13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAgentii lui Bica, in catarea pistolarilor lui Tulitu

Agentii lui Bica, in catarea pistolarilor lui Tulitu

In toiul unei misiuni de capturare a unor imigranti afro-asiatici, un procuror si doi politisti de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate s-au trezit luati pe sus, cu pistoalele la timpla, de catre colegii de la Politia de Frontiera Dolj. Acestia din urma nici nu au vrut sa auda ca au de-a face cu politisti infiltrati si pina cind sefii celor doua parti nu s-au bestelit la telefon, procurorul si cei doi ofiteri s-au zbatut ca pestii pe uscat in coltul fugarilor clandestini.
Pe de o parte, comandantul Politiei de Frontiera, Constantin Tulitu, a declarat cu tarie ca se afla in concediu si ca, in lipsa lui, nu s-a intimplat nimic. Pe de alta parte, seful Centrului Crimei Organizate, Gheorghe Bica, a ramas mut in fata acestei tragicomedii, abtinindu-se de la orice fel de comentarii. In fine, prim-procurorul Parchetului Judetean Dolj, Popa Cuna, a tulit-o in concediu inainte ca presa sa-i ceara doua cuvinte despre patania celor trei agenti acoperiti.

Doi membri ai unei retele internationale de migratie ilegala au fost la un pas de a scapa din miinile politiei doljene dupa un incident mai putin obisnuit: ofiterii de la Centrul Zonal de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Craiova si un procuror de la Parchetul Judetean Dolj au fost amenintati cu armele de catre colegii de la Politia de Frontiera Dolj. Afirmatia apartine unor surse din cadrul IJP Dolj, care mai sustin ca ofiterii Politiei de Frontiera chiar ar fi ajutat migrantii afro-asiatici si calauzele lor.

Politisti doljeni infiltrati intre imigrantii afro-asiatici

Inspectoratul General al Politiei Romane a remis un comunicat conform caruia politistii de la CZCCOA Craiova au primit informatii privind existenta unei retele internationale de migranti afro-asiatici, care actiona pe rutele Turcia – Bulgaria – Romania si Romania – Bulgaria – Grecia. Procurorul care supraveghea cazul a hotarit organizarea unei actiuni conspirative de prindere in flagrant a membrilor retelei. Simbata, 31 mai, in jurul orei 14.00, unul dintre membrii retelei, Ionel Stoicu, de 40 de ani, din comuna doljeana Piscu Vechi, a inchiriat doua taxiuri si a mers in Bucuresti pentru a prelua un grup de sapte afro-asiatici. La intoarcere spre Craiova, in localitatea doljeana Pielesti, in grupul de migranti au fost infiltrati doi politisti. Apoi, in satul Tunarii Vechi, din comuna Poiana Mare, migrantii au coborit din taximetre si au fost preluati de doua calauze, care i-au condus, pe jos, aproximativ sapte kilometri spre Dunare.

Calauzele au aflat ca sint urmarite

In jurul orei 24.00, cind au ajuns la o distanta de aproximativ 15 kilometri de linia de frontiera, una dintre calauze a primit un telefon de la un alt membru al retelei, Constantin Nicola, care a avertizat-o sa abandoneze grupul pentru ca in zona sint controale ale politiei. Pentru ca, dupa acel telefon, atit calauzele, cit si imigrantii au incercat sa fuga, cei doi politisti infiltrati au spus cine sint de fapt si au tras mai multe focuri de avertisment, reusind sa-i retina pe toti membrii grupului. In sprijinul celor doi politisti infiltrati a venit, in scurt timp, o echipa formata din colegi de-ai lor si procurorul care se ocupa de caz. Dupa ce membrii grupului au fost identificati si perchezitionati, in jurul orei 3.30, in timp ce politistii care au participat la actiune si procurorul conduceau grupul de imigranti si calauzele spre Craiova, pe drumul national care leaga localitatile Piscu Vechi si Poiana Mare, convoiul a fost oprit de o patrula a Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Dolj.

Telefoane intre sefi la 4.00 dimineata

Desi politistii si procurorul s-au legitimat si le-au explicat membrilor patrulei ca sint in misiune, politistii de frontiera i-au somat sa ramina pe loc si nu au permis continuarea deplasarii persoanelor, indiferent de calitatea lor. Gheorghe Bica, seful Biroului de Combatere a Crimei Organizate Craiova, l-a sunat imediat pe adjunctul sefului Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Dolj, iar acesta din urma le-a dat ordin subordonatilor sai sa permita plecarea echipei de politisti CZCCOA, aflata in misiune, si a persoanelor retinute.

Procurorii doljeni a emis luni mandate de arestare preventiva pentru 30 de zile pe numele a doua calauze – Mihaita Barbut si Cristian Ciocalanu -, sub acuzatia de trafic de persoane.

Constantin Nicola, un alt membru al retelei care si-a anuntat colaboratorii ca banda este urmarita, este cautat de politistii doljeni.

Dosarul este plimbat, nimeni nu stie nimic, dar se birfeste pe la colturi

Dosarul cu acest caz este plimbat intre Curtea de Apel Craiova si Parchetul de pe linga Tribunalul Dolj. Cei din urma spun ca s-a trimis o informare catre Parchetul Curtii de Apel Craiova despre evenimentele petrecute simbata noapte si cazul intra in competenta lor. Acestia spun insa cu nu au primit nimic de acest gen.

Aceeasi atmosfera este si in IJP Dolj: comisar-sef Gheorghe Bica, seful CZCCOA Craiova, spune ca ancheta despre reteaua de traficanti de carne vie este in plina desfasurare si nu vrea sa comenteze incidentele care au avut loc intre subordonatii sai si politistii de frontiera. Comandantul ultimilor, comisar-sef Constantin Tulitu, este preocupat cu petrecerea timpului liber: „Eu sint in concediu si nu stiu nimc. Cred ca nu am ajuns sa ne amenintam cu armele intre colegi. Nu este nimic adevarat din toata povestea asta“. Oricum, daca a fost sau nu ceva adevarat, vor stabili, probabil, reprezentantii Curtii de Apel Craiova, dar asta dupa ce isi vor da seama ca acest caz este de competenta lor. Evenimentele de simbata seara au ajuns si la urechile sefilor din Inspectoratul General al Politiei Romane, care, dupa ce au remis un comunicat de presa despre anihilarea bandei de imigranti afro-asiatici prinse de politistii doljeni sub acoperire, au soptit la urechile mai micilor in grad ca politistii de frontiera din Dolj chiar s-au batut cu ofiterii de la CZCCOA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS