17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSubofiterii vor fi dati afara din locuinte

Subofiterii vor fi dati afara din locuinte

• 38 de familii care locuiesc in Caminul Militar de Garnizoana nr.1 Craiova vor fi aruncate in strada • Masura ii vizeaza doar pe subofiteri – carora le-a fost refuzata prelungirea contractelor de inchiriere dupa 30 iunie – fara sa-i afecteze pe ofiterii ce locuiesc in acelasi imobil

Subofiterii care locuiesc impreuna cu familiile in Caminul Militar de Garnizoana nr.1 Craiova – cunoscut si drept Hotelul Militar – au avut un soc joi dimineata, in momentul in care au vazut o lista afisata la receptie. Pe lista erau trecute toate cele 38 de familii de subofiteri, care erau somate sa-si faca bagajele inainte de 1 iulie, deoarece contractele lor de inchiriere nu vor mai fi prelungite. Masura va afecta peste 100 de oameni, intre care se numara nou-nascuti, femei gravide si persoane bolnave, care vor ramine fara locuinta dintr-un motiv pe care nici ei nu il stiu.de Adrian DINU

„Nu ni s-a oferit nici o alternativa“

Potrivit unuia dintre subofiterii vizati de aceasta masura – persoana care a tinut sa-si pastreze anonimatul de teama unor eventuale probleme la serviciu – povestea ar avea inceputul cu citeva luni in urma:

„Prin luna martie, ne-au pus sa facem raport cu privire la situatia noastra locativa. Am mentionat in acel raport ca eu si familia mea nu avem unde sa stam. Drept urmare, ni s-a intocmit un contract de inchiriere pentru ca-

mera in care locuiesc, dar numai pina la 30 iunie 2003, fara a avea posibilitatea de a-l prelungi. N-am crezut nici o clipa ca se va intimpla chiar asa. Daca voi fi dat afara din camin, nu stiu ce voi face, pentru ca nu ni s-a oferit nici o alternativa. Poate sa-mi asez cortul in fata unitatii militare si sa locuiesc cu copiii acolo, ca alta solutie nu vad“.

Mai mult de jumatate din asa-numitul Hotel Militar este ocupata cu ofiteri si subofiteri care nu au locuinta. Au venit in Craiova pentru ca Armata Romana avea aici nevoie de ei. Au acceptat sa locuiasca intr-un camin, cu familie si copii, ducindu-si viata in conditii improprii: un aragaz pe care trebuie sa gateasca locatarii de la patru sau cinci etaje, o singura camera care serveste ca sufragerie, dormitor si chiar bucatarie pentru, uneori, trei sau patru oameni, primita contra unei sume lunare de circa 1,2 milioane de lei. Iar acum multi dintre ei sint in pericol de a ramine si fara aceasta locuinta.

Ai grade, ai parte… de locuinta

Pusi in situatia de a-si pierde locuinta sint doar subofiterii, caci ofiterii cazati in acelasi camin militar ramin „pe pozitii“. Nici acestia din urma nu sint insa prea siguri ca vor fi tolerati dupa 31 decembrie 2003 – data cind si lor le expira contractele, chit ca ofiterii au in contracte, spre deosebire de subordonatii lor, o clauza potrivit careia li se permite reinnoirea inchirierii.

De cealalta parte, administratia caminului sustine ca masura evacuarii subofiterilor este perfect legala.

„Este normal ca, dupa ani de zile de cind locuiesc aici, sa li se puna in vedere sa elibereze camerele, pentru ca sint si altii care au nevoie de ele. Decizia de a nu li se mai prelungi contractele subofiterilor nu ne apartine insa noua, ci conducerii garnizoanei, noi doar o aplicam“, a mentionat Tincuta Borlovan, administratorul caminului-hotel.

Pe aici nu se trece!

Luind exemplul inaintasilor lor care au spus „Pe aici nu se trece!“ la Oituz si Marasesti, subofiterii craioveni amenintati sa locuiasca sub cerul liber sint decisi sa nu cedeze prea usor. Armata

i-a invatat sa-si pastreze pozitiile cu orice pret si sa contraatace acolo unde pot crea o bresa. Ceea ce vor incerca sa faca luni, inscriindu-se toti la audienta la generalul Ion Pilsoiu, la care spera sa gaseasca intelegere. Pentru ca altfel vor fi doar niste cadre militare care vor ingrosa rindurile craiovenilor fara locuinta, in urma unei nedreptati pe baza de epoleti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS