14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTeroare ciobaneasca

Teroare ciobaneasca

Locuitorii comunei Unirea sint terorizati de citiva ani de crescatorii de ovine si caprine. Ciobanii si-au facut prostul obicei de a-si paste animalele pe terenurile agricole ale satenilor, distrugindu-le culturile. De nenumarate ori, de la acest fapt iau nastere conflicte care, alimentate si de consumul de alcool, degenereaza in batai, un astfel de caz avind un deznodamint tragic. Ciobanii sint atit de violenti incit nici primarul comunei nu a scapat de furia lor. In fata acestei situatii, cei patru politisti din comuna sint neputinciosi.

108 animale luate la gloaba

Dumitru Plesoianu i-a surprins simbata seara pe Stefan Cojocaru si Marin Ruican in timp ce intrasera cu oile si caprele pe tarlaua sa cu griu si porumb. Cei doi ciobani l-au atacat cu ciomegele pe proprietarul terenului. Plesoianu, fiind insotit de un ciine, a reusit sa-i goneasca pe cei doi, nu inainte de a raspunde la loviturile primite cu bitele tot cu aceeasi moneda. Dupa asta, Plesoianu – care este si el cioban, dar nu creeaza probleme consatenilor – le-a luat oile si caprele celor doi si le-a dus la primarie.

Marin Badoiu, primarul comunei, a luat cele 108 animale, la gloaba, conform unei hotariri a consiliului local. Cei doi ciobani trebuie sa plateasca primariei o suta de mii de lei pentru fiecare capra sau oaie luata la gloaba si 50 de mii de lei pentru fiecare miel sau ied. Cojocaru a platit ieri taxa de gloaba, si-a luat caprele si a plecat. Ruican a fost la spital, la… pansat. Mama sa adoptiva, Aurelia Ruican, a venit la primarie cu cei doi nepoti, fiii lui Marin. Ea a spus ca nu are de unde sa plateasca 4,7 milioane de lei si ca mai bine lasa oile si caprele sa moara de foame si de sete in curtea primariei. In fata primariei erau adunati multi sateni revoltati ca nu mai pot trai in comuna din cauza ciobanilor.

„Noi, proprietarii, nu avem lege care sa ne apere“

„Impreuna cu un vecin de-ai mei l-am gasit pe Constantin Goagina cu caprele pe terenurile noastre. I-am spus sa plece, dar el a sarit cu bita la noi si a zis ca pentru caprele sale face crima. Ne-am dus imediat la postul de politie, dar agentul Stefan Ionica a spus ca n-are de gind sa alerge pe cimpuri dupa cioban. Noi ne-am saturat sa ne gasim culturile devastate pe suprafete intinse“, a spus Aurel Gaman.

Eugen Mocanu: „I-am prins de zeci de ori pe ciobani pe pamintul meu, ne-au si batut. Astfel de conflicte sint frecvente. Nu le face nimeni nimic pentru ca sint si uniti intre ei. Satenii nu sint revoltati atit de mult pe cei aproximativ 20 de ciobani care le creeaza probleme, din cei peste 60 citi sint la Unirea, cit sint pe oamenii legii care nu se implica. „Si eu am avut probleme cu ei pentru ca am incercat sa-i pun la punct. In doua rinduri, noaptea de fiecare data, mi-au facut zob geamurile casei. Degeaba i-am reclamat la politie. Seful de post, Vandus Trusca, vrea sa faca treaba, dar n-are cu cine pentru ca unora le plac brinza si mielul“, a spus primarul Marin Badoi.

Satenii vor jandarmi

Lucrurile sint mult mai complexe decit par la prima vedere. „Satenii nostri sint gospodari. In comuna avem aproximativ 500 de posesori de Aro care cutreiera tara cu produse de la noi. Din cauza ciobanilor care sistematic distrug culturile, multi producatori au inceput sa-si abandoneze terenurile si sa cumpere sau sa ia in arenda suprafete prin comunele vecine. Eu nu stiu ce sa mai fac. Voi solicita un post de jandarmi pentru ca politia este depasita de evenimente. Am o cladire foarte buna pe care vreau s-o aranjez asa cum trebuie si s-o pun la dispozitia jandarmilor“, a spus primarul comunei. Numai simbata noapte, ciobanii au devastat aproximativ opt hectare cu griu si porumb si doua hectare cu lubenita.

Condamnat pentru ca si-a aparat proprietatea

De la un astfel de conflict, la Unirea s-a ajuns la omor. Primarul a declarat: „Un tinar din comuna, Daniel Plesoianu, zace in puscarie nevinovat, pentru ca si-a aparat proprietatea si integritatea corporala. Intr-o noapte l-a gasit pe unchiul sau, Marin Plesoianu, cu oile in tarlaua sa cu floarea- soarelui. Oile facusera mari pagube. Baiatul l-a rugat pe unchiul sau sa-si scoata oile de acolo. Acesta insa a inceput sa-l injure si sa-l lovesca. Tinarul a luat bita din miinile ciobanului si l-a lovit de mai multe ori. Respectivul a decedat la scurt timp, iar Daniel, care era un copil deosebit de cuminte si apara proprietatea, a fost condamnat nevinovat. Nu numai eu, dar toata lumea spune la fel. Unde este legitima aparare?“. Deocamdata aceasta functioneaza doar la ciobani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS