11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUn copil de 11 luni a murit spinzurat

Un copil de 11 luni a murit spinzurat

Asistentele care il aveau in grija sint cercetate pentru ucidere din culpa

O fetita de 11 luni a murit marti dupa-amiaza la Centrul de Plasament nr.5 Craiova. Bianca Livezeanu a fost gasita spinzurata de coltul patutului in care se afla. In institutie erau, la acea ora, cinci asistente de garda. Acestea sint acum cercetate pentru omor din culpa. Cazul este in atentia consiliului judetean, Parchetului si a Politiei Craiova, care au demarat cercetarile pentru a stabili cine este vinovat de moartea micutei.

Bianca Livezeanu, de 11 luni, fusese internata in Centrul de Plasament nr. 5 Craiova in urma cu sase luni. Marti dupa-amiaza, Bianca si-a agatat tricoul in sistemul de culisare al patutului si, pentru ca nu a fost vazuta de nici una din asistente, micuta s-a spinzurat. Ea a fost gasita fara suflare de asistenta Ioana Maria, care nu a mai putut face nimic.

La acea ora, in Centrul de Plasament erau cinci asistente si medicul Anda Ciofu.

„Cele cinci asistente erau prin zona. Unele erau in alte camere in care se afla alti copii, dar ar fi trebuit sa fie supravegheati. Vom lua nota explicativa de la tot personalul prezent la acea ora in Centrul de Plasament“, a spus Gheorghe Barbarasa, secretarul Consiliului Judetean Dolj.

Bianca este al patrulea copil care a murit aici

Centrul de Plasament nr. 5 Craiova a intrat in atentia in urma cu un an si jumatate, cind doi bebelusi au murit, iar sapte au fost internati in stare critica in spital din cauza unei toxiinfectii. In urma anchetei desfasurate, conducerea centrului a fost demisa la scurt timp. In luna ianuarie a acesui an, o alta fetita a murit, iar la necropsie medicii au stabilit ca, „desi parea sanatoasa tun, micuta suferea de o boala foarte rara, din nastere“. In acest caz, impotriva conducerii centrului nu s-a luat nici o masura de sanctionare.

Zilele Centrului de Plasament nr. 5 sint numarate. Asta pentru ca, printr-un program aprobat de Consiliul Judetean Dolj, s-a stabilit ca toti copiii institutionalizati aici sa fie transferati in apartamente cu patru camere, in care sa locuiasca 10-12 copii de diferite virste. O infirmiera s-ar ocupa astfel doar de cite patru copii.

Asistentele aveau in grija copiii din centru

Copiii institutionalizati in Centrul de Plasament nr. 5 sint grupati cite cinci sau sase in fiecare camera, iar asistentele au obligatia sa verifice in permanenta starea micutilor. Corpul Biancai Livezeanu a fost transportat la morga Spitalului de Urgenta Craiova pentru efectuarea necropsiei.

O echipa complexa formata din reprezentanti ai Consiliului Judetean Dolj, Parchetului de pe linga Tribunalul Craiova si ai Politiei municipiului Craiova cerceteaza cazul pentru a stabili imprejurarile producerii acestei tragedii.

Cele cinci asistente sint cercetate pentru omor din culpa, iar persoana care va fi gasita vinovata risca sa ramina sapte ani in spatele gratiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS