12 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMizerie si buluceala

Mizerie si buluceala

Blocate in nebunia de la poarta Spitalului de Urgenta, ambulantele „taie“ minute pretioase din viata pacientilor

Un inimaginabil haos cu imagini de cosmar se desfasoara in fata Spitalului de Urgenta din Craiova. Tronsonul rutier dintre intersectie si portile spitalului este blocat de masini si precupeti care au transformat toata zona intr-un talcioc. Masini de toate tipurile sint parcate claie peste gramada pe trotuare, pe carosabil, bara in bara. Pietonii n-au ce face decit sa circule in zigzag printre masinile parcate si cele care se strecoara prin nebunia de acolo.

Parcarea spitalului este de mult depasita de numarul imens de masini ale celor care vin in vizita la rude si de cele ale personalului spitalului, care vine dimineata la slujba. Pe linga gardul spitalului, calci pe precupeti si pe marfa acestora insirata pe paturi, imaginile invocind vehea piata din centrul Craiovei de acum o suta de ani. Munti de lubenite se ridica printre masinile parcate la intimplare. Peste drum, piata agroalimentara este si ea subdimensionata fata de numarul mare de tarani care vin sa-si vinda produsele. Ei sint atrasi acolo de vadul care s-a format linga cel mai mare spital din Oltenia.

Toata lumea stie ca rudele bolnavilor internati au nevoie de produse proaspete pentru cei aflati pe patul spitalului sau de mici „atentii“ pentru cei ce se ingrijesc de sanatatea lor. Practic, acolo n-ai unde sa arunci un ac.

Corturi in curtea spitalului

Din cauza acestui balamuc, ambulantelor le trebuie mai mult timp sa parcurga cele citeva zeci de metri pina la portile spitalului decit sa traverseze orasul transportind bolnavii la urgenta. „Facem cinci sau zece minute din celalalt capat al orasului pina aici sau chiar din afara, iar din intersectie si pina in curtea spitalului, aproximativ 50 de metri, facem chiar si 15 minute“ , se plingea soferul unei ambulante.

Cadrele medicale spun ca pe aceeasi portiune se pierd minute pretioase atunci cind in ambulanta sint cazuri deosebit de grave si care trebuie sa ajunga la Serviciul de Urgenta. „Degeaba ne dam silinta sa ajungem cit mai repede la caz, sa-l preluam si sa aducem pacientul stabilizat la terapie intensiva daca aici pierdem tot timpul cistigat pe traseu, periclitindu-se incheierea cu succes a actului medical si chiar punindu-se in pericol vietile pacientilor“, a spus medicul aceleiasi ambulante.

Conducerea spitalului a reusit sa faca ordine doar in curtea unitatii. Pina nu demult, acolo veneau tigani din toate judetele Olteniei in vizita la rude. Ei isi asezau corturile in curtea spitalului si stateau acolo pe intreaga perioada in care aveau pe cineva internat in spital.

Din pacate, strada nu depinde insa de conducerea spitalului, ci de municipalitate, care numai sa faca ordine acolo n-are timp. Sint multi oameni care vin pentru prima oara la Craiova, iar din gara merg direct la spital. Acolo isi formeaza prima impresie despre orasul lui Bulucea. De fapt, daca ne gindim bine, imaginile de acolo nu sint deloc departe de realitatea craioveana.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS