13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024

SFINTUL MOREGA

• Moda proiectarii portretelor politice in interioarele lacaselor de rugaciune prinde si la Gorj: copiindu-l pe deputatul PSD Dolj, Ginel Arnautu, care se lafaie in uleiul artistic de pe peretii Bisericii Jandarmeriei din Craiova, ex-inspectorul guvernamental Ilie Morega apare zugravit in biserica Pades • Pentru ca tot si-a platit lucrarea, controversatul politician gorjean l-a trecut in dreapta sa pe Mitropolitul Teofan pentru a se putea expune in pozitia celui ce „binecuvinteaza poporul“ • Mitropolia Olteniei cere retusarea picturii

Fostul inspector guvernamental si controversatul activist politic din Gorj, Dan Ilie Morega, a ajuns printre sfintii Bisericii Ortodoxe Romane si sta de acum alaturi de inaltii ierarhi bisericesti ai Olteniei. In interiorul lacasului de cult din comuna gorjeana Pades, pe unul dintre ziduri, este o pictura de proportii, care il infatiseaza pe Morega. Acesta tine mina dreapta in pozitia in care se acorda binecuvintarea credinciosilor.

Deasupra chipului fostului inspector guvernamental este pictat Sfintul Ilie, iar in dreapta, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan Savu, Mitropolitul Olteniei. Lacasul de cult ce poarta Hramul Sfintului Ilie va fi sfintit pe 20 iulie si este situat linga casa de la Pades a lui Dan Ilie Morega, originar din aceasta localitate. De altfel, Morega este principalul finantator al lucrarilor de zidire a lacasului de cult, iar asta in ciuda faptului ca in decorul politic al Gorjului el trece drept un „politician fara Dumnezeu“- remarca a unui grup de observatori locali la vestea ca Ilie Morega „s-a alaturat“ sfintilor.

Ctitorul e dator la banca

Cel care are in raspundere enoriasii din Pades, preotul Vasile Gheorghe, a declarat ca Dan Ilie Morega a fost principalul finantator si a insistat sa fie pictat in biserica. Vasile Gheorghe a precizat ca o comisie formata din specialisti din cadrul Mitropoliei Olteniei a solicitat retusarea picturii cu Morega.

„Pictura a fost facuta dupa o fotografie. A venit o comisie din partea Mitropoliei Olteniei si a cerut ca pictura sa fie retusata, in sensul ca mina sa fie intr-o alta pozitie. Construirea bisericii a inceput din toamna anului 1990, dar nu am reusit sa o terminam din cauza lipsei fondurilor“, a spus preotul. Dan Ilie Morega a afirmat: „Eu am finantat peste 90% din lucrarile de construire a bisericii.

Pentru a putea face acest lucru, m-am imprumutat la banca si nu am reusit inca sa achit imprumutul. Asa este obiceiul- ctitorul unei biserici sa fie pictat la intrare, in partea stinga, iar Mitropolitul, in dreapta. Greseala este a pictorului, care a facut ce l-a taiat capul. Eu nu sint preot ca sa binecuvintez. I-am cerut sa refaca pictura“.

Razvan Tismonariu, consilier administrativ in cadrul Mitropoliei Olteniei, a declarat ca numai cei inzestrati cu har pot fi pictati intr-o pozitie in care se acorda binecuvintarea.

„Numai cel purtator de har poate sa fie pictat intr-o astfel de pozitie. Ctitorul are dreptul sa fie pictat, dar nu in pozitia de a binecuvinta poporul. Sfintirea bisericii nu se va putea face pe 20 iulie, asa cum au cerut cei de acolo, intrucit programul parintelui mitropolit este foarte incarcat.“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS