Acasă Local Gorj Icoane in locul aurolacilor

Icoane in locul aurolacilor

Indiferenta autoritatilor si lipsa de fonduri au transformat un monument istoric in adapost pentru aurolaci sau pentru copiii plecati din Centrul de Plasament. Dupa ce din ea s-a furat tot ce s-a putut, Mitropolia Olteniei intentioneaza sa transforme Casa Cornea Brailoiu in centru pentru restaurarea si conservarea icoanelor.

S-au furat si caramizile

Cea mai veche cladire laica din Tirgu Jiu, conacul boierului Brailoiu, este intr-o stare avansata de degradare, desi este declarata monument istoric. De-a lungul anilor, acest imobil a fost administrat de mai multe institutii, dar nici una nu a gasit sumele necesare pentru a-l repara. Initial, cladirea a apartinut OJT Gorj, care a incercat sa o transforme in obiectiv turistic, dar proiectul a esuat. Apoi, imobilul a trecut si pe la Inspectoratul de Cultura, dar nici aceasta institutie nu a gasit banii necesari pentru restaurarea lui. In cele din urma, Casa Brailoiu a trecut in proprietatea Primariei Tirgu Jiu, aceasta cistigind procesul asupra terenului pe care este situat imobilul.

Conacul dateaza din secolul al XIX-lea si a apartinut familiei Brailoiu, mosieri care au detinut terenuri in comuna Vadeni, devenita intre timp cartier al orasului Tirgu Jiu. Pentru ca nimeni nu s-a ingrijit de casa, aceasta a adapostit in anexele construite in jur chiar si o spalatorie a Centrului de Plasament. Mai mult decit atit, din monumentul istoric a furat fiecare ce a putut. Pina si caramizile au disparut. De citiva ani, ruinele au devenit loc de adapost pentru aurolaci sau pentru copiii care au parasit centrul situat in apropiere. Acestia si-au adus chiar si paturi, pe care le-au instalat fie in camarutele din jur, fie chiar la intrarea in casa, iscindu-se intre „chiriasi“ adevarate lupte pentru un loc sub acoperis.

Chilii pentru maicutele care vor picta icoane

Proiectul prin care Mitropolia vrea sa transforme Casa Brailoiu in lacas de cultura si spiritualitate presupune restaurarea imobilului, dar si construirea unor chilii in care vor sta maicutele. Cinci calugarite cu talent artistic vor fi alese sa locuiasca in permanenta in aceste chilii.

Ele se vor ocupa de reconstituirea si conservarea icoanelor, a cartilor bisericesti si a altor obiecte de cult adunate din bisericile si manastirile Olteniei. Proiectul de restaurarea a fost demarat de curind, lucrarile fiind in faza de organizare de santier.

Reprezentantii Protoeriei Tirgu Jiu spun ca nu se cunoaste data la care va fi finalizat proiectul, dar lucrarile vor dura cel putin citeva luni.

Exit mobile version