10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocal40.000 de euro pentru un avocat batut in puscarie

40.000 de euro pentru un avocat batut in puscarie

Statul roman a pierdut marti un proces deschis la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de un timisorean arestat in 1994, care a acuzat abuzurile si maltratarea suferite in Penitenciarul Oradea, in schimbul carora ar trebui sa primeasca acum despagubiri de 40.000 de euro.

In primul astfel de dosar judecat de CEDO dupa 1989, timisoreanul Alexandru Pantea a reclamat bataile si abuzurile la care a fost supus in urma incarcerarii sale in Penitenciarul din Oradea, in timp ce era arestat preventiv pentru agresarea unei persoane. El a reclamat lipsa tratamentului medical, dezinteresul gardienilor si imposibilitatea de a se apara conform legii.

In acest caz, CEDO a decis ca mai multe puncte ale Conventiei Drepturilor Omului au fost incalcate: detinutul a fost supus unor tratamente degradante, legat de care nu a existat o ancheta adecvata si eficienta, a fost arestat, desi acest lucru nu era neaparat necesar, si a fost mentinut in arest si dupa ce mandatul de arestare emis pe numele lui nu mai era valabil. Mai mult, Curtea a trebuit sa stabileasca daca drepturile acestuia la un proces corect, la aparare la viata privata si la familie au fost sau nu respectate.

Potrivit sentintei existente pe site-ul CEDO, completul de sapte magistrati – intre care si un roman – care a judecat cauza a decis ca Pantea trebuie sa primeasca 40.000 de euro despagubiri si 6.000 de euro pentru acoperirea cheltuielilor de judecata.

Alexandru Pantea s-a nascut in 1947 si locuieste in Timisoara. El a lucrat ca procuror, iar in prezent este avocat. In aprilie 1994, Pantea a fost implicat intr-o altercatie cu o persoana care a fost grav ranita. El a fost pus sub acuzare si a fost arestat. Pantea a fost eliberat in aprilie 1995, dupa ce mentinerea sa in arest a fost considerata ilegala, el deschizind proces pentru vatamare corporala – in urma careia a suferit rani serioase. Dosarul este inca pe rol la Tribunalul Craiova, precizeaza CEDO.

Reclamantul a sustinut ca, la instigarea gardienilor de la Penitenciarul Oradea, a fost batut foarte tare de colegii de celula si bagat sub pat, cu miinile legate, timp de 48 de ore. Pantea a aratat ca, in urma ranilor suferite, a fost transferat, cu un vagon de tren, la spitalul inchisorii Jilava si ca in timpul calatoriei – care a durat citeva zile – nu a primit asistenta medicala, apa sau hrana si nici nu a putut sta jos din cauza numarului mare de prizonieri aflati in acelasi mijloc de transport. Pantea mai sustine – in plingerea adresata CEDO – ca, la spitalul inchisorii Jilava, a fost nevoit sa imparta patul cu un detinut bolnav de SIDA, fiind supus torturii psihologice.

Judecatorii europeni au mai considerat ca ancheta l-a afectat pe reclamant de la inceput si ca, in conditiile in care urmarirea penala a durat opt ani si opt luni, „autoritatile romane ar putea fi facute responsabile pentru intirzierea finalizarii cazului“, fiind incalcate prevederile conventiei privind „durata rezonabila“ a fiecarui dosar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS