13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Irigatii penale

• Un control al Camerei de Conturi Dolj, efectuat la CEREALCOM Dolj
in perioada 20-31 ianuarie 2003, a evaluat la aproape 7,3 miliarde de lei prejudiciul adus statului, prin incasarea nelegala a TVA aferenta tranzactiilor comerciale cu instalatii de irigat • Directorul economic Stefan Stanciu este cercetat de procurori sub acuzatiile de fals, uz de fals si inselaciune • Stanciu sustine ca este nevinovat si ca aude pentru prima data ca are dosar penal

Societatea a achizitionat instalatii de irigat in valoare de peste 93 de miliarde

In baza Ordinului nr. 117/2002, emis de Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, producatorii agricoli si asociatiile utilizatorilor de apa beneficiau, din partea statului, de subventii de 70%, inclusiv TVA aferenta, pentru achizitionarea de instalatii si echipamente de irigat de productie autohtona. Subventia urma sa ajunga, cu avizul directiei agricole judetene, direct in conturile furnizorilor, urmind ca beneficiarul sa achite restul de 30% din valoarea echipamentelor.

Potrivit raportului intocmit de inspectorii financiari in urma controlului efectuat la inceputul anului, SC CEREALCOM Dolj, societatea omului de afaceri craiovean Mihai Anghel, a comandat in baza acestor prevederi 100 de bucati de instalatii de irigat prin aspersiune de tip 1.1 A22, zece instalatii cu rampa si pivot fix in lungime de 300 de metri si alte 20 de bucati cu rampa si pivot mobil.

Valoarea totala a echipamentelor achizitionate de firma lui Mihai Anghel, conform facturilor pro forma emise de furnizor, a fost de 93.130. 451.000 de lei, inclusiv TVA aferenta. Comanda s-a facut in baza a doua cereri avizate de DGAIA Dolj (nr.941/1394/2002 si nr.1142/1118/2002). In urma tranzactiei, statul a suportat din fondul special „Dezvoltarea Agriculturii Romanesti“ 70% din valoare, adica 65.191.916.000 de lei si TVA de 10.408.698.000 de lei.

Dupa ce aceste sume au fost incasate de furnizori, CEREALCOM le-a mai platit acestora 27.939.135.000 de lei, adica restul de 30%. TVA aferenta cotei de participare a societatii s-a ridicat la 4.460. 870.000 de lei.

Documente fictive pentru rambursarea TVA

Inspectorii Camerei de Conturi au descoperit ca, in loc sa intocmeasca documente pentru deducerea TVA suportata de societate (aproape 4,5 miliarde), directorul economic Stanciu a semnat acte in care a inregistrat TVA de 11.759.896.000 de lei, suma in care a inclus 7,3 miliarde de lei incasate din partea statului de catre partenerii sai contractuali.

Pentru a incasa aceasta suma, Stanciu a intocmit, pe 8 ianuarie 2003, cererea de rambursare nr.592, care a fost aprobata trei saptamini mai tirziu de catre Directia Generala a Finantelor Publice Dolj. In fapt, CEREALCOM a solicitat Finantelor Publice aproape 9,6 miliarde de lei din cele aproape 12 pentru care depusese acte de deducere a TVA.

La sfirsitul lui ianuarie 2003, societatea a incasat doar 9.443.000.000 de lei, diferenta pina la suma solicitata fiind trecuta pe compensatii, in contul altor obligatii catre bugetul de stat. Raportul concluzioneaza ca, prin includerea celor 7,3 miliarde de lei incasate direct de furnizori in TVA dedus de firma, directorul economic de la CEREALCOM se face vinovat de incalcarea prevederilor art. 24 alin. 2 si 3 din Legea nr.345/2002, care reglementeaza plata TVA.

Inca un dosar pe masa politiei judetene

Plimbat intre Camera de Conturi si Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj, dosarul penal al directorului a ajuns in cele din urma la Parchetul Curtii de Apel Craiova, si apoi la Inspectoratul Judetean de Politie.

„Cazul a ajuns la noi pentru ca prejudiciul creat statului depaseste sase miliarde de lei. In prezent, Stefan Stanciu este cercetat de politie, sub directa supraveghere a Parchetului Curtii de Apel, sub acuzatiile de fals, uz de fals si inselaciune, potrivit art. 205 alin. 2 Cod Penal“, a precizat purtatorul de cuvint al acestei institutii, procurorul inspector Elisabeta Dragut.

In cazul in care va fi gasit vinovat, directorul economic de la SC CEREALCOM SA Dolj risca intre 3 si 15 ani de inchisoare.

Directorul Stanciu sustine ca este nevinovat

Atit patronul Mihai Anghel, cit si directorul economic s-au aratat intrigati de faptul ca s-a ajuns deja la intocmirea unui dosar penal.

„Este pentru prima oara cind aud de asa ceva. Eu ma indoiesc ca a facut o asemenea greseala, pentru ca lucreaza de mult timp in domeniu“, a spus Anghel despre directorul sau economic.

La rindul sau, Stefan Stanciu sustine ca este nevinovat si ca dupa verificarile initiale, actul de control a fost dat la refacut:

„Am avut un control de la Camera de Conturi, in legatura cu instalatiile achizitionate de la Grup Romet Buzau. Initial, controlorii au sustinut un punct de vedere, cum ca nu era legal sa deduc TVA de aproape 7,3 miliarde. Dupa aia au dat actul inapoi pentru a fi completat. Dupa aia nu mai stiu nimic. Acum aud pentru prima data de dosarul penal“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS