinut sa fie alaturi de cel decedat, dar si de sora acestuia, asistenta Veronica Fecioru, moarta in acelasi accident. Eugen Haidau, soferul unui taxi Matiz, nu s-a asigurat la iesirea din curtea casei, fiind izbit in plin de un autocamion Volvo. Evenimentul s-a petrecut pe DN 67, la Dragoieni.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version