22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Stiri pe scurt

Registrul Comertului da ultimatum primarilor doljeni

Gheorghe Celea, directorul Registrului Comertului de pe linga Tribunalul Dolj, i-a somat pe primarii prezenti marti la sedinta lunara de la prefectura ca in maximum patru zile sa prezinte situatia agentilor comerciali care trebuie autorizati.

„N-as vrea sa o luati ca o amenintare, dar, daca in patru zile nu-mi trimiteti protocoalele (cu agentii comerciali – n.r.) pentru a fi trimise Ministerului Justitiei, il voi informa pe prefect pentru a lua masuri“, le-a spus Celea primarilor, dupa care a iesit din sala de sedinte. Acesta le ceruse primarilor in sedinta trecuta sa raporteze situatia cu asociatiile familiale si persoanele fizice independente care desfasoara activitati pe raza localitatii, pentru a fi inregistrate si autorizate in baza Legii nr.507/2002. Cu toate ca taxa de autorizare este doar 350.000 de lei, pina la sedinta de marti, doar 53 dintre comune se tinusera de cuvint si dadusera raportul catre Registrul Comertului.

Asociatii familiale sanctionate

Inspectorii Compartimentului Control Relatii de Munca, din cadrul ITM Mehedinti, au efectuat 44 de actiuni de control in Drobeta Turnu Severin, pentru a verifica respectarea legislatiei muncii. Acestia au constatat ca doua asociatii familiale aveau angajate, in baza unor contracte de munca, doua persoane, contrar prevederilor legale. Cele doua asociatii familiale au fost sanctionate cu avertisment, iar daca vor fi depistate cu aceleasi abateri, vor primi o amenda de pina la 50 de milioane de lei.

2.000 de infractiuni comise de autori neidentificati

Politistii olteni au solutionat de la inceputul anului aproximativ 2.500 de infractiuni, cu peste 6% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut. Comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Olt, comisarul sef Florian Baicea, a declarat ca si numarul infractiunilor economico-financiare a fost mai mare, depistindu-se in medie 250 in fiecare luna a acestui an. In prezent, exista aproximativ 2.000 de infractiuni cu autori neidentificati. Florian Baicea a spus ca in acest an s-a inregistrat o crestere semnificativa in ceea ce priveste nerespectarea regimului armelor si munitiilor, precum si al materialelor explozive, aici cresterea numarului abaterilor fiind de 100%.

Politistii olteni au facut sesizari la Parchetul de pe linga Tribunalul Olt in 62 de cazuri de coruptie, cu o treime mai multe fapte de acest gen decit in aceeasi perioada a anului trecut.

Se scumpeste apa in Drobeta Turnu Severin

Tarifele pentru apa potabila vor creste, de la 1 iunie, in Drobeta Turnu Severin. Dupa aceasta data, pretul serviciilor de canalizare va fi de 5.639 de lei, iar metrul cub de apa potabila va costa 624 de lei. Initial, societatea de apa-canal SECOM SA Drobeta Turnu Severin a propus tarife de 6.193 de lei pentru canalizare si de 709 lei pentru metrul cub de apa, dar Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodarire Comunala a aprobat tarife mai mici decit cele propuse. In prezent, severinenii platesc 4.088 de lei pentru serviciile de canalizare si 455 de lei pentru fiecare metru cub de apa potabila.

400 de bilete de tratament pentru 700 de solicitari

Casa Judeteana de Pensii (CJP) Mehedinti are foarte multe solicitari, in aceasta perioada, din partea pensionarilor, pentru acordarea de bilete de tratament. Pentru luna iunie, sint disponibile 400 de bilete, cele mai multe pentru statiunea Baile Herculane. Oferta este insa mult mai mica decit cererea, 700 de pensionari solicitind bilete de odihna sau tratament pentru aceasta luna. Potrivit directorului CJP Mehedinti, Gabriel Preda, pentru lunile iulie si august vor fi alocate mai putine bilete, din cauza solicitarilor venite din partea sindicatelor. Pentru a evita aglomeratia la ghisee, conducerea Casei de Pensii a decis ca lista cererilor de bilete aprobate sa fie afisata pe usa de la intrarea in sediul institutiei.

Expozitie nationala de flori la Slatina

La Slatina se va inaugura cea de-a noua editie a EXPO FLORA, o manifestare la care participa floricultori din toata tara. Amenajata ca si anul trecut pe strada Aleea Independentei si pe platoul din fata Casei de Cultura a Sindicatelor din municipiu, expozitia cu vinzare va reuni 30 de firme de profil din tara, care vor expune flori si material dendrologic, precum si mobilier de gradina, fintini de gradina si plante de apartament. Expozitia isi va inchide portile duminica, 1 iunie.

Biblioteca Judeteana Olt a implinit 72 de ani

Biblioteca Judeteana „Ion Minulescu“ din Slatina aniverseaza in aceste zile 72 de ani de existenta. Manifestarile dedicate acestui eveniment au debutat ieri si se vor incheia la sfirsitul saptaminii. Cu aceasta ocazie, vor avea loc evenimente culturale, lansari de carte, dezbateri pe diferite teme si simpozioane la care vor participa, alaturi de personalitati locale, si directorii bibliotecilor judetene din Dolj, Dimbovita, Gorj, Calarasi, Arges, Teleorman, Giurgiu si Vilcea.

De asemenea, la Biblioteca Judeteana vor fi deschise doua expozitii semnate Spiru Vergulescu – una cu grafica inspirata din lirica lui Ion Minulescu, iar cea de-a doua cu peisaje, natura statica si autoportrete.

Impozitele si taxele locale pentru 2004

Proiectul Hotaririi Consiliului Local Drobeta Turnu Severin, referitor la impozitele si taxele locale pentru 2004, a fost dezbatut de consilierii locali. Pentru anul viitor, impozitele si taxele cuprinse in proiect au ramas aceleasi cu cele stabilite pentru 2003, prin Hotarirea Consiliului Local nr. 164/2002, urmind sa fie indexate cu indicele de inflatie corespunzator anului fiscal expirat, daca acest lucru va fi stabilit prin hotarire de guvern. O problema o reprezinta debitorii la plata impozitelor si taxelor locale, cum sint Hortindustriala Dealul Viilor, Agroindustriala Stirmina, Piscicola, Drobeta Comb. Aceste societati sint cuprinse in programe de privatizare si beneficiaza de stergerea datoriilor catre buget.

Numarul minorilor hoti – in crestere

Politistii severineni au retinut marti o tinara de 16 ani, eleva in clasa a IX-a la Liceul nr.4 din Drobeta Turnu Severin, care a sustras mai multe obiecte de imbracaminte dintr-un bazar din municipiu. Ionela M. a fost prinsa in flagrant, dupa ce pagubise deja sase comercianti, fiind ajutata si de o colega de liceu. Tinara va fi cercetata pentru savirsirea infractiunii de furt. Comerciantii din bazarul Dunarea s-au confruntat, in ultimul timp, cu o crestere a numarului de furturi de pe tonete, fapte savirsite in special de minori.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS