11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalSarbatori fericite!

Sarbatori fericite!

In Simbata Pastelui, feciorul trebuie sa mearga cu ceilalti flacai, sa aduca din padure citeva care mari de lemne pentru Focul Invierii. La lasatul intunericului, toti ai tai trebuie sa se spele pe fata cu apa din ciubarul in care ai pus un manunchi de busuioc si o moneda de argint si sa porneasca spre curtea bisericii cu pasca si oua rosii. Mergi si tu pe la cintatul cocosilor de miezul noptii, cind se da foc rugului si bat toacele de lemn din clopotnita.

Dupa Inviere, cind parintele da Lumina, ia o flacara in luminarea ta, adu-o acasa si stinge-o de grinda. Iar in Duminica Pastelui, in zori, dupa ciocnitul oualor, femeia sa mearga iar in curtea bisericii sa sfinteasca pasca si sa ia anafura; pune anafura de Paste si la vite, in special in sarea lui Bujorel, dar si linga ciolanul lui Corbu, sa nu turbeze. Ai grija de intinde masa imbelsugata la prinz, cu ciorba din cap de miel, stufat si pulpa de berbec impanata cu usturoi. Da cep butoiasului cu vinul cel negru, de soi, si petrece cu ai tai pina-n seara la cina buna, cind pui in protap mielul intreg, afara in mijlocul gradinii.

„Si iaste masa ingereasca si curatita, si iaste asternuta pre iarba, cum si Hristos facu in pustie, si ai in loc de acoperimint ceriul si in loc de luminare sa lumineze, ai luna“.

Luni sarbatoresti a doua zi din Pasti, incepe Saptamina Luminata; imbracati de sarbatoare, copiii sa mearga la ai batrini cu pasca si oua rosii, sa ciocneasca si cu ei – mai intii capul cu capul, apoi dosul cu dosul, al mai mic tinind oul; ouale sparte primite in dar sa le aduca acasa pentru a fi curatate de coaja, taiate si impartite egal la toti inainte de prinz. Dupa borsul de ieri, azi se maninca restul din mielul intreg, sarat, impanat si bagat in cuptorul bine incins pentru a se rumeni repede; stropeste-l cu vin rosu, iar in jur pune-i mustar, dafin, piper si ienibahar; femeia sa adauge cartofi si salata verde. Marti, a treia zi din Pasti, odihneste inca, gindeste la reparaturile de casa si paretii noui, ce ti-ai propus a ridica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS