10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCetatenii isi vor da cu parerea in sedintele CJ

Cetatenii isi vor da cu parerea in sedintele CJ

De luna viitoare, consilierii sint obligati de lege sa tina cont de sugestiile alegatorilor

Consiliul Judetean Dolj va adopta, in sedinta ordinara de la sfirsitul acestei luni, un proiect de hotarire privind modificarea si completarea regulamentului de functionare a institutiei. Cele mai importante modificari se refera la asigurarea transparentei decizionale in cadrul autoritatilor administratiei publice centrale si locale, prevazute in Legea nr. 52/2003.

Astfel, administratia locala este obligata de lege sa informeze in prealabil populatia cu privire la actele normative pe care le va adopta si sa ceara sugestii de la cetateni. In plus, asociatiile societatii civile pot participa la sedintele de consiliu si pot sa-si exprime in plen sugestiile si parerile.

Consilierii trebuie sa convinga populatia de oportunitatea deciziilor

De luna viitoare, toate proiectele de acte normative care afecteaza populatia vor fi afisate la sediul consiliului judetean. Anuntul referitor la elaborarea unor proiecte de hotariri cu caracter normativ trebuie aduse la cunostinta publicului cu cel putin 30 de zile inainte sa fie supuse spre analiza, avizare si adoptare. Consilierii trebuie sa-si convinga alegatorii de necesitatea adoptarii hotaririi propuse. De asemenea, ei trebuie sa precizeze termenul limita si modalitatea prin care cei interesati pot trimite in scris propuneri, sugestii, opinii cu valoare de recomandare pentru proiectele de hotarire propuse. Relatia cu societatea civila va fi pastrata de o persoana desemnata de presedintele consiliului judetean, iar termenul limita pina la care se pot face sugestiile este de cel putin zece zile de la afisarea anuntului in cauza.

Consiliul Judetean Dolj mai este obligat, printre altele, sa organizeze dezbateri publice asupra proiectelor de acte normative ori de cite ori acest lucru va fi solicitat de asociatii legal constituite.

Doljenii – invitati la sugestii cu privire la taxele si impozitele locale

Legea mai spune ca la sedintele in care se dezbat aceste proiecte pot participa persoanele solicitante, insa numai in limita locurilor disponibile in sala. De asemenea, cei interesati vor avea dreptul sa-si expuna parerea, timp de cinci minute, in plenul consiliului judetean.

Secretarul general al Consiliului Judetean Dolj, Gheorghe Barbarasa, a precizat ca, de luna viitoare, societatea civila va putea participa la dezbaterile din cadrul institutiei.

„Orice cetatean care va dori va putea sa participe la aceste sedinte, atunci cind sint in discutie acte normative ce privesc taxele si impozitele, alimentarile cu apa, cu gaz, sau starea drumurilor judetene, in general problemele care afecteaza viata comunitatii. Daca sint probleme cu spatiul, ne vom muta in sala mare, care are o capacitate de 220 de locuri“, a precizat Gheorghe Barbarasa. Cu toate ca oficialii si-au aratat disponibilitatea in ceea ce priveste aceste masuri, ramine de vazut daca societatea civila va reactiona corespunzator si daca noile prevederi ale regulamentului de functionare a institutiei vor fi transpuse si in practica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS