24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalMoldovean mort, lasat la plaja de politistii olteni

Moldovean mort, lasat la plaja de politistii olteni

Despre morti, numai de bine, spune o veche vorba romaneasca. Ar fi minunat sa fie asa, insa autoritatilor se pare ca nu le pasa prea tare. Corpurile neinsufletite ale unor oameni care n-au decit vina unei morti accidentale departe de familie sint practic parasite de politisti la locul unde s-a intimplat nefericitul incident. Bineinteles, nu inainte de a fi fotografiate si amprentate.

Un tinar de 22 de ani din judetul Bacau a decedat cu o saptamina in urma, inecindu-se in bazinul din care este alimentata cu apa potabila o parte a Craiovei. Tinarul a fost gasit dupa cinci zile de cautari, insa autoritatile n-au ridicat un deget pentru a transporta trupul neinsufletit la morga, lasindu-i pe prietenii victimei sa se descurce cum pot.

Ca si cind n-ar fi fost de ajuns, acestia a trebuit sa strabata orasul de la un spital la altul – cu mortul pus intr-o masina de ocazie – nici una dintre cele doua morgi ale municipiului nefiind deschisa. Pina la urma, o portarita

s-a milit de ei si le-a dat cheia de la morga Spitalului Filantropia, pentru a lasa acolo cadavrul, nu inainte de a-l spala chiar ei, deoarece angajatii nu lucreaza in week-end.

Politistii au fotografiat si amprentat cadavrul, apoi… l-au lasat acolo

Sorin Tilita, de 22 de ani, impreuna cu alti citiva bacauani de-ai lui lucrau de citeva luni la construirea unei benzinarii in Craiova. Pe 10 iunie, tinerii s-au gindit sa scape de zapuseala, facind o baie in bazinul de irigatii al SC SIMNIC SA. Inainte de plecare, Tilita a vrut sa mai traverseze o data bazinul inot, insa nu s-a mai intors, fiind inghitit de ape.

Colegii lui l-au cautat, dar in zadar. Si-au dat seama ca se inecase. Complicatiile, insa, abia atunci au inceput.

Pentru ca autoritatile n-au facut altceva decit sa vina pentru a constata ca… nu se mai vede corpul lui Sorin Tilita, colegii acestuia au hotarit sa faca chiar ei de paza linga lac, pina ce cadavrul prietenului lor va iesi la suprafata. Si, timp de cinci zile, au stat zi si noapte pe malul bazinului, „pindind“ orice unduire a apelor. Asteptarea a luat sfirsit duminica dimineata.

„Pe la ora 5.30, am vazut corpul lui Sorin plutind pe apa. Am dat fuga si am chemat pompierii sa-l scoata. Mi-au zis ca vin imediat, dar au ajuns abia pe la ora 8.30. Un militar de la pompieri a tras cadavrul la mal cu ajutorul unui bat, apoi l-au invelit intr-un cearsaf si au asteptat politia. Dupa inca vreo jumatate de ora au venit si politistii, care au fotografiat si amprentat cadavrul, apoi l-au lasat acolo. Ne-au zis sa nu chemam ambulanta, ca o chemam degeaba, pentru ca ei nu cara mortii, asa ca mai bine ar fi sa facem rost de o masina ca sa-l ducem la morga pentru a i se face autopsia. Apoi au plecat, iar noi am ramas singuri cu mortul in brate“, povesteste Petru Inbrea, unul dintre prietenii lui Sorin Tilita.

„Puteam sa furam toti mortii, ca nu mai era nimeni pe acolo“

Nestiind ce sa faca, bacauanii au dat fuga pe la toti amicii din Craiova pentru a face rost de masina. Nimeni nu accepta insa sa transporte cu masina personala un cadavru in stare de putrefactie. Abia dupa citeva ore, un gardian public pe nume Elvis Ianichi s-a milit de bacauani si i-a luat cu mort cu tot in masina lui.

Primul drum l-au facut la morga Spitalului de Urgenta Craiova, dar acolo era… inchis, ca doar era week-end. Au fost indrumati spre Spitalul Municipal Filantropia, dar si acolo morga era inchisa.

„Pina la urma, portarita ne-a dat cheia si ne-a spus pe unde sa o luam ca sa ajungem la morga. Am deschis usa, am bagat inauntru cadavrul, apoi tot noi l-am spalat. Puteam sa furam toti mortii, ca nu mai era nimeni pe acolo. Cind am plecat, i-am inapoiat cheia portaritei si i-am spus ca era plin de muste acolo, dar ne-a zis ca astea sint conditiile din spital“, a declarat Gabriel Sandoru, fost coleg de munca al lui Tilita.

Transportarea cadavrelor, „boala grea“ pentru politisti

Nimeni nu stie prea bine cine ar trebui sa se ocupe de transportarea la morga a celor decedati. Conducerea Spitalului Municipal Filantropia sustine ca nu are o asemenea indatorire.

„Nici noi, nici ambulanta nu avem masini cu care sa-i transportam pe cei gasiti morti. De asta ar trebui sa se ocupe cei de la Institutul de Medicina Legala, fiind vorba de cazuri medico-legale. Pe de alta parte, la morga spitalului nostru nici nu avem conditii pentru pastrarea mortilor, din cauza inexistentei unei camere frigorifice, asa incit ne limitam la cei care decedeaza in spitalul nostru“, a mentionat dr. Alexandru Stoenescu, directorul adjunct al unitatii sanitare.

Comisarul sef Constantin Petrescu, prim-loctiitorul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj, a declarat ca e „boala grea“ pentru politisti transportarea cadavrelor:

„Asta e o boala grea, de care nu stim cum sa scapam, pentru ca nu avem mijloacele de transport necesare. Sarcina transportarii mortilor apartine IML, dar nici ei nu au cu ce. Asa ca apelam la cetateni, insa cu greu dam de oameni care sa ne inteleaga si sa transporte cadavre in masinile personale. Sper sa rezolvam cumva aceasta mare problema“.

La numarul de telefon al Medicinei Legale craiovene nu a raspuns insa nimeni…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS