6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPensionar condamnat cu ciocanel stalinist

Pensionar condamnat cu ciocanel stalinist

Ca exista erori in Justitie o stie toata lumea si chiar sint acceptate, dar cind rautatea, nepriceperea si ranchiuna unui procuror destrama un destin, asta aduce a practici staliniste. In unele cazuri, discernamintul anchetatorilor pare sa fi ramas la un stadiu incipient. Cind esti batrin, fara functii, fara bani si fara copii influenti, risti sa ajungi in puscarie. Atunci cind viata si libertatea unui om sint amenintate pe nedrept se naste o drama.

Ilie Uta, de 71 de ani, a vindut, pe 3 noiembrie 1999, un porc unui tigan pe nume Vasile Durla, incheind cu acesta un proces-verbal prin care cumparatorul se angaja sa plateasca trei milioane familiei Uta pina pe 29 noiembrie, bani pe care Uta nu i-a mai vazut nici in ziua de azi, intrucit Durla si-a dat prenumele tatalui sau, Nicu, care decedase de citiva ani. Instanta l-a obligat pe Nicu Durla sa plateasca suma datorata lui Uta, dar impotriva acestuia nu se putea face executare silita intrucit acesta nu mai era in viata. Emilia Cotoi, din Farcasesti, Ion Ghindeanu, din Godinesti, Sever Mladin, din Telesti, alaturi de alte nume fac parte din lista de persoane pe care Vasile Durla le-a inselat in aceeasi maniera. Politia n-a gasit insa ac de cojocul acestuia pina in prezent.

6 iulie, prima zi a disperarii

Ilie Uta era in 6 iulie 2002 pe strada din comuna in care locuieste – Cilnic, insotit de un vecin. In acel moment, pe strada trecea Vasile Durla, impreuna cu alti prieteni, intr-un autoturism ARO. Acestia au oprit masina la semnele lui Uta, care ii reprosa ca nu si-a mai primit banii. Raspunsul venit din partea lui Durla a fost: „Ba, mos batrin, nu stii ca dupa atita timp se prescrie?“, dupa care au plecat. Uta, care era pe jumatate in masina, s-a agatat de o orga care se afla in autoturism si a cazut in santul de pe marginea drumului dupa ce a fost tirit aproximativ zece metri, lucru confirmat de foarte multi martori. Dupa ce si-a revenit din soc, ajutat de citiva consateni, a bagat orga in curtea unui vecin, de teama sa nu ploua pe ea. La mai putin de o ora, doi politisti, care s-au recomandat Ion Tomoiala, si locotenent major Popescu, s-au prezentat in comuna Cilnic si l-au ridicat pe Ilie Uta.

Arestat cinci zile si condamnat un an

Anchetatorii au emis mandat de arestare pe cinci zile pe numele lui Uta. In timpul desfasurarii anchetei, procurorul Udroiu, care a instrumentat aceasta cauza, a insistat, folosind un limbaj pe cit de mizer si stalinist, pe atit de lipsit de profesionalism, ca Uta sa recunoasca faptul ca i-a batut pe cei din autoturismul ARO. „Scrie, bai, ca i-ai batut, ca mi-e scirba si mila de tine!“. Uta i-a raspuns : „Domnule procuror, este o greseala. Va rog sa va purtati frumos. Sint totusi un om. Cum as fi putut eu, un batrin, sa bat un om de 28 de ani?“. Procurorul Udroiu l-a tinut in ancheta pina cind batrinul a lesinat. S-a trezit cind i se turna apa pe gura. Epuizat, batjcorit si disperat, l-a rugat pe procuror sa-l lase sa se odihneasca si va semna. Judecatorul Tribunalului Gorj, Romel Merisescu, prin sentinta publica din 18.02.2003, n-a dovedit ca ar fi cu nimic mai intelept decit un procuror ale carui limite sint evidente, condamnindu-l pe Ilie Uta la un an de inchisoare. Norocul, daca mai poate fi vorba despre noroc cind un om, fost ofiter activ, absolvent a doua facultati, caruia nimeni nu i-a reprosat nimic niciodata, a fost transformat in infractor, a venit de la Curtea de Apel. In urma cu doua saptamini, judecatorii Curtii de Apel au hotarit achitarea celui pe care un procuror si un judecator din Tirgu Jiu il transformasera in infractor. In mod normal si intr-un stat cu aspiratii europene, procurorul Udroiu ar trebui aruncat afara din sistem sau pus sa-i plateasca, asa cum prevede legea, despagubiri insemnate lui Ilie Uta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS