16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalPsihoza compensatoriilor decimeaza ELECTROPUTERE Craiova

Psihoza compensatoriilor decimeaza ELECTROPUTERE Craiova

• Inca 100 de salariati, pe linga cei 800 trimisi acasa de la 1 mai cu plati compensatorii, vor sa fie trecuti pe liste • Sindicatul
si conducerea unitatii au trimis ieri catre APAPS o lista suplimentara cu cei care isi cer concedierea • Liderul sindical, Aurel Bojenoiu, spune ca nu accepta ca din fabrica sa plece mai mult de 900 de persoane

Ademeniti de salariile compensatorii acordate de guvern, tot mai multi muncitori de la ELECTROPUTERE Craiova cer sa fie disponibilizati. Printr-o ordonanta care reglementeaza numarul de disponibilizati din industria romaneasca, de la uzina craioveana trebuie sa plece acasa, incepind cu 1 mai, 800 de salariati, adica mai mult de o sesime din intreg personalul.

Dupa ce au intocmit listele cu cei care urma sa fie disponibilizati, conducerea si sindicatul s-au trezit cu noi cereri de concediere.

Liderul de sindicat, Aurel Bojenoiu, a declarat: „La sfirsitul saptaminii trecute am rezolvat contestatiile, iar unele dintre ele au fost respinse. Pentru ca exista alte solicitari de disponibilizare, vom face o lista suplimentara cu cei care doresc sa plece acasa si o vom trimite la APAPS, in speranta ca ea va fi aprobata. Aceasta lista am hotarit sa cuprinda cel mult 100 de persoane, deoarece la nivel de fabrica s-a discutat sa nu plece mai mult de 900 de persoane“. Intre timp, pentru cei 800 s-a intocmit deja un program de preconcediere, care se va incheia pe 17 aprilie, urmind ca la 1 mai primii dintre ei sa fie trimisi acasa. In urma acestui ultim val de restructurari, ELECTROPUTERE, aflata intr-o grava criza financiara, va ramine cu doar 3.839 de muncitori, si numarul lor ar putea sa mai scada daca APAPS aproba lista suplimentara propusa de sindicat. Timp de un an, fabrica nu mai are voie sa faca nici un fel de angajari.

Concediatii primesc pina la 24 de salarii compensatorii

Luni, liderul de sindicat s-a ocupat de cei care vor sa se inscrie pe lista suplimentara. Solicitarile vin pe fondul recentelor succese obtinute de sindicate in urma demonstratiilor de strada, cind guvernul a hotarit ca si agajatii de la ELECTROPUTERE sa primeasca acelasi numar de salarii compensatorii ca si cei de la alte intreprinderi (20, 22 si 24, in functie de vechime, in loc de 13,15 si 17, cit era prevazut initial in ordonanta).

Disponibilizatii vor beneficia, din partea statului, de doua salarii medii nete pe economie stabilite la nivelul lui ianuarie 2003 – in momentul disponibilizarii, la care se adauga un venit lunar de completare la indemnizatia de somaj (ca diferenta intre aceasta si salariul individual mediu net pe ultimele trei luni inainte de disponibilizare, dar nu mai mare decit salariul mediu net pe economie, stabilit la nivelul lui ianuarie 2003), pe o perioada de 20, 22 sau 24 de luni, in functie de vechimea in munca. Pe linga asta, sindicatul mai revendica fabricii doua salarii la plecare pentru fiecare disponibilizat.

„Nu avem de unde sa le dam acesti bani. Fabrica nu poate sa le mai dea nimic, pentru ca sintem intr-o situatie foarte grea. Mai mult, plata a doua salarii din partea uzinei in cazul unor concedieri colective nu este prevazuta in contractul colectiv de munca“, a declarat Vasile Scarlat, purtatorul de cuvint al uzinei craiovene.

Acesta a mai precizat ca, daca ar fi sa plateasca un singur salariu, si nu doua, celor 800 de disponibilizati, ELECTROPUTERE ar pierde dintr-un foc circa opt miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS